x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Udrea are şef din Kenya!

Udrea are şef din Kenya!

de Dan Constantin    |    20 Oct 2011   •   21:00
Udrea are şef din Kenya!

Udrea s-a imbolnavit de adjuncti­vita. La partid este vice. La organizatia de femei n-a candidat, ca sa nu ajunga vice. La primarie, nu se baga – ce-i mai trebuie inca o eticheta de vice? La Organizatia Mondiala a Turismului ocupa, se poate altfel?, tot postul de vicepresedinte.

Mai sa fie, nu putem sa saltam si noi un pic, si-a pus ambitia Nutzy.

Speranta i-a dat-o iordanianul Talib Rifai, secretarul general al OMT care, pe caldura mare, in iulie, cand a fost la Bucuresti, i-a promis functia de… prim-vicepresedinte daca vine in Coreea de Sud la Adunarea Ge­nerala a organizatiei. Zis si facut.

Drum lung, 18 ore, pana sa ajungi la locul alegerii, 'la 70 de km de Busan' (sic) cum ne scria Nutzy, in 9 octombrie, pe blogul personal.

Cu smecheria caracteristica, Nuzty voia sa ne transmita de la mare distanta o emotie, un freamat, o spe­ranta ca sa nu ratam tinta: 'Sper ca toti cei de acasa sa ne tina pumnii stransi, pentru ca obtinerea postului de prim-vicepresedinte ar reprezenta un castig extrem de mare pentru Romania.

Sunt optimista ca ne vom intoarce cu acest post', incheie compunerea scolareasca dna ministru, bulversata de diferenta de fus orar si epuizata de drumul lung pana la locul luptei celei mari. Inainte sa ma pun pe as­tep­tat cu pumnii stransi m-am documentat ca sa inteleg pentru ce luptam si cu cine ne batem. Consiliul Execu­tiv al OMT este formta din membrii Or­­ganizatiei (peste 150 de state, prin mi­­nisterele de turism) in proportie de 1 la 5. Deci, vreo 30 de votanti aleg presedintele si doi vicepresedinti. Ro­­mania este de la trecuta adunare vicepresedinte al Consliului Executiv. Presedintia o detinea Italia, iar cele dou locuri de 'vice' erau ale Kenyei – ca prim-vice si Romaniei, ca se­cund vicepresedinte.

Asadar, eram intr-o pozitie buna, stia dna Udrea ca-i lipsea f.f.f.f. putin ca sa sara de la vice 2 la vice 1. Am strans pumnii f.f.f.f. tare, zi si noapte, si pe 9 si pe 10. In 11 octombrie n-am mai putut sa-i mai tin pe toti odata, am facut pe rand, cu pumnul stang, apoi cu dreptul, pentru ca nu puteam sa misc mausul, sa primesc marea stire. Pe 11 noaptea ce vad pe blogul Udrea? Ca s-a intalnit cu Samsung. Trosc, prietenii care l-au facut bogat pe Copos s-au intalnit cu Nutzy. Se ia si Cocos de adus televizoare, ca, scuzati, Copos, in urma cu 20 de ani? Si cu 'fonctia' noastra de prim-vice ce facem? O aluzie era in postare, ca fata mosului s-a intalnit cu un vice de la Samsung – ca de la vice la vice, mer­ge. In final, insa, catastrofa, Nutzy, cu logica ei de fier, m-a bagat in disperare scriind ca si cand partida e pier­­duta pentru prim-vice: 'Iata ca, pana la urma, am parte de o vizita ex­trem de fructuoasa in Coreea de Sud'. Adica, s-a dus postul de la Con­si­liul Executiv, promis inca din iulie de iordania­nul ala mincinos, si s-a dres 'pana la urma' cu Samsung?

Ei, asta a fost, mi-am zis, am strans pumnii ca prostu’ doua zile. Eram trist ca ne pacalisera fata cea credula plecata din Plescoi de mica si ajunsa tocmai langa Busan. In 12 si 13 oc­tom­brie au fost zile negre, am fost ca tur­bat, am injurat la toti ma­ha­rii turis­mului mondial. In 14 zic ia sa vad ce mai e pe tristetea blogului portoca­liu. Asa fara speranta vad ca un rasarit de Soare ca s-a intors no­rocul: Ro­ma­nia a devenit prim-vi­cepresedinte. 'Un mare succes pentru tara noastra… cel mai mare succes ins­ti­tu­ti­o­n­al… o recunoastere in­contestabi­la a progreselor… o do­vada ca suntem pe drumul cel bun… e o victorie care ne legitimeaza…' Citeam cu ne­sat, ma simteam mai tanar, mai co­mu­nist, era ca atunci cand l-au ales pe Nicu Ceausescu la ONU, respon­sabil cu Anul Tineretului. Nutzy ne descrie cum s-a luptat, ca n-a fost usor, a fost cred ca la concursurile de miss unde te zbati ziua, te zbati noaptea, sau ca la Mamaia, daca nu canti bine pe scena, canti in baie si castigi. Citesc si nu mai pot de mandrie: 'A contat ca de­le­­gatia a fost condusa de minis­tru (da, da, da Nutzy in lipsa nu se poa­te!), a contat lobby-ul facut la Gyeongju (nu e gingseng, e o localitate la 70 de km de Busan), am reusit sa facem prietenii'. Si urmeaza tinta pentru fata noastra care priveste me­reu in sus, spre tavan: 'statut de fa­vo­riti chiar pentru pesedintia OMT'. Si zice in final: 'o mare reusita de ima­gine si, pana la urma, chiar diplomatica'.

Victoria este deplina. Seful pe un an al dnei Nutzy, presedintele, este acelasi sef de anul trecut Najib Balala, ministrul turismului din Kenya. Balala&Nutzy – echipa de succes a castigat! Udrea are si un subaltern – seful turismului din Jamaica. Stiti, tara aia plina de sprinteri. Najib Balala este nascut la Mombasa si este un barbat hotarat – are pana acum trei copii. Sprinterul din Jamaica – oho, oho, ce rom pentru marinarii adevarati – doar doi. Najib si Nutzy, plus vicele asta de jamaican se vor intalni de doua ori pe an sau de cate ori va fi nevoie, conform statutului. Victorie mare. Cine-i va mai sta in fata prim-vicei Turismului Mondial? Cand intr-un articol am numit-o 'Nutzy International' ministreasa s-a suparat, a zis ca o iau la sto. Acum, na, a lovit-o norocul si a ajuns Nutzy Mondial. O fi inscris titlul la OSIM? Sa dea fuguta fata cea mare a lui Basescu sa-l protejeze. Tine doar un an, pana la alegeri.

×
Subiecte în articol: editorial