x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Victorie, sau împotmolire definitivă? Succesul republicanilor la alegerile pentru Congresul SUA

Victorie, sau împotmolire definitivă? Succesul republicanilor la alegerile pentru Congresul SUA

de Radu Toma    |    06 Noi 2014   •   17:32

S-a întâmplat. S-a întâmplat în primul rând datorită faptului că, prin politicile sale sociale, de tip european, urmărite cu stăruinţă de 6 ani, şi cu presiunea care a pus-o pe marea finanţă şi pe bănci în favoarea populaţiei, încă de la începutul primului mandat, administraţia Obama şi-a făcut un duşman letal: Wall Street-ul. La aceste alegeri, corporaţiile şi brokerii de pe Wall Street şi-au unit forţele financiare şi au donat, din banii lor personali, pentru campania republicanilor, cea mai mare sumă din istoria alegerilor pentru Congres de la jumătatea mandatului prezidenţial: 78 milioane dolari. Alte sute de milioane pentru campania GOP-ului au venit de la marile corporaţii americane şi din alte părţi.

Pe Wall Street s-a spus, tot de 6 ani încoace, că băncile şi marea finanţă deveniseră “sacul de box” al preşedintelui Barack Obama, care le-a acuzat că ele sunt cele care au pus la cale criza financiară din anii anteriori. S-a amintit, frecvent, ce a spus odată Obama despre bancherii de pe Wall Street: “O gaşcă de pisici îngrăşate peste măsură”. De asemenea, se aminteşte fără încetare că, sub administraţia Obama, din diferite motive, toate marile bănci au fost amendate de guvernul federal cu sute de milioane de dolari, ceea ce nu se întâmplase niciodată, în trecut.

Pe de altă parte, succesul de la 4 noiembrie al republicanilor este o lovitură grea pentru sindicatele americane, care, de data aceasta, au fost păcălite de propaganda anti-Obama a patronatelor şi a republicanilor, şi n-au mai putut să fie forţa electorală din trecut, care i-a ajutat mereu pe democraţi să câştige.

Republicanii au avut cel mai mare succes în statele din mijlocul Americii, cele mai conservatoare. Acolo, dar şi în restul Americii, victoria lor s-a datorat faptului că au atacat bine Obamacare, adică reforma preşedintelui în domeniul social şi al sănătăţii (au tăiat multe din beneficiile de sănătate, gravidie etc. acordate populaţiei tinere, în beneficiul celor de vârsta a 3-a), iar campania republicanilor printre tineri şi adulţi (20-50 ani) a fost bine organizată şi puternică şi le-a adus cele mai multe voturi.

În ce priveşte viitoarea politică externă a Statelor Unite (impusă de Senat), toţi viitorii lideri republicani din următorul Congres, din ianuarie 2015, John McCain, Lindsey Graham, sau Bob Corker, sunt “ulii” intervenţionişti, se pronunţă pentru cheltuieli militare sporite şi pentru războaie. Dar, nu pentru asta le-au dat votul americanii, în primul rând populaţia de 20-50 de ani, nu i-au votat ca să dea arme Kievului, şi să facă război cu Rusia, le-au dat votul pentru continuarea reformelor interne, altfel decât Obama. A fost un vot pentru o altă politică internă, nu pentru o altă politică externă, adică pentru alte conflicte deschise.

De altfel, în ce priveşte politica externă a SUA, deşi au câştigat, aceste alegeri au arătat că republicanii sunt mai dezbinaţi ca niciodată în trecut.

De asemenea, dacă se vor atinge de măsurile sociale luate de democraţi (pensii, ajutoare federale pentru săraci, bonuri de masă etc.), imediat îşi vor antagoniza zeci de milioane de americani, care trăiesc la limita, sau sub pragul sărăciei, iar Obama va putea spune că republicanii, iarăşi, favorizează 1% din populaţie, adică pe milionari şi miliardari.

La aceste alegeri din SUA, populaţia a trebuit să aleagă între 2 indezirabili: democraţii mult prea populistului Obama, şi republicanii neoconservatorului McCain. Acolo, alegătorii i-au preferat pe republicani, ca să aducă ceva schimbare pentru americanul mediu, mediu ca vârstă şi ca venit (cca. 50-60.000 dolari pe an) şi dezavantajat astăzi, în favoarea americanului vârstnic şi sărac. Aici, în România cu siguranţă că alegătorii îl vor prefera pe Victor Ponta, tot pentru o schimbare, în sensul revenirii la România de dinainte de Băsescu, o Românie mai a oamenilor, mai funcţională, mai “socială”. Mai a românilor, în ce priveşte politicile sale externe.

A spus marţi un mare şi onest ideolog republican: “La 4 noiembrie, America a votat să se împotmolească şi mai rău”. Cam despre asta va fi vorba la 16 noiembrie şi la noi, dacă-l românii îl vor vota pe Iohannis.

×