x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un discurs de pomina: Germania lipsa!

Un discurs de pomina: Germania lipsa!

de Valentin Stan    |    29 Iun 2006   •   00:00
Un discurs de pomina: Germania lipsa!

Sa inteleg ca presedintele ignora pozitia Germaniei in Balcani, tara cu cea mai mare contributie, in termeni absoluti, la bugetul comunitar si cea mai reticenta in a ratifica tratatul de aderare a Romaniei la UE?

Asa cum preciza comunicatul oficial din 23 iunie 2006, presedintele Basescu a participat, in aceeasi zi, la conferinta organizata de Asociatia George C. Marshall Romania, cu tema "Romania europeana, Romania Euro-Atlantica, Romania in sfera relatiilor internationale". Acolo, a tinut un discurs! Rar mi-a fost dat sa intalnesc o insiruire mai patentata de tampenii periculoase pentru Romania!

Desi l-ati vazut pe presedinte preocupat recent de inspectarea pubelelor din incinta spitalelor romanesti, asta nu inseamna ca domnia sa nu gandeste "vizionar" si in sfera relatiilor internationale! Iata, bunaoara, preocupat de rezolvarea problemei "Kosovo", strategul Marii Negre anunta cu emfaza la conferinta amintita, conform comunicatului oficial (adica, de doua ori verificat de consilieri, o data la redactarea discursului propriu-zis, apoi la formularea comunicatului):

"(...) Situatia din Kosovo reprezinta inca o sursa de tensiuni ce nu poate fi ignorata, o solutie nepotrivita in acest caz putand aduce cu sine efecte nefaste pentru intreaga zona. In acest sens, Romania a elaborat un punct de vedere propriu, pe care incearca sa-l plieze pe decizii luate de aliatii sai si de catre Grupul de contact alcatuit din SUA, Franta, Marea Britanie si Federatia Rusa".

Grupul de Contact la care face referire Basescu este un grup de state importante din vecinatatea fostei Iugoslavii sau semnificative prin pozitia avuta pe plan international, ca pondere a implicarii in rezolvarea conflictelor din spatiul cu pricina. Deciziile acestui grup au capatat o consistenta remarcabila, prin asumarea lor de catre forurile regionale sau universale, NATO, UE, OSCE, ONU, si au conturat solutiile pentru arealul ex-iugoslav. Dupa cum vedeti, Basescu vrea sa se concerteze cu Grupul de Contact in gasirea unei solutii pentru Kosovo! Presedintele stie si componenta Grupului: "SUA, Franta, Marea Britanie si Federatia Rusa"! Oare ce o sa zica presedintele, daca ii voi spune eu ceea ce nu a reusit sa afle de la doamna Saftoiu, cea care ii pune comunicatele oficiale pe site, fara sa se sinchiseasca a verifica tampeniile continute acolo? Si anume ca Grupul de Contact include si Germania! Include si Italia!

Sa inteleg ca presedintele s-a consultat numai cu cei patru mentionati de el in problema Kosovo, fiindca habar n-are ca Germania si Italia sunt si ele in Grupul de Contact? Sa inteleg ca presedintele ignora pozitia Germaniei in Balcani, tara cu cea mai mare contributie, in termeni absoluti, la bugetul comunitar si cea mai reticenta in a ratifica tratatul de aderare a Romaniei la UE? Si asta apare intr-un comunicat oficial pe site-ul presedintiei Romaniei? Aoleu!

Si, acuma, hai sa va povestesc ceva! Stiti ce i-a relatat Basescu bunului sau prieten, Hurezeanu, dupa "istorica" vizita la Berlin, din martie 2005? Iata:

"(…) Pe mine m-a surprins atmosfera extrem de destinsa in care a decurs discutia cu cancelarul Schroeder, mergand chiar la unele mici glume si, de ce nu, chiar mici intepaturi reciproce (...) A fost, spre exemplu, o abordare a problemei Transnistriei (...) si cancelarul Schroeder a spus: «Bine, dar o puteti rezolva voi cu americanii, de ce trebuie sa venim si noi?». Si raspunsul meu a fost: «Simplu, pentru ca, daca nu veniti, o s-o rezolvam noi cu americanii, fara voi (...)»". (cf. Rador, REALITATEA TV, 21 martie 2005, ora 20:30).

Hmmm, se pare ca Basescu a rezolvat si "Kosovo" fara Germania! Dar, ce-ar fi sa rezolve germanii Europa fara Romania?

×
Subiecte în articol: editorial romania