x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vom lasa in urma naravul comunist de a bifa false realizari

Vom lasa in urma naravul comunist de a bifa false realizari

de Laszlo Borbely    |    04 Iul 2005   •   00:00

CNI va construi sali de sport pentru elevi, nu pentru ministri, primari, constructori sau pariuri! Primul lucru pe care l-am facut in aceste sase luni a fost sa analizam proiectul dupa care s-a lucrat, diferit de cel avizat initial si care suferise «ajustari» ale solutiei tehnice, care au dus la grave deficiente

Gestionarea programului de sali de sport construite prin Compania Nationala de Investitii (CNI) a fost una din dovezile vechiului obicei de a lucra la norma, pe banda rulanta, cu multe rebuturi si jocul de-a CTC-ul din perioada de trista amintire. Cu totii ne imbracam in camasi care se destramau dupa prima spalare sau dupa o luna de folosire si ne plimbam in masini carora le sareau suruburile la iesirea de pe poarta fabricii. La fel, statul ne repartiza apartamente in care stateam aproape degeaba, dar carora la prima mutare le puneam geamuri sau chemam un mester sa "indrepte colturile" din sufragerie. Din pacate, pentru unii dintre noi acele timpuri nu sunt doar o amintire, ci un mod de a planifica, a munci si a trai.

Intre 2001 si sfarsitul anului 2004 s-au construit 400 de sali, din care mai mult de o treime cu deficiente, iar 54 din ele nu beneficiaza nici astazi de toate racordurile la apa, canal, energie electrica si gaze. Constructorii au ridicat salile in graba si fara a tine cont de calitate, pentru a bifa un termen nerealist, compania si primarii au luat amplasamentele fara a tine cont de numarul de elevi arondati pe fiecare sala, de calitatea constructiilor sau de posibilitatile financiare ale bugetului alocat pentru anii in curs. Si asa ne-am trezit ca o parte din bugetul din acest an trebuie sa-l cheltuim cu facturile constructorilor care nu au fost platiti la timp si ca au aparut probleme cu unele amplasamente, precum cel de la Lancram, care nu a fost bine ales.

De curand am vizitat sala de sport fantoma de la Floresti, judetul Cluj. O sala de sport aflata langa o scoala nou-nouta, foarte frumoase amandoua, receptionate anul trecut, dar care nu au utilitati si... nici elevi! Din luna noiembrie a lui 2004, cele doua cladiri in care s-au investit bani grei stau inchise, neincalzite si nearesite, iar primarul nu stie nici astazi cine si cand le vor folosi. Poate copii care vor locui in apartamentele care acum se contruiesc in zona prin ANL, poate altii de la o scoala ajutatoare dintr-o comuna invecinata, inca nu se stie cati elevi si cand le vor frecventa. Trebuie sa tragem linie si sa pornim fiecare proiect numai dupa o analiza temeinica.

De acum, CNI va construi sali de sport pentru elevi, nu pentru ministri, primari, constructori sau pariuri! Primul lucru pe care l-am facut in aceste sase luni a fost sa analizam proiectul dupa care s-a lucrat, diferit de cel avizat initial si care suferise "ajustari" ale solutiei tehnice, care au dus la grave deficiente. Un exemplu il reprezinta infiltratiile frecvente, din cauza proastei izolari a acoperisului.

Controalele efectuate la inceputul anului ne-au condus la concluzia ca trebuie schimbat proiectul si ca in unele localitati se justifica realizarea unor constructii cu teren de joc acoperit. In alte localitati nu este eficienta realizarea acestui proiect, acolo unde numarul copiilor este prea mic si primariile nu au nici posibilitatile financiare pentru a asigura utilitatile si intretinerea ulterioara a salilor de sport. De aceea, am decis ca in acest an sa demaram doua proiecte diferite de sali de sport, una mai mare, de competitie, cu suprafata de joc si galerie cu 150 de locuri, pentru scoli sau grupuri de scoli care au cel putin 400 de elevi si una mai mica, de gimnastica, in special pentru comune. Astfel, primarii vor avea doua optiuni, in functie de bugetul pe care il pot aloca pentru infrastructura si pentru intretinerea ulterioara si vom si putea asigura elevilor din diferite medii posibilitatea de a realiza exercitii fizice, care sa le asigure o crestere sanatoasa. In total, in acest an vom demara lucrarile la 55 de sali de competitie si 20 de sali de gimnastica, care se vor alatura celor 36 de sali de sport de tip vechi, dar cu proiectul imbunatatit, care au fost incepute in primele luni. In total, vom trece de 100 de sali de sport.

In afara de acestea, vom finanta si o serie de structuri vechi, incepute in ultimii ani si trecute pe banda la CNI, fara a fi mai intai expertizate sau analizate din punct de vedere economic. Mai intai le-am cerut primarilor sa faca un calcul si sa ne informeze daca vor putea sau nu sa suporte costurile cu asigurarea apei si a combustibililor cu asigurarea incalzirii acestora, pentru a sti daca banii publici se vor indrepta cu adevarat spre constructii de care este nevoie si care vor putea fi utilizate in conditii civilizate.

O regula de baza pentru alegerea amplasamentelor va fi de acum incolo capacitatea administratiei locale de a asigura utilitatile viitoarei sali si chiar, pentru structurile neterminate, de a cofinanta o parte din lucrari. Implicarea lor directa de la inceput va fi un semn ca au nevoie de aceste constructii si nu le vor tine incuiate, cu sala de la Floresti.

Fiecare program al ANL si al CNI trebuie sa respecte urmatorii pasi: sa existe o argumentare a necesitatii obiectivului respectiv, sa beneficieze cat mai multi cetateni, terenul sa fie clarificat din punct de vedere juridic, sa existe avizele de la institutiile abilitate, inclusiv de la comisiile de monumente istorice, bani in bugetul primariei pentru utilitati, si abia apoi constructorii trec la treaba.

Nu vom uita niciodata ca elevii sunt beneficiarii de fapt ai salilor de sport si tinerii cu venituri mai reduse ai caselor ANL. Lor trebuie sa le construim spatii de calitate, civilizate, de care sa fim mandri.
×
Subiecte în articol: sport editorial sali