x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un partid legat de glie

Un partid legat de glie

de Adrian Năstase    |    19 Iul 2011   •   21:00
Un partid legat de glie

UDMR nu are de ales. Ca sa-si duca la bun sfarsit marele 'proiect' de modernizare a statului roman, Traian Basescu are nevoie de un guvern. Adica de o majoritate parlamentara. Adica de un UDMR alaturi de el, fara dubii, fara carcoteli, fara ochii roata dupa alternative. In felul asta, si votul prin corespondenta, si o forma de reorganizare teritoriala, electoral convenabila, pot sa se nasca in cele din urma si sa conduca PDL spre un scor bun in alegeri.

Acesta e mesajul principal al spectacolului mediatic, din ultima saptamana, legat de apartamentul cuscrei ministrului Borbely. O afacere incalcita asupra careia evident ca nu ma pot pronunta pe fond. Dar in forma, toata desfasurarea seamana, ca doua picaturi de apa, cu montarile pentru televiziune regizate de Daniel Morar, de fiecare data cand o pisica trebuie aratata cuiva.

Ministrul e acuzat ca a primit ne­me­ritat o zugraveala a acelui apar­ta­ment din familie. Ce fac procurorii? Per­chezitioneaza apartamentul. Toa­ta lumea stie ca nu printr-o per­che­zi­tie iti dai seama daca o locuinta a fost sau nu zugravita. Eventual printr-o expertiza. Nu scotocind prin sertare si computere. Absurdul procedural e evident, dar totul are o logica politico-politista.

'Dosarul' trebuie sa produca stire, sa se mentina in actualitate pentru ca mi­nistrul in cauza sa simta presiunea. Mai tineti minte? Dupa ce Parlamentul a respins cererea DNA de a mi se perchezitiona locu­in­ta, pentru a se vedea daca apartamentul avea ferestre, 'procurorii anticorup­tie' i-au perchezitionat pe vecinii mei. Tot absurd. Dar inca o stire a aparut atunci la televizor legata de perchezitii si de Strada Zambaccian. Era perioada cand eu nu mai trebuia sa fiu presedintele Camerei Deputa­tilor. Cand n-am mai fost, s-a renun­tat imediat la ideea de perchezitie. Nu mai era utila in dosar.

UDMR incepe sa simta tot mai serios si cealalta fata a colaborarii cu PDL-ul. Traian Basescu stie bine ca daca negociaza permanent de pe pozitii defensive cu acest partid, risca sa faca prea multe concesii. Maghia­rii, considera el, vor ramane la guver­nare daca primesc mereu cate ceva. Dar mai e o varianta. Sa primeasca in cantitati egale concesii si amenintari. Dupa regula carutasului care fo­lo­seste abil si biciul, si zaharul.

Interesul lui Basescu pentru mentinerea actualei guvernari e atat de mare, incat UDMR a devenit un partid aproape captiv. Desi alianta cu formatiunea lui Boc e din ce in ce mai putin profitabila si din ce in ce mai multi lideri se gandesc sa o rupa. Pe masura ce alegerile se vor apropia, aceasta tendinta se va accentua, si presiunile la adresa liderilor maghiari vor creste.

Desigur, toata aceasta teorie este valabila si in cazul UNPR-ului. Cu o exceptie. UNPR DORESTE sa fie legat de glie. E un partid nascut sa-i fie alaturi lui Traian Basescu. Spre deosebire de UDMR, formatiunea lui Gabriel Oprea nu are electorat si nu poate pleca nicaieri, pentru ca nu are nimic de oferit. Doar cateva fotolii de parlamentar care insa ar putea disparea la urmatoarele alegeri...

×
Subiecte în articol: editorial