x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Victoria premierului asupra Justitiei

Victoria premierului asupra Justitiei

de Ion Cristoiu    |    30 Ian 2006   •   00:00
Victoria premierului asupra Justitiei

Mult mai grav insa, Calin Popescu Tariceanu purcede la un atac direct si global impotriva Justitiei. La reuniunea femeilor liberale de sambata, 27 ianuarie 2006, Justitia e acuzata nici mai mult, nici mai putin de tendinta de a deveni superputere in statul roman. Pentru a contracara aceasta tendinta, premierul propune un set de masuri menit - in viziunea domniei sale - a-i mai taia din nas Justitiei. Ce s-a ales din noul scandal? O si mai mare intarire a lui Calin Popescu Tariceanu in batalia sa cu Justitia!

30 octombrie 2005. La emisiunea Zig - Zag cu Ion Cristoiu de pe Antena 3, fosta consiliera prezidentiala Elena Udrea sugereaza, printr-o intrebare cu talc, ca in 2005 primul-ministru l-ar fi sunat pe procurorul general, Ilie Botos, pentru a interveni in favoarea amicului sau, Dinu Patriciu.

A doua zi, dupa cateva ore de confuzie, curg declaratiile. In scurt timp, momentul se dezvaluie in intreaga sa amploare. In dimineata lui 27 mai 2005, premierul Calin Popescu Tariceanu il suna pe procurorul general, Ilie Botos, pentru a se interesa de cazul amicului si partenerului sau de afaceri, Dinu Patriciu. Ilie Botos pune imediat mana pe telefon si se plange lui Traian Basescu de ingerinta premierului in actul de justitie. Presedintele il contacteaza pe Calin Popescu Tariceanu pentru a-i spune - potrivit declaratiei de la intoarcerea din Grecia - "sa-si vada de treaba".

Mecanismul institutional se pune in miscare. La 2 noiembrie 2005, CSM deschide o ancheta avand ca scop - anuntat oficial - de a verifica daca telefonul premierului a fost un amestec in actul de justitie. La 30 noiembrie 2005, dupa ce micsorase impactul momentului, prin livrarea catre Mediafax a raportului cu o seara inainte, presedintele de atunci al CSM, Dan Lupascu, prezinta concluziile anchetei. Calin Popescu Tariceanu nu s-a amestecat in treburile Justitiei. Telefonul sau a fost nu numai legal, dar si necesar. Ilegal si inutil a fost telefonul dat de Ilie Botos presedintelui.

Si cu asta scandalul a luat sfarsit.

Fara a determina nici cea mai mica schimbare in realitatea noastra social-politica. Premierul a ramas la locul lui. Ba, mai mult, incurajat de concluziile raportului, il primeste pe Dinu Patriciu la Guvern pentru a lua nota de plangerile acestuia privind mersul anchetei. Dar nu numai atat. La inceputul lui ianuarie 2006, il convoaca pe presedintele CSM la Guvern si, pentru ca acesta refuza, invocand independenta Justitiei, il ataca dur la o conferinta de presa, avand alaturi pe chiar ministrul Justitiei, Monica Macovei. Doamna ministru nu schiteaza nici macar un zambet in apararea domeniului pe care-l pastoreste. Luni, 23 ianuarie 2006, Calin Popescu Tariceanu ia la rost Parchetul, pentru ca acesta nu l-a informat in legatura cu ancheta declansata impotriva lui George Copos.

Ce s-a ales din tot taraboiul de aproape o luna iscat de intrebarea Elenei Udrea?

O intarire a premierului Calin Popescu Tariceanu in batalia sa cu Justitia!

Marti, 24 ianuarie 2006. Jurnalul National publica informatia potrivit careia Calin Popescu Tariceanu a avut o intalnire cu Dinu Patriciu si Monica Macovei la sediul Guvernului in cursul anului 2005. Ca si in cazul Elenei Udrea, e vorba de dezvaluirea unui moment petrecut cu mult timp in urma si asupra caruia s-a pastrat cea mai puternica tacere. Si tot ca in cazul telefonului dat lui Ilie Botos, Calin Popescu Tariceanu e suspectat de a fi vrut sa influenteze Justitia in cazul amicului sau, Dinu Patriciu.

Evenimentele se deruleaza intr-un chip asemanator cu evenimentele din noiembrie 2005. Principalii actori sunt luati prin surprindere. Dupa o zi de tacere, Calin Popescu Tariceanu da, in numele Executivului, un comunicat de maxima generalitate. Se recunoaste existenta acestei intalniri, dar ea e plasata undeva, "in cursul lunii iunie". De parca nu s-ar fi petrecut cu doar opt luni in urma, ci candva, pe vremea razboaielor daco-romane! Dinu Patriciu si Monica Macovei recunosc si ei. Numai ca declaratiile lor maresc impresia de balbaiala. Amanuntele - cerute de presa - se contrazic de la un conviv la altul. Joi seara, cei trei gasesc solutia salvatoare: vinovata e secretara!

Si cu asta scandalul a luat sfarsit.

Fara a se intampla nimic. Monica Macovei nu-si da demisia. Calin Popescu Tariceanu nu-si cere nici macar scuze. Presedintele se pastreaza intr-o splendida ambiguitate. Liderii Aliantei D.A., in campania electorala, atat de vajnici aparatori ai fecioriei Justitiei, mormaie ceva neinteligibil. Spre deosebire de primul scandal, mecanismul institutional nu se pune in miscare. Explicabil. De asta data, n-a mai venit semnalul de la Cotroceni. Si in tara nostalgiei dupa Ceausescu, daca tace Tatucul, institutiile democratice merg sa se culce.

Mult mai grav insa, Calin Popescu Tariceanu purcede la un atac direct si global impotriva Justitiei. La reuniunea femeilor liberale de sambata, 27 ianuarie 2006, Justitia e acuzata nici mai mult, nici mai putin de tendinta de a deveni superputere in statul roman. Pentru a contracara aceasta tendinta, premierul propune un set de masuri menit - in viziunea domniei sale - a-i mai taia din nas Justitiei.

Ce s-a ales din noul scandal?

O si mai mare intarire a lui Calin Popescu Tariceanu in batalia sa cu Justitia!

Sa mai spuna cineva ca lucrurile stau pe loc in Romania de azi!
×