Nu pledez pentru musamalizarea nici unei realitati. Pledez pentru asumarea ei fara complexe si fara accente de panica. Nu pledez pentru existenta vreunui complot international impotriva noastra. Vreau numai sa nu devenim, din intamplare sau nestiinta, teatrul pe care joaca interese care nu ne apartin.
Exista mai multe
terenuri de lupta atunci cand vine vorba despre amenintari cum este gripa aviara. Unul dintre ele este, fara indoiala, cel de specialitate stricta, zona rezervata medicinei, farmaceuticii, patologilor si veterinarilor, care actioneaza impreuna cu administratia centrala si locala. Numai ca lumea a incetat de multa vreme sa mai fie un spatiu de actiune romantica pentru oameni de stiinta care comunica si coopereaza dincolo de oricare interese. Candva, nu foarte demult, fizicieni de pretutindeni isi comunicau, pur si simplu prin scrisori, progresele pe care le faceau in studii care aveau sa conduca rapid la bomba atomica, un fel de a fi care astazi pare pe cat de naiv pe atat de imposibil. Primejdia pandemiilor are si o latura politica, care isi extrage dimensiunile din implicatiile economice si sociale ale fenomenului. Traim intr-o lume in care multi suntem frati, dar nu numai cu branza, ci si cu carnea de pui ramane cum am vorbit: sunt pe bani...
Europa agricola are probleme serioase. Europa sociala nu sta nici ea mai bine. Tensiunile de tot felul asteapta solutii, iar cei care trebuie sa le ofere asteapta prilejuri ca sa poata actiona. O epidemie de acest tip nu e numai o mare problema avicola sau umana, ci si una politica, iar politicul din diverse tari nu va ezita sa ia masuri pentru a evita eventuale dezechilibre interne.
Dincolo de dezvoltari imposibil de imaginat cu cativa ani in urma, ceea ce numim, cu triumfalism sau cu obida, "globalizare" a adus pentru statele nationale numeroase frustrari legate de economiile traditionale sau de moduri traditionale de a fi. Multi ar putea spune, in conditiile unei pandemii reale sau numai banuite, ca globalizarea inseamna, printre altele, nu numai internationalizarea unor chiftele americane, ci si un sistem capabil sa "dinamizeze" schimbul international de boli. De aici pana la masuri restrictive de durata mai mare decat am putea banui nu e decat un pas. Nu numai terorismul uman, ci si cel biologic pot conduce la ingradiri ale unui mod de viata sociala si economica pe care il priveam pana acum cativa ani ca firesc si peren.
Atunci cand actioneaza in conditiile unei alarme de acest fel, omul politic roman trebuie sa tina seama de toate dimensiunile fenomenului. Nu dau sfaturi din fotoliul comod al opozitiei si nu am, cel putin de data asta, accentul critic specific celui care nu e la putere. Exista probleme care, prin consecinte, exced guvernarile si interesele de partid. De aceea, sper sa iesim cu bine, cu totii, din aceasta provocare care poate fi mai serioasa decat ne putem inchipui privind la televizor gospodariile cuprinse de panica din Ceamurlia.
Daca ne vom defini prea usor ca victima a gripei aviare, am putea deveni o parte din rezolvarea unor probleme care nu au nici o legatura cu noi. Pentru ca o mare parte a jocului nu se joaca aici. Laboratoarele care au voie sa spuna autorizat daca e sau nu gripa aviara se afla numai la Londra (e un fel de centralizare care opereaza si pe piata autentificarii antichitatilor, de pilda, sau in ceea ce priveste controlul antidopping), vaccinul salvator e facut numai de un singur mare concern. Doar posibilele pagube vor fi peste tot. Si orice sentinta grabita ne va afecta.
Cred ca, de acum inainte, rolul oamenilor politici aflati in fruntea ministerelor si a altor institutii devine foarte important. Pentru ca doar ei si colegii lor pot judeca toate implicatiile unei asemenea probleme. Si pentru ca ei pot comunica asa cum se cuvine cu publicul din tara si cu partenerii externi. Sau ar trebui sa o faca. Expertii vorbesc cifrat, complicat, rolul lor e sa actioneze. Uneori, din nesiguranta, oamenii politici preiau ca atare expresiile expertilor. Dar comunicarea in situatii de criza ramane o problema politica.