x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ungureanu s-a înregimentat politic

Ungureanu s-a înregimentat politic

de Rosca Stanescu Sorin    |    07 Mar 2012   •   11:13


Il cunosc suficient de bine pe Mihai Razvan Ungureanu pentru a face, fara nicio ezitare, afirmatia ca, de fiecare data cand deschide gura, se gandeste bine in prealabil. Evident, ma refer la mesajele importante. Cum este cel mai recent dintre ele. Si anume ca se asteapta sa fie prim ministru si dupa alegeri. Luand in calcul faptul ca cei care vor castiga ii vor oferi aceasta functie. Ce se ascunde in spatele acestei afirmatii, facuta de un om responsabil pentru mesajele sale?

In esenta, premierul Mihai Razvan Ungureanu ne-a comunicat, nici mai mult, nici mai putin, faptul ca el s-a inregimentat politic. Pentru ca numai in masura in care are un asemenea angajament si numai daca angajamentul este extrem de ferm, el se poate astepta sa i se ofere pe tava, dar evident conditionat, guvernarea post-alegeri. Dar cine sa o faca? Dupa alegeri, nu pot exista, teoretic, decat trei actori politici capabili sa ia o asemenea decizie. USL, daca si numai daca va dispune de mai mult de 50 la suta din voturile exprimate. Actuala coalitie, in eventualitatea in care USL nu face 51 la suta. Si Presedintele Traian Basescu, tot in eventualitatea in care USL nu castiga majoritatea. Pentru ca, daca o castiga, il suspenda din functie si organizeaza prezidentiale anticipate. Asadar, in situatia in care USL castiga, ipoteza lansata de Mihai Razvan Ungureanu cade. De ce? Pentru ca este greu de presupus ca PSD ori PNL ori PC sa-l doreasca in functia de premier pe unul dintre cei mai apropiati parteneri ai inamicului numarul 1 al USL, care este Presedintele Traian Basescu. Ca sa nu mai vorbim ca, in eventualitatea in care mai mult de jumatate dintre cetatenii Romaniei, care se prezinta la vot, isi exprima increderea in USL, acesta este si un semnal al dorintei populatiei de a scapa de regimul Traian Basescu.

Daca USL, prin absurd, ar decide ca aliatul acestuia, Mihai Razvan Ungureanu, sa devina prim ministru, in mod evident ar batjocori vointa electoratului. I-ar umili pe cetatenii care si-au exprimat increderea in aceasta alianta. De fapt, intrucat Presedintele Traian Basescu nu se mai bucura, in acest moment, de incredere decat intr-un procent cu o singura cifra, de sub 10 la suta, rezulta ca afrontul prin numirea lui Razvan Ungureanu ar afecta peste 90 la suta din populatie. De aceea, eu cred ca este, cu desavarsire, exclus ca USL sa se gandeasca, acum sau in viitor, la numirea ca premier a lui Ungureanu. Si asta nu s-ar putea intampla nici macar in ipoteza in care, la schimb, Basescu insusi si-ar pune pe masa mandatul de presedinte. Pentru ca ar fi un cadou pe cat de inutil, pe atat de otravit.

Si atunci, unde s-ar fi putut inregimenta politic Razvan Ungureanu? Intr-un singur loc. In Miscarea Populara. Cea care se incropeste acum, in mare viteza, in diferite localitati ale tarii. Deci, exact cum a spus Victor Ponta. El spera sa ajunga un premier al PSD, UNPR, PNG si PPDD. Si asta doar in eventualitatea in care USL nu va obtine 51 la suta.

Cu alte cuvinte, Ungureanu spera ca proiectul USL sa esueze in alegeri. Dar oare doar spera? Sau si transpira in acest scop? Nu cumva isi propune ca, in parteneriat cu Presedintele Traian Basescu si cu aceste partide, sa masluiasca alegerile?

Sursa: CorectNews

×