x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Victor Ponta, ţi-e frică sau ai înnebunit?

Victor Ponta, ţi-e frică sau ai înnebunit?

de Lucian Avramescu    |    16 Aug 2012   •   11:23

Mai multe cunostinte imi semnaleaza, revoltate, o anume lentoare sau duplicitate chiar la Victor Ponta. Ii e frica, a innebunit, nu pricepe ca aia sapte milioane si ceva care au votat sa se duca dracului Basescu - imi striga un amic, profesor, care nu mai poate fi domolit - pleaca in alte directii? Pai ai puterea Ponta? O ai. Ti-am dat-o noi. Cum sa coabitezi cu ala cu care noi am spus clar ca nu mai putem coabita? Kovesi? Da-o afara. Poti s-o faci iscalind o simpla hartie. Sa suporti sa umble procurorii prin tara, sa interogheze taranii ca in vremea stalinista si tu sa te faci ca ploua? Usurel, zic, incercand sa-mi potolesc amicul, poate are o strategie, poate nu vrea sa-i supere pe aia de la Bruxelles sau Washington. Pai sa-i supere, iar daca ii supara - tipa profesorul - ce-o sa-mi faca? O sa-mi ia caii de la bicicleta? O sa ma dea afara din saracia in care traiesc? Sa ma dea! Ma scot din UE? Nu ma scot fiindca au nevoie de prostii de romani iar daca ma scot sa-si faca Barroso cu Merkel un UE mic in care sa doarma ei amandoi. Profesorul e foc.

Intalnesc, de cateva zile, tot mai des si tot mai apasat o asemenea atitudine. Milioanele de votanti anti-Basescu, pastrati in fire doar de interventiile lui Crin Antonescu, singurul care mai are curajul sa spuna lucrurilor pe nume, raman pe o dunga periculoasa. E timpul sa te misti Victoras, altfel votantii tai cauta alta solutie, alt partid (am auzit-o si pe asta), alte iesiri din blestem si e pacat. Ai tot ce-ti trebuie pentru a termina acest circ nenorocit, asa cum Parlamentul are tot ce-i trebuie pentru a da de pamant, democratic, cu Basescu. Cand erai mai june te stiam mai obraznic. Prea multa politete strica intr-o epoca de ghiolbanie. Te-ai manierat subit si nu-mi place. Ca nu-mi place mie e una, ne-am mai ciondanit in viata, dar se supara milioanele alea de votanti care se simt umiliti.

Vrei sa coabitezi cu Basescu? Eu nu vreau. Vrei sa fii Boc 2? Te priveste, dar, intr-un asemenea demers nu conta pe noi si, tine minte, vei pierde mult mai mult decat castigi.

Am scris aceste randuri in dimineata zilei de miercuri si le-am postat, ca de obicei, pe site-ul ampress.ro. Mesajele primite arata ca nu m-am inselat si multi oameni gandesc, nu tocmai relaxati, ca amicul meu, dascalul, in sensul ca ceva nu-i in regula iar asteptarile lor de la actuala putere sunt mai mari si mai radicale. Toti sunt votanti la referendum, toti au pus stampila pe DA. Sunt cetateni care nu-l mai suporta pe Basescu sub nici-un chip. Se poate transforma fostul locatar din Deal in zana zanelor, degeaba. Basescu ramane cel care ne-a umilit, ne-a mintit, ne-a furat in toti acesti ani iar locul lui nu mai e la Cotroceni.

Seara de miercuri m-a confirmat prin interventia lui Crin Antonescu. Transformarea fatisa si obraznica a unor institutii ale statului de drept in institutii ale abuzului trebuie sa primeasca sanctiunea meritata, iar tu, Victor Ponta poti, ca premier, sa faci asta. Si inca un amanunt: uita cuvantul coabitare. Esti, ti-am mai spus-o candva, in avionul spre Brazilia, de-o varsta cu fiica mea cea mare, asa ca ia-o, deocamdata, ca pe un sfat parintesc.

×