Cu ocazia zilei de nastere a Regelui Mihai, care a implinit respectabila varsta de 91 de ani, Romania s-a impartit din nou in doua tabere. A celor care isi manifesta adancul respect atat fata de personalitatea ultimului mare reprezentant al unui stat care a participat activ la evenimentele istorice ale secolului trecut, cat si fata de valorile in sine ale monarhiei. De cealalta parte ar trebui sa se afle, intr-o societate cu o democratie consolidata, cetateni care ii contesta meritele Regelui Mihai si / sau persoane cu convingeri republicane. Numai ca universul romanesc, din nefericire, nu se imparte asa. Cea de-a doua tabara contine virusi. Sau, mai bine zis, viermi. Cetateni care, neintelegand ce inseamna cu adevarat o democratie, opteaza pur si simplu pentru manjirea institutiei monarhiei, a persoanei Regelui Mihai si pentru injurierea tuturor celor care, intr-o forma sau alta, admira Casa Regala.
Intre acesti viermi ai Coroanei, un anume Dan Tapalaga, care conduce HotNews, a tinut neaparat sa se aseze undeva in fata. Cat mai aproape de obiectul admiratiei sale, Traian Basescu. Injuriile pe care acest individ le-a proferat la adresa Regelui Mihai, a familiei acestuia dar si a celor care, in aceste zile, au tinut sa fie alaturi de Casa Regala pot fi si, iata, sunt un pretext pentru o dezbatere ceva mai serioasa.
Poate fi schimbata formula in care functioneaza statul roman? Ar fi mai bine sa functionam ca o monarhie? Si cum anume ar trebui sa se produca aceasta transformare radicala? Raspunsul la oricare dintre intrebarile de mai sus il ofera Legea fundamentala a statului si, in primul rand, vointa romanilor. Sa analizam aceasta succesiune, intr-o ordine inversa. Chiar daca cei mai multi dintre cetateni, daca nu cumva toti, au inteles ca avem nevoie de o noua Constitutie, pe care majoritatea USL are obligatia sa o realizeze, in colaborare cu opozitia, in primii doi ani ai noului mandat parlamentar, in mod evident numai o parte dintre acestia opteaza astazi pentru monarhie. Iar din cercetarile de piata rezulta ca monarhistii sunt semnificativ mai putini decat republicanii. Principalul motiv pentru care astfel stau lucrurile, in ciuda faptului ca Romania a progresat in mod spectaculos in cele cateva decenii in care a avut regi, este ca anii de comunism si chiar si anii postcomunisti au resetat mintea romanilor. Memoria acestora. Istoria adevarata inca nu a fost rescrisa iar acele parti care au fost rescrise nu au fost suficient asimilate in constiinta colectiva. Prin urmare, daca, asa cum ar fi normal si asa cum ar fi trebuit sa se intample inca de la inceput, romanii vor fi pusi in situatia de a se pronunta, printr-un referendum, daca doresc sau nu monarhie, in prealabil este obligatoriu ca ei sa fie corect informati.
Ori o informare corecta a romanilor, o dezbatere serioasa, cu argumente pro si contra monarhice, nu pot fi operate in absenta bunei-credinte. Nu cu insulte gen Basescu & Co trebuie si poate fi sustinuta republica. Iar noi, cei care credem in monarhie, nu raspunzand cu insulte insultelor lor vom reusi sa-i convingem pe romani ca este mai bine sa aiba un rege. Si, cu toate acestea, nu-mi pot reprima gestul de a pune titlul pe care l-am pus.
Sursa: CorectNews