x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Valentin Stan: Băsescu, Pleşu şi "gheizerul" din cap!

Valentin Stan: Băsescu, Pleşu şi "gheizerul" din cap!

11 Oct 2008   •   00:00
Valentin Stan: Băsescu, Pleşu şi "gheizerul" din cap!

Vezi, bre, nea Pleşule, statul în genunchi face "buba" la cap! Când mai mergi la cârciumă cu preşedintele, învaţă-l, bre,
cum să ridice mâna la vot!



Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, la 9 octombrie, în Budapesta, că există probleme (ne­în­de­plinirea angajamentelor-shortfalls) în ceea ce priveşte asigurarea cu instructori pentru armata afgană, elicoptere şi trupe terestre pentru forţele NATO din Afga­nistan: "Voi fi sincer! Nu sunt satisfăcut şi nici bucuros (happy) de modul în care funcţionează NATO pe acest plan!".

Oops! Cum, adică? Marea Alianţă, care a pulverizat comunismul pe Terra, s-a îm­potmolit în Afganistan? Păi, nu e ea o Alianţă de ţări "like-minded", adică ţări care gândesc la fel şi funcţionează pe ba­za loialităţii, unele faţă de altele? Ca în
ca­zul Islandei, ţară fondatoare a NATO! Ame­ninţată cu falimentul de stat, ca ur­mare a contaminării cu criza financiară izvorâtă din prea-plinul de recunoştinţă şi devotament pentru piaţa liberă ale Marelui Aliat American, Islanda s-a răcit financiar ca un gheizer expirat! I-au sărit în ajutor Marii Aliaţi? Aş! Singurii care au intrat în negocieri cu Islanda, pentru a o împrumuta cu 4 miliarde de euro, au fost... ruşii! Nu ştim dacă mai pot fi de ajutor şi dacă împrumutul se va mate­ri­ali­za, dar, totuşi! Rusia? Wow! Câtă loialitate între Aliaţi! Noroc că Islanda n-are armată, că Mister Scheffer i-ar fi cerut câteva elicoptere pentru Afganistan, în schimbul crahului financiar importat de la Aliaţii de peste Ocean!

Dar nici Islanda nu s-a lăsat mai prejos! Când Serbia a cerut, în Adunarea Genera­lă ONU, la 8 octombrie, ca forul să susţină solicitarea opiniei Curţii Internaţionale de Justiţie, cu privire la legalitatea independenţei Kosovo, SUA s-au opus unui asemenea demers! Ceilalţi Mari Aliaţi ai Islandei, Germania, Franţa, Marea Britanie, s-au abţinut! Islanda s-a declarat pentru! Ca şi Rusia! "Capisci"? Păi, dacă vă înţelegeţi aşa bine, fraţilor, la ONU, cum o să adunaţi voi elicopterele alea? Uite, vă recomand, eu, Opere Complete de Andrei Pleşu, sfătuitorul lui Băsescu, "petrolist" la Adevărul Patricienilor de Partid şi de Stat, lider cultural regional în Moesia Inferior, conferinţă de presă, pe problema Kosovo, când era mi­nistru de Externe, 26 martie 1999: "Eu, de când sunt în poziţia aceasta (de ministru de Externe, nu vă gândiţi la pros­­tii – n.n.), am avut nenumărate contacte cu reprezentanţi ai NATO din Eu­ro­pa şi SUA şi nu am avut niciodată sentimentul că ceea ce ei caută e un partener care să îi contrazică. Niciodată!". Aoleu, genialule, autorule, care eşti tu autor, chiar aşa? Adică, să stăm în ge­nunchi şi să facem "frumos" la Aliaţi? Le-ai spus şi lor cum îi vezi matale, bre, genialule, care eşti tu genial şi cu multă cultură la cap, "pac, pac"? Da’ la "islandejii" ăia le-ai spus? Că uite cum votară ei la ONU! L-ai în­­văţat pe Traian să voteze cum trebuie? Ia să vedem! Aoleeeuu! Bădica Traian votă la ONU cu Islanda şi nu cu "SUAnda"!

Vezi, bre, nea Pleşule, statul în genunchi face "buba" la cap! Când mai mergi la cârciumă cu preşedintele, învaţă-l, bre, cum să ridice mâna la vot! Sau negociem şi noi cu ruşii? Ahaaaa!

×
Subiecte în articol: editorial