x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Viitorul preşedinte – un Traian Băsescu mai bun decât Traian Băsescu

Viitorul preşedinte – un Traian Băsescu mai bun decât Traian Băsescu

de Ion Cristoiu    |    15 Sep 2009   •   00:00

Aşa cum am mai scris, campania pentru prezidenţiale din acest an se deosebeşte de toate celelalte din ultimii nouăsprezece ani printr-o ciudăţenie: Coaliţia politico-mediatică anti-Băsescu e de acord că Traian Băsescu trebuie dat jos. Din nefericire pentru capii acestei Coaliţii, Traian Băsescu nu poate fi dat jos pur şi simplu. Altfel spus, Traian Băsescu n-are cum să fugă cu elicopterul de pe acoperişul Comitetului Central. Traian Băsescu poate fi dat jos prin victoria unui contracandidat.

Coaliţia anti-Băsescu n-are însă un candidat pe care să-l opună lui Traian Băsescu. Mogulii Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vântu l-ar vrea pe Mircea Geoană preşedinte. Mogulul Dinu Patriciu, pe Crin Antonescu.
Aceeaşi împărţire se manifestă şi în cazul componenţei politice a Coaliţiei anti-Băsescu. PSD şi PC îl vor pe Mircea Geoană, PNL, pe Crin Antonescu.

Poziţia Coaliţiei politico-mediatice exprimă starea de spirit a electoratului anti-Băsescu. Staţi de vorbă cu un alegător care-l urăşte pe Traian Băsescu. îţi va spune că Traian Băsescu nu mai trebuie să rămână preşedinte. Întrebaţi-l cine ar trebui să-i ia locul. Pe cât de categoric a fost în cazul primei întrebări, pe atât de nesigur va fi în cazul celei de-a doua. Există astfel, la nivelul electoratului anti-Băsescu, un orizont de aşteptare vizând un alt candidat decât Mircea Geoană şi Crin Antonescu. O astfel de realitate l-a convins pe Sorin Oprescu să candideze.

Electoratul anti-Băsescu l-a aşteptat pentru a-l binecuvânta. Înseamnă asta în chip automat că Sorin Oprescu va fi cel care îl va învinge pe Traian Băsescu? Nici vorbă. Pentru că:
1)  Rezultatul confruntării va fi tranşat de nehotărâţi.
În condiţiile unei Românii normale, n-ar fi fost exclus ca să iasă la vot doar electoratul captiv sau, şi mai rău, electoratul mânat din urmă de primari. România traversează momente deosebit de tulburi. Multe dintre evenimentele grave din ultimul timp lasă impresia unor acţiuni electorale anti-Băsescu.

Într-un editorial din Ziua, Sorin Roşca Stănescu îşi exprimă satisfacţia că greva magistraţilor îl va aduce preşedinte în exerciţiu pe Mircea Geoană, preşedintele Senatului: "Cât priveşte prezidenţialele, ştim deja că la data alegerilor Băsescu va fi pus pe liber. Pentru că mandatul său expiră fix la cinci ani. Şi întrucât nu avem Birou Electoral Central, ca urmare a protestului magistraţilor, numărătoarea inversă ne arată că alegerile vor fi amânate. Iar Geoană va fi la acea dată preşedinte în exerciţiu. Şi nu este exclus ca, între timp, să existe un nou Guvern. Cap-coadă PSD".

Desigur, Sorin Roşca Stănescu e maestru în scenarii senzaţionale. Dacă ne gândim însă la orientarea anti-Băsescu a Monei Pivniceru şi, mai ales, la cântarea grevei de către televiziunile mogulilor, nu-i exclus ca Sorin Roşca Stănescu să dezvăluie fără să vrea un scenariu clocit în laboratoarele FSN-iste ale PSD.

Dacă vom adăuga nota de isterie dată de presa mogulizată campaniei anti-Băsescu, se conturează posibilitatea ca alegerile prezidenţiale să aibă o asemenea tensiune, încât mulţi nehotărâţi să meargă la vot.

Iată de ce Sorin Oprescu va trebui să ia în calcul şi cucerirea electoratului nehotărât. Pentru asta, simpla postură de adversar al lui Traian Băsescu nu-i va fi suficientă. Domnia sa trebuie să demonstreze că e mai bun decât Traian Băsescu şi nu - cum procedează ceilalţi candidaţi - că e anti-Băsescu;


2)  Electoratul anti-Băsescu vrea un candidat care să dovedească spectaculos că e în stare să-l învingă pe Traian Băsescu.

Oricât ar părea de ciudat, electoratul anti-Băsescu nu e entuziasmat de un concurent care se limitează la criticarea actualului preşedinte. El e gata să-şi dea votul pentru un candidat care îi va convinge că l-ar putea bate pe Traian Băsescu. Stagnarea lui Mircea Geoană în sondaje îşi are una dintre cauze şi în neîncrederea electoratului care-l urăşte pe actualul preşedinte că el ar fi în stare să-l învingă pe Traian Băsescu.  

Sorin Oprescu trebuie să confirme această aşteptare a electoratului anti-Băsescu. Până acum, Sorin Oprescu a beneficiat de o idilizare tipică în cazul aşteptării aşa-zisului om providenţial.

De acum însă, electoratul anti-Băsescu va vrea să vadă dacă Sorin Oprescu e într-adevăr cel pe care l-au aşteptat. Asta înseamnă că, din clipa intrării în competiţie, Sorin Oprescu să demonstreze în chip strălucit ca e un Traian Băsescu mai bun decât Traian Băsescu. Şi dacă el va dezamăgi, reacţia celor dezamăgiţi va fi catastrofală pentru Sorin Oprescu.

×
Subiecte în articol: editorial