x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un farsor trist şi laş

Un farsor trist şi laş

de Victor Ciutacu    |    24 Iul 2012   •   11:04

Imediat dupa constitutionala-i suspendare din functie, a inceput in forta, cu un soi de aer demn, campania electorala. Martial, de la pupitrul Cotrocenilor, ne-a anuntat ca n-avem de ales si ca trebuie sa ne vedem la urne. Dupa aia, s-a intors circu-n oras. Toata lumea-l persecuta, postura de victima de profesie il si avantaja de minune, rezista cu dintii inclestati.

Ce nu facea el pentru statul de drept, colt cu triumful democratiei? Zi dupa zi, a rupt ecranele televizoarelor, s-a dat peste cap, si-a mobilizat sinecuristii, a marait ca un caine turbat la toata lumea care i se parea ca-i sta-n cale, a amenintat, s-a intalnit prin piete cu poporul lui (juma' de milion de lei vechi bucata si-un pachet cu hrana rece pe zi), dar tot n-a ridicat acu-n sondaje peste 30%. Visurile de intoarcere triumfala i s-au naruit. Asa ca farsorul a ales varianta cea mai jenanta si mai umilitoare pentru un om politic: indemnulul electoratului propriu la boicot. Decat o infrangere demna, mai bine o revenire rusinoasa-n lux. Sub pulpana imunitatii penale, ca asta-l macina cel mai tare...

Pana la urma, marele curajos de odinioara, regele bailor de multime, neinfricatul si neinvinsul in lupta electorala dreapta, dupa ce s-a umilit la familia lui europeana cu nimic mai curata decat el si la oricine avea de produs un ban in Romania, face ce stie sa faca mai bine. Da (cu rahat in adversari) si fuge (boicot la referendum). Acum cativa ani, intoarcerea la poporul suveran era legitimarea lui politica. N-apucai sa zici ceva, te si chema la referendum. In definitiv, plebiscitul e oriunde-n lume chintesenta democratiei. Alta forma de consultare politica mai legitima n-a reusit omenirea sa inventeze pana-n ziua de azi. Acu-i pute referendumul, il boicoteaza oficial. Cica-i in desfasurare o lovitura de stat prin vot popular. Striga dupa observatori straini. Mai are sa cheme Castile Albastre. Asa-s puciurile moderne, victimele lor beneficiaza de resedinta pe malul lacului, au paza armata, masini blindate, toate cheltuielile platite de la bugetul de stat si acces neingradit la televizor.
Inaltele fete politice occidentale, care ne trateaza ca pe o colonie numai buna de muls, nu ca pe un stat partener, i-au plans de mila si s-au purtat mizerabil, la vedere, cu premierul care a indraznit sa-i stea in cale. Pentru ca-s interesate sa-l perpetueze-n functie pe Traian Basescu. Stiu ca-i detestabil, dar l-au facut sclavul lor politic. Pentru ca e-n stare sa dea orice, numai sa nu plece de la Cotroceni. Asa ca nu vor vedea, nici de data asta, evidenta. Nici ca omul lor nu mai are curajul de a se supune judecatii electoratului, nici ca nu da doi bani pe votul poporului care-l legitima altadata, nici ca are un comportament transparent de securist abject care-si pune pandarii pe urmele adversarilor sai politici si ale ziaristilor care-l enerveaza.
D-asta mi-ar placea sa iasa la referendum duminica peste 50% dintre cei de pe niste liste electorale neactualizate de cand era mama fata. Sa-l vad ce mai inventeaza.

×