x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un chibiţ electoral: preşedintele Romăniei

Un chibiţ electoral: preşedintele Romăniei

de Ion Cristoiu    |    14 Noi 2007   •   00:00

"Romănilor, care judecă politica la nivel inalt in planul vieţii lor de la bloc, nu le-ar trece prin cap că şeful statului nu poate invoca nimic in incălcarea legii şi a Constituţiei"


Posturile de televiziune l-au surprins pe Traian Băsescu stănd popăndău in prezidiul unei reuniuni electorale jalnice, meşterită de PLD la Iaşi. Domnia sa nu s-a mulţumit cu o prezenţă de păpuşă la mitingul respectiv. Prin nimic deosebit de ţuţării partidului, şeful s-a mutat la tribună pentru a ţine un discurs. Un discurs adormitor, deoarece aserţiuni precum reforma clasei politice, banditismul celor din Guvern şi neinfricarea sa de Jeanne d’Arc cu păr le ştim deja pe de rost. Semn că Traian Băsescu fie imbătrăneşte, fie se repetă. Intăia oară după decembrie 1989, şeful statului se implică total de partea unei formaţiuni politice in campania electorală. Ar fi fost de aşteptat ca momentul de la Iaşi să nască o controversă in presă şi in politică, in ce priveşte ipostaza lui Traian Băsescu de chibiţ electoral. Din căte se vede, toată lumea a considerat această gravă siluire a Constituţiei ca pe un fapt normal. De unde tragem concluzia că strategia faptului implinit, aleasă de Traian Băsescu pentru politica sa autoritaristă, e deosebit de eficientă intr-o ţară care dispreţuieşte mai mult decăt orice legea. E ţara in care oricare aventurier cu tupeu poate face ce vrea, in dispreţul Constituţiei, al Legii, al Bunului-simţ şi al lui Dumnezeu, răspunzănd prompt: Ei şi?


Din acest punct de vedere, urmărind cei doi ani şi ceva de mandat prezidenţial, vom constata că Traian Băsescu a reuşit să-şi asume prerogative refuzate de litera Constituţiei aplicănd politica faptului implinit. Ceva asemănător ciorditorului de portofele. Intinde măna să ţi-l şterpelească. Dacă eşti bărbat in toată firea, il iei de guler şi-l dai cu capul de pereţi. Dacă eşti muiere, il laşi să fugă cu el, mulţumind lui Dumnezeu că nu te-a violat. Astfel s-a ajuns la ciudăţenia că lucruri care, dacă le-ar fi făcut Ion Iliescu sau Emil Constantinescu, ar fi stărnit uriaşe scandaluri, sunt considerate azi de toată lumea ca fireşti. Tupeul e insă doar unul dintre instrumentele prin care Traian Băsescu a ajuns să incalce Legea fundamentală pe faţă fără a stărni nici măcar un chiţăit de protest. Un alt instrument il constituie sinceritatea de Frizer de mahala.


La hărjoana quasi erotică de pe B1, Traian Băsescu n-a şovăit chiar să justifice implicarea sa in campania electorală alături de PLD şi PD. Sub privirile de indrăgostit ale lui Radu Moraru, căntăreţul necondiţionat al izmenelor lui Irinel Columbeanu, domnul preşedinte a declarat: "Nu fac nici un secret din a vă spune că la fel de bine am inţeles că lansarea referendumului simultan cu alegeri europarlamentare e de natură să se constituie intr-un sprijin de partidele care mă susţin, fie că vorbim de PD, fie că vorbim de PLD. Pentru că eu nu sunt un Preşedinte in situaţia să privească detaşat toate partidele pentru simplul motiv că in Parlament s-a realizat o puternică coaliţie antiprezidenţială". Aşadar, Traian Băsescu nu numai că incalcă Legea fundamentală, acţionănd ca un chibiţ electoral pentru două formaţiuni de pe scena noastră politică, dar, mai mult, o şi recunoaşte. Cele două formaţiuni au fost singurele care l-au apărat la Referendum şi singurele care-l apărau in războiul său cu intreaga clasă politică. Şi, dacă e aşa, cum să nu le ţină partea domnia sa?! Romănii sunt un popor de telenovelă. Un popor lesne de induioşat şi, prin asta, de tras pe sfoară. Dacă un ins prins la coteţul cu găini incepe să se smiorcăie şi să spună că n-a avut incotro, s-a apucat de furat, deoarece ii mor copilaşii de foame, chiar dacă el a incălcat legea, gospodina, grasă şi sentimentală, il iartă. Pe această trăsătură a romănilor a mizat Traian Băsescu, declarănd, cu o sinceritate teatrală că, om fiind şi el, n-are cum să fie echidistant ca preşedinte, deşi Constituţia i-o reclamă imperios. Un alt popor nici n-ar fi vrut să audă o asemenea explicaţie de lăutar. Pentru acest popor, incălcarea Constituţiei nu poate avea nici o justificare. Romănilor, care judecă politica la nivel inalt in planul vieţii lor de la bloc, nu le-ar trece prin cap că şeful statului nu poate invoca nimic in incălcarea legii şi a Constituţiei. Ei il iartă pe Traian Băsescu, pentru că, renunţănd la echidistanţa impusă la Constituţie, s-a transformat in agent electoral al PD şi PLD. Nu sunt ei, oare, cei care au fost atăt de impresionaţi de smiorcăitul lui Traian Băsescu pe umărul bolnavului inchipuit Stolo incăt l-au votat preşedinte?!


×
Subiecte în articol: basescu traian editorial