x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vezi ce-ţi doreşti când ţi-e foame!

Vezi ce-ţi doreşti când ţi-e foame!

de Maria Timuc    |    17 Iul 2011   •   21:00

Ce este "foamea" in aspectul ei emo­ti­o­nal? Lazarev spune ca foamea este o dorinta nesatisfacuta. Asta pare in­tru totul real, intru totul rational si exact; cand ne este foame, avem do­rinta de a manca. Pentru ca n-am man­cat, dorinta ne este nesatisfacuta, iar noi continuam sa simtim foamea ca pe o nevoie cat mai presanta de sa­­ti­s­facere. "Cand omul este flamand, are loc o emanare de energie. Orice stres este intotdeauna insotit de o emanare crescuta de energie si aceas­ta energie ne permite sa cream, sa ne schimbam si sa schimbam me­diul inconjurator. Tocmai de aceea in­fometarea vindeca. Energia care este emanata elibereaza organismul de zgura, il reconstruieste si il in­ti­ne­reste", spune S.N Lazarev in cartea sa "Indrumar de supravietuire" (Ed. Dharana).

Iata o parte pozitiva a "foamei", a sen­zatiei persistente de foame, a starii de foame, care ne ingrijoreaza, ne sa­boteaza bucuria si, din nefericire, ne determina sa mancam mult, sa ne in­gra­sam si, mai ales, sa luptam cu ema­na­tiile emotionale, cu stresul si ne­-putinta de a ne controla foamea. Daca putem privi foamea ca pe o ex­pri­mare a energiei noastre, daca pu­tem intelege ca foamea nu face decat sa ne spuna ca avem mai multa ener­gie in acel moment, provenita din do­rintele nesatisfacute ale sufletului si cor­pului, am produce un ade­varat mi­racol in vietile noastre. Am reusi sa ne abtinem de la mancare, sa contro­lam pofta si, prin asta, sa-i permitem energiei care a generat-o sa ne in­ti­ne­reasca, sa ne reconstruiasca organismul, cum spune Lazarev, dar si sa ne poarte catre implinirea adevaratelor do­rinte care au generat pofta de mancare. Faptul ca ne satisfacem dorinta sau pofta de mancare imediat ce ea se ma­nifesta este un indiciu al faptului ca alegem sa ne satisfacem dorintele in mod superficial, automat si, prin asta, consumam energia in mod su­per­ficial pentru procesele de care are ne­voie corpul pe moment pentru a efectua operatiunile de prelucrare a hranei. Rezervele de energie scad astfel, pentru ca nu conservam energie pen­tru realizarea dorintelor ade­va­ra­te, ascunse in spatele senzatiei de foa­me. Adevaratele dorinte, cele ce ne-au adus starea de foame, nu mai au energie sa se realizeze, pe de o par­te, iar, pe alta parte, energia biolo­gica este afectata. Acele dorinte continua sa ne informeze ca "ne este foa­me" toc­mai pentru ca ne-am alimentat in­corect, ne-am alimentat man­cand, iar noi avem nevoie de... im­pli­ni­re in alte directii ale vietii.

Cu alte cuvinte, nu ne este foame de "mancare", ci ne este foame de im­pliniri. Nu ne este foame de mancare, ci de iubire, de schimbari interi­oa­re, care sa ne aduca starea de im­plinire. Ne este foame sa fim altii, sa fim, poate, mai buni, mai calzi, mai blanzi, mai frumosi in noi insine si mai fericiti. Probabil ca de aceea pofta de mancare satisfacuta se potoleste doar pe moment, pentru a aparea apoi mai puternica, mai vijelioasa, mai indrazneata si mai greu de oprit; n-am satisfacut dorinta care a trezit-o, ci doar foamea biologica... Ideea aceas­ta a lui Lazarev mi se pare revo­lu­tionara, chiar daca in cartea amin­tita el ii dedica un capitol relativ scurt, in care pune in relatie foamea cu im­ba­tra­nirea.

Cea mai buna informatie mi se pare chiar aceasta; legatura dintre foame si dorinte. Simplul fapt de a sti ca foamea este felul in care fiinta noastra ne spune ca avem o dorinta, dar si energia pentru a o implini ne poate ajuta sa ne retinem de la mancare, sa mancam mai putin si sa folosim energia economisita prin in­fra­nare pentru implinirea do­rin­telor sufletului. Epidemia de obezitate care bantuie prin lume ar putea fi oprita, constientizand faptul ca dorintele se ivesc din natura profunda a fiintei noastre si ca, atunci cand sunt implinite doar biologic, superficial si fara nici o cenzura, tindem sa ne in­chi­nam placerilor, in vreme ce dorintele sufletului ne spun ca au ramas in um­bra, neintelese sau intelese incorect. In consecinta, sa vezi ce-ti doresti cand ti-e foame continuu, cand ti-e foame chiar daca abia ai mancat ar fi cu mult mai important decat sa ma­nanci.

Te constientizezi cu privire la dorintele tale, conservi energia si, in consecinta, rezervele energetice ale corpului cresc (ele scad prin satisfacerea biologica a foamei), arati mai tanar decat esti si, mai presus de toate, iti implinesti dorintele profunde, na­turale ale sufletului, care-ti daruiesc sentimentul de a fi implinit, de a avea ce-ti trebuie, de a iubi si a fi iubit! Foamea nu este doar un mecanism innascut pentru a se­siza o nevoie biologica, ci – iata – un mecanism in­nas­cut, care sesizeaza si ne­vo­i­le/dorintele sufletului. Cand ne e foa­me, sufletul si corpul ne spun ca-si doresc sau au nevoie de ceva. Daca as­culti doar trupul si ii im­plinesti lui do­rintele, sufletul neimpli­nit se simte tot mai flamand, asa incat simti ca ti-e foame, ti-e tot mai foame! Iar in foa­me este energia cea mai pretioasa, energia necesara pentru implinirea dorintelor sufletului. Cu o conditie, sa nu o consumi mancand...

×
Subiecte în articol: editorial