x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ultima săptămână cu suspendatul Traian Băsescu

Ultima săptămână cu suspendatul Traian Băsescu

de Dan Tomozei    |    23 Iul 2012   •   15:58

Peste o saptamana, chiar pe la aceste ore, Romania va fi din nou in atentia intregii lumi. Voi citi pe agentiile oficiale de presa cum un presedinte din Europa, nu intamplator din Romania, a fost supus votului sanctionatoriu al unui mandat considerat de majoritatea parlamentara drept abuziv.

Si va fi destul de dificil sa explic pentru ce intr-o tara declarata democratica, membra a Uniunii Europene s-a vorbit si se vorbeste de lovitura de stat, de fascism, de stalinism, pentru ca astea au fost temele promovate de presedintele suspendat si la care cei care conduc acum tara nu au stiut sa raspunda clar, raspicat si lamurit, incat lumea sa nu ajunga sa considere Romania o tara salbatica. Pentru ca nu poti spune doar ca "in Romania nu se intampla nimic, e doar o lupta pentru putere'. Ar fi simplu sa fie numai atat. Romania este bolnava din radacinile batranilor pana in cele mai fragede vlastare, nascute intr-o societate care a invatat ca a frauda, a escamota realitatea este o varianta castigatoare. PCR-ul (Pile Relatii Cunostinte) de alta data este azi mult mai perfid, mai murdar si mai greu de lecuit fara o vointa politica solida si pregatita de sacrificiu.

Peste o saptamana va expira suspendarea Romaniei intre a fi sau a nu fii capabila sa se mobilizeze pentru a dovedi ca in 22 de ani de democratie a invatat macar lectia ultimei farame de demnitate. Pentru ca Romania a ajuns, in cateva zile, sa fie tarata in mocirla delatiunilor si umilintei de liderii europeni si americani, pentru ca in Romania exista lideri care prefera umilinta poporului numai pentru a-si demonstra calitatile de luptatori puse in slujba propriilor interese de moment, impotriva propriului popor, in dispretul valorilor morale, demnitatii si bunului simt.

Peste o saptamana, de departe de tara, voi cauta sa inteleg ce se intampla cu Romania, indiferent de rezultatul votului, fie ca va fi sau nu respectata (i)logica jumatate + 1, niciunde impusa in lume la un referendum. Pentru ca va fi evident un vot puternic anti-Basescu, cel care odata facea bai de multime, azi scaldandu-se doar in mocirla declaratiilor anti-Romania, anti-romani, anti-normalitate. Si nu sunt putini cei care il cred, cei care au gasit ca este mai normala Romania construita de al treilea presedinte ales democratic pe sangele martirilor din Decembrie 1989. Si pentru acestia va trebui construita Romania, nu doar pentru cei care vor vota "DA' la demiterea presedintelui.

Pentru ca fara o reconciliere nationala, fara o impacare si un efort comun, Romania nu se va putea face bine, niciodata. Cat timp romanii vor si indemnati si manipulati sa lupte unii impotriva altora, Romania va fi la limita existentei ca natiune.
Peste o saptamana Romania va avea aceleasi granite, acelasi Parlament, acelasi Guvern, aceeasi Presedintie, aceleasi institutii, doar realitatea va fi confirmata odata in plus. Ce stim azi vom avea confirmat prin vot, iar realitatea asta nu va fi schimbata cu nimic peste o saptamana fara vointa necesara unui bolnav de a crede ca se poate face bine. Pentru ca fara credinta in propria insanatosire morala, sociala, fara reasezarea scarii valorilor in matca fireasca, Romania nu va face decat sa se prabuseasca definitiv. O prabusire care vine la limita primei sute de ani de existenta a statului roman, un stat ajuns atat de vulnerabil prin efortul conducatorilor incat NATO si UE devin o gluma buna in situatia in care ar fi nevoie ca Romania sa fie aparata.

Pentru ca atacul din interior a adus romani in situatia in care sa nu le mai pese de propria tara, sa nu mai creada ca au un viitor, un rost, o sansa in propria casa, Romania!

Asta este ultima saptamana cu suspendatul Traian Basescu. Apoi vom avea o tara cu acelasi presedinte sau cu un interimat care ne va duce la un nou scrutin care ar trebui sa analizeze comportamentul tututor celor care, in ultima perioada, au vorbit in numele poporului. Pentru ca toti au vorbit ca si cum Romania nu este a romanilor ci a lor, doar a celor care conduc atat de prost Romania, motiv pentru care au urlat disperat si scarbos: "Sa ne luam Romania inapoi!'.

×