x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Uninominalul şi blestemul oportunismului politic

Uninominalul şi blestemul oportunismului politic

de Miruna Munteanu    |    21 Mai 2012   •   14:24

USL tocmai si-a comis primul mare pacat - mult mai grav decat nominalizarile neinspirate din Guvernul Ponta. A cedat tentatiei de a croi reguli proaste, pentru a specula un avantaj electoral conjunctural. Vorbesc, desigur, despre introducerea "uninominalului pur', pe deasupra si intr-un singur tur.

Sistemul hibrid adoptat in 2008 a fost, intr-adevar, o mare dezamagire. In loc sa "primeneasca clasa politica', a adus in Parlament o maree neagra de fripturisti si de incompetenti. Oameni care si-au castigat mandatul impartind galeti si saci de cartofi si-au vandut apoi votul cui le oferea mai mult. Ei au facut, desigur, un profit frumos, dar democratia a fost grav pagubita. Fiindca optiunile politice exprimate la urne nu si-au mai gasit reflectarea in compozitia Legislativului.

Tarele actualului sistem de vot nu vin, insa, din caracterul lui "hibrid'. Nu acolo este buba. Dimpotriva. Optand pentru un "uninominal pur' potentam dramatic defectele congenitale demonstrate deja. Pentru ca acceptam din start ca o portiune importanta din electorat va ramane nereprezentata. Un partid cu 25 la suta din totalul sufragiilor poate ramane in afara Parlamentului. Principiul proportionalitatii este abandonat.

In plus, sistemul intr-un singur tur ii avantajeaza strict pe favoritii sondajelor de opinie. Castiga candidatul plasat pe primul loc, chiar daca mai mult de jumatate din electorat nu il doreste. De parca ideea ar fi sa fraieresti alegatorii, nu sa-i lasi pe ei sa decida.
Uninominalul pur intr-un singur tur functioneaza doar intr-un peisaj politic cu doua partide. El creaza si perpetueaza acest model binar. Orice a treia forta este dramatic dezavantajata. Iata motivul pentru care Marea Britanie - singura tara europeana unde se voteaza asa - dezbate foarte serios abandonarea acestui sistem, considerat anacronic.

De ce il vrea acum USL? Din acelasi motiv pentru care il propavaduia si Traian Basescu, in urma cu cativa ani: pentru ca ii favorizeaza net pe ocupantii primului loc in sondaje. Regulile fundamentale ale jocului democratic nu ar trebui, insa, rescrise in functie de interese pur conjuncturale. Conjuncturile se schimba repede in politica. Si cine sapa groapa altuia risca sa cada singur in ea.

×
Subiecte în articol: editorial