Nu cred catusi de putin ca fosta ministresa Elena Udrea - cea care se fataia prin tara impartind cu amandoua mainile contracte de zeci si zeci de milioane de euro pe criterii de amicitie sau colegilor de partid de prin judete, cea care, sub pretextul promovarii cu bani europeni a frunzei sub care "a" din Romania avea caciula portocalie, cea care cheltuia fonduri publice spre a-si face propria imagine, acoperind cheltuielile in excursii la care invita puhoi de jurnalisti de casa, iar acestia, din pacate, acceptau - are acum insomnii sau cosmaruri, pentru ca viseaza "palatul" Rahova.
Faptul ca Departamentul de Lupta Antifrauda de la Guvern a trimis (abia acum!) la DNA dosarul scandaloasei afaceri privind sponsorizarea galei de box, un tun de 2,39 milioane de euro, nu trebuie sa o nelinisteasca prea mult. Nu stiu, n-am vazut dosarul, dar banuiesc ca pe contracte nici nu apare semnatura doamnei, ea avand obiceiul sa delege dreptul de semnatura unui secretar de stat. Sigur, asta nu inseamna ca ministresa habar n-avea cum se scurg fondurile, dar, din punct de vedere juridic, in caz de frauda, la basca intra cel care a semnat. Titularul portofoliului poate fi, insa, inculpat pentru neglijenta grava, pentru abuz in serviciu, daca a dispus sa se incheie vreo afacere oneroasa. Si, mai ales, poate fi obligat sa acopere daunele.
Spre a avea certitudinea ca statul nu ramane fluierand a paguba, Parchetul poate dispune instituirea sechestrului asiguratoriu pe averea celor in cauza, inainte ca acestia, prinsi cu ocaua mica, sa si-o instraineze, trecand-o pe numerle cuscrilor si verisorilor. Dar vedeti DNA luand o asemenea masura in cazul Elenei Udrea?! Si iata ca ajungem la rascruce. Dosarul se afla pe masa procurorilor DNA. Nu am nici cea mai mica incredere ca va fi instrumentat cu celeritate si profesionalism, ca solutia va fi beton, iar instantei i se va inainta, daca probele vor fi irefutabile, un rechizitoriu perfect.
Sub actuala conducere, Parchetul General (Codruta Kovesi) si, in special, DNA (Daniel Morar) s-au facut constant de ras, avocati priceputi facandu-le praf dosarele, iar instantele restituindu-li-le pe capete, spre a se reface ancheta. Numai in ultima luna, pana si curcile au ras de calitatea dosarelor privind coruptia din fotbal. Chiar joi, s-a prabusit si butaforia vamesilor spagari banateni, cei care acum un an erau adusi la DNA Bucuresti cu elicopterul si cu mascati cu degetul pe tragaci, instanta respingand concluziile procurorilor, care gasisera mituiti, dar nu aveau nici un mituitor. In ultimii ani, au fost nenumarate dosare instrumentate anapoda, parca anume spre a cadea.
Aproape singurele in care anchetatorii s-au dat de ceasul mortii spre a le intocmi solid au fost cele care miroseau de la o posta a rafuiala politica. Dar pana si in astfel de cazuri s-au facut de basm, introducand probe materiale aberante, cum au fost bancnotele dintr-un dosar al lui Nastase, tiparite la doi ani dupa presupusa fapta.
Noul premier, Victor Ponta, a declarat ca prioritara in programul de guvernare reinstaurarea primatului legii. Mai mult ca sigur + deja au aparut indicii clare + auditul asupra gestiunii ministerelor va scoate la suprafata incredibile abuzuri, fraude si contracte oneroase. Multe cauze vor ajunge la DNA si la DIICOT. Nu o sa afirm ca acolo lucreaza numai nepriceputi si obedienti. Dar, sub comandamentul expirat al lui Daniel Morar si al Codrutei Kovesi si dupa ani de zile cu urechea sau privirea catre Cotroceni ori Victoria, sunt slabe sperante ca in cele doua institutii judiciare esentiale vor reveni instinctul pur profesional, respectul de sine si supunerea doar in fata legii. O curatenie generala e vital necesara si aici. Chiar daca va starni furtuna in gradina Cotroceniului.