x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Voiaj la capătul lumii

Voiaj la capătul lumii

de Tudor Octavian    |    26 Sep 2009   •   00:00

În cele trei luni petrecute în Pamir, le spune fostul mare chirurg Mirea tinerilor care umplu sălile la conferinţele lui, am învăţat un lucru important: să respect apa. Maria, fiica medicului, care îl însoţeşte de când acesta a făcut un infarct în timp ce le vorbea altor studenţi despre regulile simple de viaţă ale  inuiţilor din nordul Canadei, ştie că tatăl ei n-a călătorit nici în Pamir, nici în rezervaţiile indienilor. Nu avea când.

Toată viaţa Mirea şi-a petrecut-o în sălile de operaţii ale unor spitale judeţene. După ce a împlinit 75 de ani, medicul a decis că vârsta îi dă dreptul să mintă. Aproape toţi cei care ar şti că mint sunt morţi sau duşi cu mintea, a zis chirurgul. Apoi, cine şi-ar pierde timpul ca să dovedească nişte minciuni care nu deranjează pe nimeni? Am însă un motiv serios ca să inventez călătorii şi experienţe de viaţă de care n-am avut parte. Dacă eu, un Mirea oarecare, le spun oamenilor că trebuie să respecte apa, fiindcă apa e viaţă şi fiindcă urmează o criză majoră a apei, nu sunt luat în seamă. Dar dacă spun că învăţăturile despre rolul sacru al apei le-am primit de la nişte călugări tibetani, într-un templu uitat de lume, unde am reuşit să ajung fiindcă mi-am propus să ajung acolo încă din copilărie, atunci sunt ascultat şi tinerilor le rămâne în cap vorba mea.

Bătrânul medic face în fiecare seară câte un lung voiaj imaginar uitându-se la televizor, la programele care prezintă ţări îndepărtate şi locuri inaccesibile celor cu bani puţini. Dar şi cu motivaţii la fel de modeste ca şi mijloacele lor de trai. Îndemnul acesta, privitor la respectul pe care i-l datorăm apei, l-am auzit chiar de la un monah tibetan, spune el. Iar dacă mă găseam în faţa televizorului, înseamnă că el mi se adresa în modul cel mai direct cu putinţă. Un mod de adresare selectat. Dacă omul acela mi-ar fi vorbit despre apă la el, în Pamir, nu i-aş fi reţinut spusele, pentru că multe alte lucruri din Pamir m-ar fi impresionat mai mult.

O dată la două săptămâni, bătrânul medic Mirea e invitat să conferenţieze în ciclul "Şi eu am fost acolo" într-un club studenţesc. Şi face de fiecare dată sala plină, deşi e foarte probabil ca unii tineri să fi văzut la canalele tv ştiinţifice şi de călătorii aceleaşi filme ca şi chirurgul.

Le spun tinerilor din sală - zice Mirea - că politeţea e mai presus decât inteligenţa, iar ei vor ţine minte toată viaţa această idee, pentru că, după ce o rostesc, am grijă să adaug: asta nu e de la mine, am auzit-o din gura unui vraci nonagenar în Polinezia. Toată filozofia stă în faptul că oamenii în cuvântul cărora credem trebuie să fie morţi sau să trăiască în ţări exotice cât mai departe de noi. După ce eu n-o să mai fiu, tinerii care m-au auzit zicând că ştiu de la un călugăr tibetan de ce trebuie să respectăm apa vor adăuga: Ehei, e o vorbă auzită de la un medic mort de mult!

N-am călătorit niciodată la capătul lumii, dar sunt în plin voiaj la capătul vieţii. Ceea ce-i cam acelaşi lucru.

×
Subiecte în articol: editorial