x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Zestrea domnitei ANI

Zestrea domnitei ANI

de Vlad Teodorescu    |    06 Aug 2008   •   00:00

La inceput a fost un zvon: "Uraaaa, se’ntoarce ilicitu’!” Tovarasii si-au frecat mainile cu bucurie nedisimulata. "O sa vedeti si voi cum e, prin ce am trecut atita amar de vreme, de nu ne-am bucurat de roadele munculitei noastre. Agoniseam si plingeam. Agoniseam”. Apoi au venit contrele. La gioale. Ba ca ar avea puteri nefiresti si apucaturi impotriva naturii, ba ca e neconstitutionala, ilegala si insidioasa si nici macar devreme acasa. Intr-un final, impinsa de la spate de tot felul de comisari sositi de peste mari si tari, si-a luat inima in dinti, patalamaua de promulgare la spinare si a iesit pe strase de pe poarta Cotrocenilor cu avintul si cu entuziasmul de alta data a Afroditei iesind din spuma marii.



La început a fost un zvon: "Uraaaa, se’ntoarce ilicitu’!” Tovarăşii şi-au frecat mainile cu bucurie nedisimulată. "O să vedeţi şi voi cum e, prin ce am trecut atîta amar de vreme, de nu ne-am bucurat de roadele munculiţei noastre. Agoniseam şi plîngeam. Agoniseam”. Apoi au venit contrele. La gioale. Ba că ar avea puteri nefireşti şi apucături împotriva naturii, ba că e neconstituţională, ilegală şi insidioasă şi nici măcar devreme acasă. Într-un final, împinsă de la spate de tot felul de comisari sosiţi de peste mări şi ţări, şi-a luat inima în dinţi, patalamaua de promulgare la spinare şi a ieşit pe ştrase de pe poarta Cotrocenilor cu avîntul şi cu entuziasmul de altă dată a Afroditei ieşind din spuma mării.

Odată cu promulgarea de către preşedintele Băsescu a ultimei modificări făcute de guvern legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, am putut spune că a apărut pe lume ANI, copil făcut parcă într-o clipă de neatenţie a viitorilor înbogaţiţi. Atîta doar că, la cîte modificări a suferit proiectul "mamei” Macovei, se poate considera că viitoarea regină a balului anticorupţie n-are mamă, n-are tată şi că a fost făcută de un unchi şi de o mătuşă, oricare alta decît Tamara.

Aşadar, avem o Agenţie prin care se poate cere acţionarea în instanţă a demnitarilor la care se constata că au vîrît măna în borcanul cu euroi, neputînd justifica cel puţin 10.000 de bucăţi.

Întrebare: Ce facem cu ea? Răspuns corect: Nimic!

La ultima conferinţă de presă, onoarea sus numitei măsurate în cifre se prezenta astfel:  
Trebuiau să depună declaraţii 300.000 de persoane, au catadicsit s-o facă doar 90.000 şi au primit amenzi 68 din cei 210.000 de je-m’en-fish-isti care şi-au băgat banii la loc sigur, unde nu există controale şi întristare (în conturi din străinatăte, pe numele rudelor, amantelor) sau au considerat onest, că au fost numiţi în funcţii,  dar pentru că nu au făcut nimic acolo pot spune că nu şi-au început activitatea, deci nu se pune!

Punct ţintit, punct ochit. Bilanţul constă în aceea ca Agenţia Naţionala de Integritate a aplicat primele 68 de amenzi - cu una mai puţin decît visul oricarei instituţii care se respectă - persoanelor care nu şi-au depus declaraţiile de avere şi de interese în termenul prevăzut de lege.

Totuşi, de ce nu s-au încadrat atît de mulţi demnitari  în termenele convenite de lege? De ce nu şi-au declarat averile? Păi s-o luăm pe căprării. La secţiunea "optimişti pînă la moarte şi dincolo de ea” sînt cei care cred că nimic nu li se poate întampla, au scăpat ei de urmăriri penale, accidente de circulaţie, controale de la Fisc sau boli lumeşti şi nu se tem de  "piţipoanca” luptei anticorupţie.

Urmează categoria  "profitorii de astăzi, pesimiştii de mîine”  care ştiu că oricum vor fi schimbaţi din funcţii, astfel că declararea  averii la final de mandat ar putea-o considera doar o glumă proastă dacă nu ar avea urmari atît de serioase. Dar ar fi gluma lor…

În sfîrşit, cei mai mulţi intră în categoria "ce-am avut şi ce-am pierdut” fiindcă amenda prevazută de lege pentru nedeclararea portului ilegal de avere este de 500 de roni, echivalentă cu o parcare la mişto, pe spaţiul verde sau în poarta primăriei.

Teoretic, viitorul … foşneşte bine. Adică, dacă înmulţim amenda cu numărul celor aflaţi deja în culpă, s-ar strînge echivalentul a fo’ 30 de milioane de euro. Teoretic. Fiindcă,  după cum a început, tare mi-e teamă că zestrea domniţei ANI,  agonisită din atîtea amar de amenzi va încăpea, la spartul mandatelor, într-o valijoară.  Pentru care nici măcar  DNA-ul nu se va întoarce şi nici nu se va apleca s-o confişte.

×
Subiecte în articol: editorial