Ungaria este poarta noastra spre noua Europa, fiind singura tara de granita aflata deja in Uniunea Europeana si, totodata, cel mai important vecin, din punct de vedere al experientei integrarii.
Sedinta comuna a guvernelor maghiar si roman este un moment istoric si demonstreaza ca intarirea colaborarii dintre cele doua tari este o prioritate atat pentru noi, cat si pentru partea maghiara. Iar liantul acestei legaturi stranse este cu siguranta comunitatea maghiara din Romania.
Cele doua zile ale prezentei membrilor Cabinetului premierului Gyurcsany la Bucuresti au fost un maraton in care s-au aprobat 15 acorduri bilaterale, din toate domeniile. Printre acestea se numara si declaratiile comune privind colaborarea in domeniul mediului, prevenirea inundatiilor, in facilitarea trecerii frontierei, infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu", care va acorda burse pentru studenti din ambele tari. In aceeasi sedinta au fost aprobate doua memorandumuri privind amenajarea teritoriului si dezvoltarea sectorului de constructii, asupra carora o sa insist mai mult.
Pentru prima data in Europa Centrala si de Est, doua guverne din tari vecine s-au asezat la aceeasi masa pentru a-si armoniza planurile nationale de dezvoltare, deschizand noi proiecte comune, care speram ca vor fi duse la capat.
O colaborare pe termen lung, consistenta nu se poate realiza fara interconectarea infrastructurii de transport si fara planuri clare de amenajarea teritoriului. Aici vom avea rolul nostru. In ceea ce priveste lucrarile publice si amenajarea teritoriului, avem deja un grup de lucru romano-maghiar, al carui set de obiective si activitati comune a fost aprobat cu aceasta ocazie. Exista elemente de strategie pe termen lung, dar si proiecte care se vor concretiza pe termen mediu, precum amenajarea zonala a Bazinului Tisa, lucrari de cadastru in zona Crisurilor, care vor avea un impact imediat asupra mediului economic din zona de granita.
Dezvoltarea sectorului de constructii este cea de-a doua mare preocupare comuna. Prin semnarea memorandumului de saptamana trecuta am aprobat un plan unitar de dezvoltare a acestui sector, in concordanta cu experienta maghiara si avand ca parteneri institutiile de profil maghiare. Astfel, CDCAS (Centrul de Documentare pentru Constructii, Arhitectura, Urbanism si Amenajarea Teritoriului) va colabora strans cu VATI, societate de acelasi profil din Ungaria, ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii), cu Federatia Nationala a Antreprenorilor Ungari (EVOSZ), iar la nivel de ministere colaborarea va viza adoptarea eurocodurilor, a standardelor europene in domeniul constructiilor.
Un subiect comun il reprezinta si problematica blocurilor mostenite de pe vremea comunismului pe care trebuie sa le aliniem la standardele europene de calitate. Drept pentru care, impreuna, vom lupta pentru facilitati europene si pentru modificarea legislatiei Uniunii Europene, astfel incat sa putem accede la mai multe fonduri structurale si de coeziune.
Avem in vedere initierea unor proiecte comune in domeniu, dar si folosirea experientei maghiare si a legislatiei din aceasta tara, care s-a dovedit mai eficienta privind implicarea populatiei in proiecte de reabilitare termica a cladirilor. In acest sens, in perioada imediat urmatoare vom schimba legislatia romana privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit, inspirandu-ne dupa modelul maghiar, astfel incat, la acest program, sa participe cu finantare si autoritatile locale.
Chiar daca ne-am intalnit intr-o sedinta comuna de guvern, nu inseamna ca am rezolvat toate problemele. Mai avem mult de lucrat impreuna. Dar acest drum comun nu mai are cale de intoarcere si Ungaria ne va fi un bun partener in Uniunea Europeana.
Aceasta alianta pe care o putem numi strategica, fara a exagera,
va fi utila ambelor tari in momentul in care si Romania va fi membra a Uniunii Europene. Este important ca lucrurile sa nu se opreasca aici, iar intrunirea celor doua guverne
sa aiba loc in fiecare an. Vocea comuna a celor doua tari va fi mult mai convinga-
toare fata de marile puteri ale Uniunii. Ca
o concluzie: "unde-s doi, puterea creste".