Nepriceperea actualilor guvernanti sau strategia gresit conceputa de catre "economistii Aliantei" a facut ca sarcina fiscala sa se mute de pe umerii celor bogati pe umerii celor saraci si aceasta
va costa nu numai
imaginea Romaniei
in exterior, dar ii va costa in primul rand
pe oamenii simpli, pe oamenii cu venituri mici si mijlocii care muncesc in aceasta tara.
Ceea ce de mult se zvonea sau se vorbea pe la colturi inca de la inceputul acestui an, in aceste zile a devenit realitate: cresterea TVA-ului este iminenta in anul 2006. Nu au trebuit decat sase
luni ca sa iasa la iveala o cacealma, ca sa iasa la iveala o politica fiscala neadecvata situatiei Romaniei, o politica fiscala lipsita de gandire pe termen mediu si lung. Au fost sase luni in care s-au intamplat atatea lucruri cat in sase ani. Balbaieli inca de la inceputul lunii ianuarie prin introducerea Cotei unice, balbaieli ulterioare pentru gasirea unui antidot la aceasta masura fiscala, balbaieli in redactarea Codului Fiscal si a normelor de aplicare a lui. Este de neconceput ca, in numai sase luni, neincrederea mediului de afaceri, a investitorilor straini sa se manifeste cu o repeziciune atat de mare, in asa fel, incat investitiile directe sa fie mai mici cu aproape 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Nepriceperea actualilor guvernanti sau strategia gresit conceputa de catre "economistii Aliantei" a facut ca sarcina fiscala sa se mute de pe umerii celor bogati pe umerii celor saraci si aceasta va costa nu numai imaginea Romaniei in exterior, dar ii va costa in primul rand pe oamenii simpli, pe oamenii cu venituri mici si mijlocii care muncesc in aceasta tara.
Asistam de sase luni la o sarabanda a cresterilor impozitelor si taxelor. Impozitul pe microintreprinderi s-a dublat. Impozitele pe piata de capital, pe piata bancara s-au inzecit. Reducerile de care beneficiau investitorii straini privind amortizarea accelerata au fost eliminate. Si, colac peste pupaza, aflam cu stupoare ca in anul urmator Taxa pe Valoarea Adaugata va avea o crestere substantiala.
De ce oare a fost nevoie ca Romaniei sa i se intample acest lucru? Totul a inceput de la o ambitie portocalie. O ambitie care nu a fost dimensionata si calculata tinand cont de realitatile existente in tara, ambitie care a bulversat milioane de oameni si mediul de afaceri. Toate aceste lucruri au reintrodus teama mediului de afaceri fata de instabilitatea fiscala si imposibilitatea de a concepe un plan de afaceri pe termen mediu si lung. In final, acest lucru va conduce la continuarea reducerii volumului investitiilor straine. Incompetenta actualilor guvernanti va contribui si la cresterea saraciei si a arieratelor, intrucat pensionarii, in special, dar si alte categorii ale populatiei cu venituri reduse nu vor avea bani pentru a plati facturile la utilitati in perioada de iarna. Maririle de tarife din anul acesta de la 1 iulie si, respectiv, 1 octombrie vor face ca pretul la gaze naturale sa fie cu aproape 60% mai mare decat la sfarsitul anului trecut, ceea ce va conduce in mod clar la o reducere a nivelului de trai al oamenilor.
Pacaleala numita recalcularea pensiilor este o alta idee portocalie; din cei peste 1,5 milioane de pensionari carora li s-au recalculat pensiile pana in prezent, doar 40% vor beneficia de un plus simbolic la pensie, iar restul nu va primi nimic, nici macar indexarea in functie de rata inflatiei.
Rezultatele acestei "dezordini fiscale" merg mai departe: prognozata tinta de inflatie este schimbata in sensul majorarii ei, pretul national de referinta sau pretul pe gigacalorie, cum il stim cu totii, va costa aproape 1 milion de lei pe gigacalorie si mii de oameni din sectorul public vor trebui sa suporte o inghetare a salariilor, iar multi dintre ei vor parasi acest sistem.
Doar sase luni au trecut pentru a se scoate la
iveala incompetenta. Doar sase luni au trecut de cand Alianta portocalie ne promitea ca vom trai mai bine, ca taxele vor scadea, iar cheltuielile publice vor acoperi nevoile oamenilor. In sase luni s-a vazut minciuna, lipsa de experienta si nu in ultimul rand cinismul cu care Guvernul Basescu, prin intermediul domnului Tariceanu, incearca sa ne convinga de faptul ca lucrurile sunt pe calea cea buna, ca maine vom avea o zi mai buna si ca schimbarea doctrinei Partidului Democrat din social-democrata in doctrina populara va conduce, in continuare, la noi planuri de protectie sociala si grija fata de oameni.
Aceasta este grija lor fata de dumneavoastra! Este "grija" pentru a nu mai avea medicamente, "grija" pentru renuntarea la programele sociale derulate pana in 2004, lipsa dorintei de a incerca sa construiasca o viata mai buna in aceasta tara.
In aceste sase luni de sperante, oamenii au crezut ca vorbele goale din timpul campaniei electorale se vor adeveri. A fost un esec! Ceea ce se va intampla maine va fi o continuare a politicii de distrugere a economiei romanesti, inceputa in perioada 1996-2000, atat de bine cunoscuta si bine pusa in practica de catre Partidul Democrat si Partidul National Liberal. Reprezentantii Partidului Democrat vor sa acrediteze ideea ca toate aceste masuri grele sunt luate la initiativa si la propunerea liberalilor si nicidecum a lor. Democratii raman social-democrati, ei apara binele oamenilor, iar cei rai sunt liberalii. Nimic mai fals!
De sase luni, acelasi Guvern Basescu incearca, prin intermediul PNL, sa induca ideea ca incompetenta apartine doar de o singura parte, ca masurile rele sunt luate doar de o singura parte si nu apartin in primul rand celor care sunt in fruntea democratilor. Este, de fapt, o responsabilitate comuna pe care aceasta Alianta si-a asumat-o in fata romanilor, este o responsabilitate care, dupa primele sase luni de guvernare, primeste o nota de corigent.