x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un puci inabusit in pasla

Un puci inabusit in pasla

de Ion Cristoiu    |    11 Mai 2006   •   00:00
Un puci inabusit in pasla

Noua tentativa de puci are loc in conditii mult mai putin favorabile lui Theodor Stolojan: de la afirmarea lui Traian Basescu drept dusman de moarte al PNL pana la trecerea unei mari parti a presei pe baricadele premierului. Mult mai important, luni seara, Theodor Stolojan nu s-a adresat direct liderilor liberali nemultumiti, ci intregii tari si, via satelit, intregii planete, prin intermediul televiziunii. Are mai multe sanse tentativa de puci de acum?

Luni seara, la editia speciala a emisiunii Marius Tuca Show, intre doua episoade de telenovela - Cum a ajuns el un soi de Rege Lear al PNL si Cum sta el la masa cu cuscrii din Imperiul Britanic - , Theodor Stolojan a anuntat ca vrea sa creeze un curent de opinie in PNL, astfel ca, in final, sa se ajunga la fuziunea dintre liberali si democrati. Consilierul prezidential a dat expresie astfel unui Proiect.
Reactiile liderilor PNL, de la Calin Popescu Tariceanu pana la sefii de filiale, au fost de respingere categorica a proiectului asumat cu atata hotarare. E drept, cu mici exceptii, refuzul n-a imbracat vesminte polemice. De parca toti ar fi clonele lui Calin Popescu Tariceanu, liderii PNL i-au dat una peste gura lui Theodor Stolojan cu o palma varata intr-o manusa imblanita. Formula preluata din lumea boierilor de altadata. Boierul nu-l lovea pe un alt boier cu pumnul. Il atingea nitel cu manusa peste obraz. Si respectivul, boier fiind, pricepea c-a fost palmuit. Drept pentru care, daca nu se sinucidea in iatac, il provoca pe palmuitor la duel.

Pana acum, asta a fost, cel putin in cazul lui Calin Popescu Tariceanu, o arma de succes in batalia cu Traian Basescu. La fiecare injuratura de la Cotroceni, premierul a raspuns cu un suras calm. Suficient pentru ca Traian Basescu sa faca greseli. Greselile fatale facute de un ins furios in lumea politicii democratice, unde mania nu produce nimic. Nici macar versuri.
Theodor Stolojan e si el un om calm. Cel putin pana la proba contrarie.
Are sanse mai mari decat nervosul Traian Basescu sa-l destabilizeze pe Calin Popescu Tariceanu?
Nici vorba. Pentru ca liderii liberali si-au argumentat refuzul prin faptul ca Theodor Stolojan nu se implica in viata PNL. Da, au zis ei, am fi nespus de bucurosi, fericiti chiar, ca Theodor Stolojan sa contribuie la imbunatatirea partidului, domnia sa e o persoana competenta, experimentata s.a.m.d., s.a.m.d., dar pentru a fi atenti la mesajul sau e musai sa-l lanseze din interiorul partidului, si nu de la Cotroceni.

Raspunsul nu ne-a mirat. Pentru ca el nu e nou. Cum nu e noua nici tentativa lui Theodor Stolojan de a da o lovitura de stat in partid. La emisiunea de luni seara, consilierul prezidential a repetat, nu de putine ori aproape aidoma, interventiile de la momentul unei alte tentative de puci in PNL. E vorba de momentul iulie 2005, cand razgandirea lui Calin Popescu Tariceanu de a demisiona i-a dat lui Theodor Stolojan prilejul de a iesi din rezerva asumata dupa celebrul plans al lui Traian Basescu de la 2 octombrie 2004. Atunci domnia sa a difuzat un Comunicat de presa prin care-si exprima disponibilitatea de a salva PNL de la pieire, dupa care, marti, 26 iulie 2005, a convocat o intalnire cu mai multi lideri de filiale. Pentru Theodor Stolojan a fost un fericit prilej de a explica presei cum s-a imbolnavit el parcurgand sute de orase in campanie si cum e ingrijorat de pierderea de credibilitate a PNL.
Dupa un exercitiu de cumpana, Calin Popescu Tariceanu a inabusit in pasla tentativa de puci. A convocat Delegatia Permanenta a PNL, s-a intalnit cu parlamentarii liberali si cu liderii de filiale. Tuturor le-a explicat ca Theodor Stolojan e oricand binevenit in viata interna a PNL, ca e o persoana competenta, experimentata s.a.m.d., s.a.m.d., dar ca pentru asta fostul presedinte trebuie sa plece de la Cotroceni.

Imprejurarile tentativei de puci erau la vremea respectiva destul de favorabile lui Theodor Stolojan: Razgandirea lui Tariceanu provocase o criza in partid; Actiunea era sprijinita fatis de lideri marcanti ai PNL: Mona Musca, Gheorghe Flutur, Valentin Stoica, Cristian Boureanu, Ionut Popescu; Traian Basescu nu se dezvaluise prea tare drept dusmanul de moarte al gruparii Tariceanu-Patriciu; Dinu Patriciu nu scapase de sabia lui Damocles a puscariei; Electoratul de dreapta mai credea in posibilitatea unei fuziuni; PSD nu era atat de slabit; Intreaga presa era ostila lui Calin Popescu Tariceanu. Mult mai important, Theodor Stolojan i-a contactat direct pe liberalii nemultumiti de gruparea Tariceanu-Patriciu. Si, cu toate acestea, tentativa de puci a esuat.
Noua tentativa de puci are loc in conditii mult mai putin favorabile lui Theodor Stolojan: de la afirmarea lui Traian Basescu drept dusman de moarte al PNL pana la trecerea unei mari parti a presei pe baricadele premierului. Mult mai important, luni seara, Theodor Stolojan nu s-a adresat direct liderilor liberali nemultumiti, ci intregii tari si, via satelit, intregii planete, prin intermediul televiziunii.
Are mai multe sanse tentativa de puci de acum?

×