x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un altfel de scenariu

Un altfel de scenariu

de Sorin Roşca Stănescu    |    24 Iul 2012   •   10:29

In ipoteza in care nu se prezinta la vot in jur de 65 la suta dintre cetateni, regimul Traian Basescu va fi restaurat. Mai putin in ceea ce priveste Executivul. Este limpede ca va exista, pe o durata de timp determinata, un pustiitor razboi romano - roman. Intre institutia prezidentiala, cu Basescu readus, si cea a Executivului legitimat prin vot, ca apartinand USL. Acest razboi romano - roman poate fi de uzura, pana cand un ciclu electoral va transa lucrurile, sau poate fi un razboi fulger. Ce este mai putin rau?

Un razboi de uzura va fi purtat, in plan strict politic, intre USL si Traian Basescu plus PDL. USL este amputat in aceasta ipoteza prin retragerea din viata politica a presedintelui PNL, Crin Antonescu. Acesta a promis, si se va tine de cuvant, ca, in orice scenariu in care Traian Basescu nu este demis, paraseste scena politica. Iata, asadar, ca USL pleaca la razboi cu un handicap. Pentru ca nu este vorba doar de pierderea unui important om politic, plasat pe primul loc in preferintele romanilor pentru functia de viitor presedinte al Romaniei.

Crin Antonescu reprezinta, in acelasi timp, si o speranta a cetatenilor care s-au saturat de Traian Basescu si care, in mod vadit, sunt majoritari - cea mai simpla dovada e ca Traian Basescu ii indeamna pe romani sa nu voteze la referendum - dar tot el, Crin Antonescu, este si un actor de prim-plan in batalia dusa de USL pentru ca Romania sa se democratizeze cu adevarat, pentru ca Justitia sa fie cu adevarat libera si pentru ca bunastarea sa se transforme dintr-o promisiune intr-o realitate. In timp ce Ponta este ocupat pana peste cap cu sarcinile sale de prim-ministru, Crin Antonescu ar fi liber sa actioneze politic. Asta daca nu este silit, prin neprezentarea romanilor la referendum, sa abdice si sa paraseasca scena politica.

Dar chiar si in absenta lui Crin Antonescu, cele doua tabere isi vor aplica lovituri atat de dureroase incat vor fi resimtite la fel de dureros de catre toti cetatenii Romaniei. De grupurile de afaceri. De investitori. De Bursa. Totul spre paguba fiecaruia.

In aceste conditii, in locul unui razboi de uzura este de preferat, totusi, un razboi fulger. Avand de partea sa o majoritate parlamentara si o majoritate a cetatenilor tarii, USL este legitimat sa actioneze in forta. Evident, fara a incalca nici Constitutia, nici principiile democratice. Ce poate face USL? Il poate demite pe Traian Basescu pentru inalta tradare. Este suficient, in acest sens, sa fie aduse in discutie dezinformarile oficiale formulate de presedinte, care au adus si vor aduce grave prejudicii Romaniei.

Ceea ce inseamna o noua inlaturare a lui de la Cotroceni. Pe de alta parte, nimic nu impiedica majoritatea parlamentara sa-l suspende iar. Faptul ca romanii nu s-au prezentat la referendum nu inseamna ca Traian Basescu nu se face vinovat de faptele care au condus la actuala sa suspendare. Validata de Curtea Constitutionala.
Asta daca nu cumva USL nu actioneaza intr-o logica de bun-simt, in sensul ca, pentru o suspendare deja validata de Curtea Constitutionala, organizeaza un nou referendum, in speranta ca cetatenii se vor prezenta la vot si el va fi valid.
Un razboi fulger este de preferat unui razboi de uzura. Daca este in acord cu Constitutia.

Sursa: CorectNews

×