x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale TVA sa fie, dar s-o stim si noi!

TVA sa fie, dar s-o stim si noi!

de Gabriela Vranceanu Firea    |    09 Sep 2005   •   00:00

"In momentul cand va fi facuta publica strategia fiscala, lumea va rasufla usurata si va spune, indiferent cat de rau va fi, "bine macar ca s-a terminat cu incertitudinea"...

In decembrie 2004, cand nici nu se evaporasera bine aburii din cupele de sampanie ale invingatorilor, liderii Aliantei au sarbatorit Craciunul prin munca. Prin munca de lamurire, dusa cu UDMR si PUR, cu propriii militanti si, nu in ultimul rand, cu presedintele Basescu, cel care de-abia invata culoarele de la Cotroceni. De ce? Pentru ca Anul nou sa ne prinda cu un Guvern votat in Parlament si care sa apuce sa emita una bucata ordonanta de urgenta. Este vorba de celebra ordonanta de modificare a Codului Fiscal in sensul introducerii celebrei "Cote unice de impozitare", principala promisiune electorala concreta a celor de la PNL si PD. De ce atata graba? Pentru ca, spunea la acea data legea, Codul Fiscal nu poate fi modificat in cursul aceluiasi an. Mai era parca o prevedere potrivit careia schimbarile se puteau face cu doar sase luni inainte de intrarea in vigoare, dar deja intram in legende.

Lunile au trecut, iar Codul Fiscal a fost siluit neincetat, dupa cum le dadea sau nu cu rest la impartire specialistilor de la Ministerul Finantelor Publice, sau dupa cum cadea zarul la table. Fondul Monetar International o tinea una si buna cu deficitul bugetar si cu veniturile sigure la buget, clatinate de efectele neasteptate ale cotei unice.

S-au marit accize in avans, au fost dijmuiti microintreprinzatorii, s-au introdus impozite pe tranzactiile bursiere si pe cele imobiliare, s-au accizat camerele foto digitale, s-au dezaccizat in urma protestelor, s-a rectificat bugetul, au venit inundatiile, iar s-a rectificat bugetul si asa mai departe.

Prin iunie, pe ministrul de atunci l-a impins Aghiuta si a lansat ideea unei mariri a cotei de TVA, idee care a fost dezbatuta intr-o veselie de politicieni, ziaristi, economisti si de seful statului. Toata vara am stat deasupra capului cu securea unor scumpiri iminente, care ar fi spulberat si tinta de inflatie, ba s-a mai avansat si ipoteza unei alternative cel putin la fel de infricosatoare - marirea cotei unice.

Ei bine, a venit toamna, s-au adunat de pe drumuri factorii de decizie, s-a schimbat si ministrul Finantelor, iar noi am fost anuntati de la Palatul Victoria ca nu va creste TVA si nici cota unica. Deocamdata. Cum adica deocamdata? Deocamdata si-atat. Bugetul pe 2006 va fi alcatuit pe baza acestor doua pietre de temelie. Buuun, am scapat de belea, dar cauzele care au dus la considerarea, fie si ipotetica, a acestei variante au ramas. Deci trebuie compensat cu ceva. Ideea ne-a dat-o intaiul finantist al tarii, dl Traian Basescu. Crestem accizele la tutun si alcool! Nu stim ce calcule i-o fi facut consilierul Stolojan, daca i-o fi facut!, inainte sa arunce pe piata ideea salvatoare, cert este ca piata a strambat din nas. Stie pana si-un tarabagiu din piata ca o asemenea masura nu va face altceva decat sa micsoreze baza de accizare prin inflorirea contrabandei. Daca si-ar fi intrebat fosta consiliera, al carei sot este artist in acest domeniu, presedintele ar fi aflat ca in economia reala una spui si alta fumezi.

Au mai aparut si alte variatiuni pe aceeasi tema: cresterea substantiala a impozitelor pentru locuinte si automobile de lux. Teoretic are sens, practic sunt mai mult decat discutabile granitele trasate intre nevoile personale si fantezii. A introduce in categoria "lux" un autoturism de 2.000 de centimetri cubi sau o casa cu suprafata de 150 de metri patrati pare ridicol.

Din fericire, nu s-a stabilit inca nimic. Sau poate ca din nefericire! Pentru ca aflam, la aproape trei trimestre de la preluarea puterii, ca Guvernul nu are inca o strategie fiscala. Iar mediul de afaceri este in ceata totala. Nici vorba de predictibilitate sau stabilitate. La noi politica fiscala se schimba de la o zi la alta. Singura speranta vine de la FMI, unde se pare ca pisica va fi rupta in cursul acestei luni. Surse de Washington sustin ca va inceta jocul de-a "noi ne facem ca scotocim dupa solutii, iar voi va faceti ca aveti rabdare". Dar poate ca asta s-a dorit. In momentul cand va fi facuta publica strategia fiscala, lumea va rasufla usurata si va spune, indiferent cat de rau va fi, "bine macar ca s-a terminat cu incertitudinea"...
×
Subiecte în articol: editorial