x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un avertisment al A.S.F., de luat în seamă!

Un avertisment al A.S.F., de luat în seamă!

de Daniel Apostol    |    07 Noi 2022   •   07:20
Un avertisment al A.S.F., de luat în seamă!

Săptămâna trecută, Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a tras un semnal de alarmă cu privire la existența unor societăți din state terțe, care furnizează presupuse servicii de investiții și care, de fapt, păcălesc oamenii. A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.

La ce anume trebuie să fiți atenți ca să nu cădeți pradă acestor înșelăciuni? De cele mai multe ori, oferta de a vă face mai bogați vi se pune direct sub nas prin promovarea pe canalele social-media (mai ales Facebook). Vi se promit astfel profituri mari, „de nerefuzat”, sau „de neratat”, iar ca argument suplimentar, anunțurile sunt însoțite de false declarații ale unor oameni celebri care astfel s-ar fi îmbogățit. Odată captată atenția, dacă dați „click” pe reclama înșelătoare, sunteți direcționați către o presupusă „platformă de investiții”, unde vi se cere să vă creați un cont, introducând datele personale. Ca povestea să pară cât mai veridică, în scurt timp vă sună un așa-zis „agent de investiții”, care va începe munca de convingere. De fapt va face totul ca să vă păcălească să vă puneți economiile din contul vostru curent în contul pe care l-ați fi făcut pe presupusa „platformă de investiții”. Majoritatea acestor false entități vă solicită să faceți transferul banilor prin intermediul criptomonedelor, oferindu-vă un cod complex (cheia publică) a unui portofel digital în care se va face virarea respectivelor monede virtuale. Mai mult, unii escroci îndrumă telefonic victima spre cel mai apropiat bancomat care permite transferul în criptomonedă. Chiar dacă apelul telefonic vine din străinătate, „agenții” vorbesc natural limba română și cunosc bine mediul și locația celui împotriva căruia își îndreaptă înșelăciunea. Deci și-au analizat din timp „victima” și poate și faptul că aceasta dispune o „pradă” consistentă. De cele mai multe ori, cad pradă acestor înșelăciuni agoniseala de-o viață și economiile unor oameni nevinovați, dar prea creduli.

Atenție! Odată trimiși, banii sunt plecați pe veci! Deși cei păcăliți văd cum le crește spectaculos „averea” pe „platforma de investiții”, când vor să-și retragă banii constată că au rămas doar cu „praful de pe tobă”. Entitatea înșelătoare pur și simplu dispare, nu mai aveți cum să luați contact cu aceasta, fie prin telefon, fie prin e-mail. Aveți, deci, mare grijă la cine anume vă sună să vă promită îmbogățirea rapidă. Orice ofertă nesolicitată trebuie să vă dea de gândit, orice promisiune a unor profituri mari realizate peste noapte trebuie să vă trezească suspiciuni serioase. Aveți grijă cui și pe ce website vă oferiți datele personale, aveți grijă cine anume vă solicită „deschiderea unui cont”.

Rețineți un lucru important: în România, promovarea serviciilor și activităților de investiții prin intermediul unor agenți externi de tip „call center” este interzisă și este calificată drept infracțiune.

Rețineți al doilea lucru important: utilizarea serviciilor unei entități neautorizate în România nu vă dă dreptul la despăgubiri prin Fondul de compensare a investitorilor.

Rețineți și al treilea lucru important: A.S.F. recomandă investitorilor ca, înainte de a investi în diverse instrumente financiare și, în special, înainte de a utiliza platforme de tranzacționare online, să verifice dacă respectiva entitate se regăsește în Registrul public al A.S.F. Pe www.asfromania.ro se regăsesc listele tuturor intermediarilor care pot presta servicii de investiții în România. Tot pe site-ul A.S.F. există și o pagină dedicată entităților neautorizate, secțiune care conține informații și recomandări pentru potențialii investitori și care pune la dispoziție, inclusiv, formulare de raportare către A.S.F. a acestor entități.

Nu vă lăsați păcăliți: nimeni în lume nu vă va da un profit spectaculos peste noapte doar pentru că vă plasați bruma de economii într-o pagină de internet construită în cine știe ce paradis fiscal lipsit de reglementări. Dacă vreți să deveniți investitori, alegeți parteneri de încredere, autorizați de A.S.F., care să vă ofere informațiile corecte și complete în vederea realizării unei reale investiții financiare.

×