x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Viaţa pe webcam

Viaţa pe webcam

de Razvan Barbulescu    |    23 Mai 2009   •   00:00
Viaţa pe webcam

Vineri, 22 toată ziua.



Azuga Sorica. Se ridică norii, telecabina, inertă, prinde viaţă doar sâmbăta şi duminica. Comentarii. Sony propune cameră video pe Caraiman. Răspopitu vrea cameră în Deltă. E o logică: de pe Caraiman vezi Delta. Mai cunoşti lumea. Sorin Anghel, omul "webcam", e sedus de Cristina, care visează la o cameră montată în Militari, să-şi vadă blocul, "să aibă vederea blocului 15 D, unde e Pasajul Lujerului". Până la urmă, orice se poate dacă ai cameră.

Băile Homorod. Compunere. Pensiunea Lobogo, terasă, car în faţă. Rustic. Patrulater ciudat de drumuri, câteva viluţe şi pensiuni scăldate de soare. Un mal spart, săpat de curând. Câţiva inşi trebăluiesc parcă în afara timpului. Peisajul e de vină. Pe webcam vremea trece convenabil, în ritmul lui Dorel, care plimbă o roabă.

Pastel la Borşa. Cer albastru infinit, verdele ierbii, verdele pădurii, de la verde-dolar la verde-Verestoi Attila, în amintirea pădurilor de altădată. Între două case cu două etaje, fără virtuţi arhitectonice (nu suntem elveţieni sau austrieci), nici blocuri, nici vile, cablurile paralele ale telescaunului înţepenit până în week-end şi un drum îngust în pantă, care la ploaie te lasă. Un 4x4 alb, doi inşi în jur se mişcă fără treabă. Vacanţă.

Caracal. Teatru superb, arteziene, soare pe faţadă, bisericuţă acoperită cu tablă verde în planul doi. Doi puşti traversează esplanada, trăgând de o butelie. Un taxi vegetează. La Caracal s-a inventat mitingul taximetriştilor cu un singur participant: liderul sindical. Ăilalţi l-au lăsat de fraier, îşi vedeau de clienţi.

Piaţa Universităţii. Acoperişurile metropolei, alt Bucureşti. Circulaţie ca la balamuc. Comentarii. Un ins siderat se miră din toţi rărunchii: "De 3 ore mă uit şi nu înţeleg nimic. Toată lumea se duce undeva, dar nimeni nu munceşte". Îţi trebuie camere web ca să pricepi asta? Niko se holbează la peisaj tocmai din Italia: "Sorine, pune, frate, camere şi în Giuleşti, Crângaşi, Podul Grant, cartierele copilăriei mele...". Doamna X îi răspunde prompt: "Şi vrei să vezi Podu' Grant? Ce anume vrei să vezi? Îţi zic eu". Se leagă.

În curând o să-şi trimită şi fotografii: s-au cunoscut la Universitate. Pe web c - matrimoniale. Năşiţi de Sorin Anghel.

La Piaţa Iancului nu mai avem camere web. Fosta gazdă cerea chirie cât pentru un apartament. Îşi găsise luzerii ca să iasă din criză.

Gara de Nord. Înghesuială la comentarii ca în trafic. Unul apăsat de viaţă: Zonă foarte ciudată. Plină de vagabonzi şi atmosferă apăsătoare de CFR. Andra: "Mulţumim pentru camere. Eu îmi aleg traseul numai după ce studiez traficul pe jurnalul.ro. Mi-ar fi utilă o cameră şi la Domenii". Bogdan vrea camere la casele de bilete, ca să nu stea la coadă. Compunere de la Delia: Mie-mi place în Gara de Nord. Unde mai poţi vedea atâţia oameni care pleacă agitaţi, vin fericiţi că îşi văd rudele, prietenii... Aici toţi sunt egali... Vedeţi voi, nu doar marea e un loc care te inspiră, şi o simplă gară e loc bun pentru aşa ceva! Grecu: De ce nu montaţi o cameră spre cer, să vedem când vine sfârşitul lumii... Avem. Nu spre cer, ci pe cilindrii staţiei seismice. Culmea masochismului: s-aştepţi cutremurul cu ochii pe webcamera de la Muntele Roşu.  

Poiana Braşov - plan general. Peisajul magnific declanşează controverse: camera e pe Alpin, am stat eu acolo şi vedeam la fel. Băi, e de pe Piatra Mare, sunteţi varză. Adevărul e că varză e ultimul. Jos în stânga scrie clar: cu sprijinul Hotel Alpin. Mie, la Poiană, oriunde şi orice aş privi, nu ştiu de ce îmi vine în minte Copos, care n-a scos din Poiană nişte amărâţi de euro să vadă la Istanbul finala prietenului Mircea.

Cavnic. Zilele trecute îşi făceau de lucru nişte utilaje. Lucrau la drum? Încărcau ceva? Dădeau cu mangla la materiale forestiere? Nu-mi era clar, dar era mişto, era viaţă, se întâmpla atunci.

Buşteni, Kalinderu. Mişu, extaziat, pe comentarii: "Minunat! Vă mulţumesc pentru iniţiativa cu camerele! Am văzut un iepure!". Primul iepure în direct din viaţa lui Mişu.

Intersecţia 1 Mai-Turda. Senzaţional! Un bou a venit dinspre Podul Grant şi a făcut la stânga pe interzis, la limita accidentului. A blocat toată circulaţia, fiindcă ăilalţi erau să se lovească între ei.

Mărturia unui patron, Tamerlan, care-şi urmăreşte angajaţii pe camerele noastre. Deci, Tamerlan: "Urmăresc aceste camere pentru că, uneori, indiferent unde mă aflu, am net şi cer unuia sau altuia să se poziţioneze în locul X ca să îl văd, ceea ce confirmă că este acolo... Am dat mii de angajaţi afară în 12 ani până am ajuns la un nucleu de 800 de persoane deosebite, care sunt ffff bine plătite".

Sighişoara. O cafenea ghicită după copacii unui parc în care e o bancă pe care se pupă doi. Mai încolo, un pensionar citeşte ziarul. Alex: "Mersi! De 3 ani m-am mutat la Alexandria. Mi-e dor de Sighişoara".  

Costineşti, Mamaia, Olimp. Comentarii: "Vreau şi webcam cu sonor. S-o crezi tu, e anticonstituţional. După ce că vezi marea moca... Marea e prelungirea cerului, poezia e arta de a face să intre marea într-un pahar. Sunt plecat de 7 ani din ţară şi în fiecare dimineaţă, înainte să plec la lucru, intru pe camerele din ţară..."

Tg. Jiu. Masa Tăcerii. Coca Blos: "E tăcută rău. Nu e nimeni niciodată la masa aia. N-are viaţă. Parcă au tras bombe împrejur".

×
Subiecte în articol: editorial