Una din cele mai experimentate jurnaliste pe probleme de securitate din SUA, Dana Priest de la Washington Post, a lansat o noua bomba de presa. CIA, implicata serios in lupta antiterorista dupa esecul usturator de la 11 septembrie 2001, ar avea in Europa de Est locatii de anchetare a teroristilor capturati, iar asta ar presupune si acte de tortura.
|
|
Una din cele mai experimentate jurnaliste pe probleme de securitate din SUA, Dana Priest de la Washington Post, a lansat o noua bomba de presa. CIA, implicata serios in lupta antiterorista dupa esecul usturator de la 11 septembrie 2001, ar avea in Europa de Est locatii de anchetare a teroristilor capturati, iar asta ar presupune si acte de tortura. Caracterul generalist si precaut al afirmatiilor facute de Dana Priest a lasat loc speculatiilor. Europa de Est a insemnat automat pentru mass-media o scanare a tarilor care au o relatie privilegiata cu SUA. Polonia a fost prima vizata. Mii de militari in Irak si Afganistan, sprijin neconditionat pentru campania antiterorista, relatii politice, militare si economice de exceptie. Apoi Romania: parteneriat strategic, cooperare puternica in domeniul serviciilor de informatii, peste 1.500 de militari in Irak si Afganistan. Au urmat Ungaria (cu bazele americane pe teritoriul sau) si Cehia (cu foarte bune relatii politice la Washington). Si toate, membre NATO.
Pe baza unor informatii vehiculate de presa americana si a unor investigatii proprii, organizatia Human Rights Watch (HRW) a afirmat ca este sigura de faptul ca in Polonia si Romania, la Baza aeriana Mihail Kogalniceanu, ar exista "locatii secrete ale torturii practicate de CIA asupra detinutilor".
Siguranta afisata de HRW m-a facut sa ma indoiesc de afirmatiile lor. Cand e vorba de actiuni de spionaj, nimeni nu poate fi sigur de nimic. Poti sa spui ca ai indicii, ca unele surse afirma ceva, dar de confirmari suta la suta nu poate avea nimeni parte. HRW, care nu are o faima prea buna in privinta informatiilor lansate, a mizat pe caracterul exploziv al afirmatiilor sale. Povestea este atat de spectaculoasa si de misterioasa, incat putini jurnalisti mai au timp si chef sa verifice informatiile. Dezmintirile din partea autoritatilor au aparut imediat, dar suspiciunea ramane undeva, in mintea celui care citeste astfel de povesti.
Cert este faptul ca si CIA a cam lasat loc de intors. Una din cele mai controversate actiuni dupa 11 septembrie s-a petrecut in Italia. Un comando al spionajului american a rapit la 17 februarie 2003, pe strazile din Milano, un imam egiptean, Osama Mustafa Hassan Nasr, alias Abu Omar. Acesta a fost predat in Egipt, unde a fost anchetat si torturat pentru legaturi cu terorismul. Un judecator italian a emis in 2004 un mandat de arestare pentru 13 agenti CIA care au organizat rapirea, iar presa a facut un scandal monstru. Italia, aliatul de baza al SUA in lupta antiterorista, a pus piciorul in prag cand agentii CIA au intrecut masura. Se pare insa ca serviciile secrete italiene stiau de operatiune si le-au spus americanilor: "Noi nu am vazut, nu am auzit. Dar daca se afla, e responsabilitatea voastra!".
Zborurile speciale CIA exista. Ele sigur au tranzitat spatiul aerian romanesc. Poate unele curse au facut si escale la noi. Dar baze pentru torturarea detinutilor nu au fost. Serviciile noastre secrete au un principiu sanatos in privinta teroristilor. In cel mai scurt timp posibil de la depistare, se obtine mandatul legal pentru expulzare si declarare non-grata pe cinci ani. Nu vad statul roman abdicand de la aceasta regula sfanta doar de dragul CIA. Avem noi destui asi in maneca in cooperarea cu ei ca sa nu acceptam compromisul de a primi suspecti de terorism, cand noi ne chinuim sa-i prindem si sa-i expulzam cat mai repede.
Informatii credibile, de ultima ora, indica faptul ca tarile care au acceptat astfel de operatiuni speciale CIA pe teritoriul lor sunt Macedonia, Albania si chiar Ucraina. Argumente ar fi, sa vedem daca apar si dovezile.