x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Volks – Calculatoare

Volks – Calculatoare

18 Iun 2004   •   00:00

Cand spui Thailanda te gandesti la vacante exotice, la dansatoare cu minarete pe cap sau – daca esti militant antiglobalizare – la ateliere de imbracaminte care exploateaza munca minorilor.

Daca-i asa, esti in urma: astazi se vorbeste despre Thailanda ca despre tara care l-a imblanzit pe Bill Gates si a pus pe piata calculatoare populare la 260 de dolari bucata. “Daca vrei si Windows, si Office adaugi doar vreo 40 de dolari!“ – asta e reclama de stat in acea tara, alminteri privita cu oarecare condescendenta din Europa.

Am zis stat? Ei, da – calculatorul ieftin e un program guvernamental in Thailanda si are deja comenzi uriase. Cea mai mare realizare a sa nu sunt insa cifrele de vanzari, ci faptul ca a reusit sa schimbe modul in care gigantul american al softului isi pune pe piata produsele. Mai precis, compania Microsoft a fost nevoita sa admita ca nu poate vinde un program in lumea a treia cu acelasi pret cu care il arunca pe piata la New York. Mai mult, a descoperit – fara tragere de inima – ca oricum e mai bine sa ia cateva zeci de dolari pe un soft de cateva sute (sa fim de buna credinta si sa spunem ca atata face munca intelectuala) decat sa nu ia nimic.

Cum s-a intamplat asta? A fost nevoie de ceva curaj din partea Ministerului Comunicatiilor din acea tara: primele calculatoare din serie au fost lansate cu sistemul de operare Linux si o serie de aplicatii anonime de tip office. Asa necajite tot erau la jumatate de pret fata de orice alta oferta – si s-au vandut zeci de mii de calculatoare pana in momentul in care Microsoft a ciulit urechile la zgomotul suspect al succesului altora. Un sunet pe care baietii din Redmont prefera sa puna surdina de cate ori au ocazia... Mai ales ca el putea insemna o dubla lovitura pentru americani: ori thailandezii se amorezau de Linux si ramaneau cu sistemul de operare al Diavolului pe masinile lor (ptiu, ptiu!), ori isi cumparau Windows de la colt de strada cu pretul unui pachet de tigari. Ideea de a vinde un program legal in valoare de 500 de dolari unor oameni care abia isi iau PC-ul cu jumatate din acesti bani nu intra in calcul. Drept urmare, Microsoft a trecut la micropreturi. Nu la jumatate, nici la sfert, ci chiar la mai putin de o zecime fata de cat cere in America si Europa. Cu o singura conditie: programul e doar in thailandeza, asta ca sa nu poata fi exportat pe alte piete.

Rezultatul? Windows are un viitor in Thailanda, ba chiar unul exploziv, cu toate ca nu neaparat din punct de vedere al profiturilor. Alte doua tari asiatice vor si ele sisteme de operare la 20 de dolari bucata, iar analistii Gartner estimeaza ca intr-un an preturile Microsoft se vor injumatati in lumea saraca. Compania declara insa ca e de alta parere si n-are de gand sa extinda programul de discounturi. E o morala aici si pentru noi? Ei bine, poate ca da. O veti intelege cand am sa va spun ca salariul mediu pe cap de locuitor e mai mic de 70 de dolari pe an in Thailanda. Sunt, cu alte cuvinte, oleaca mai necajiti decat noi. Dar macar la calculatoare pe cap de locuitor ne vor prinde repede din urma...

×
Subiecte în articol: editorial