x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Zvonul, ca realitate

Zvonul, ca realitate

30 Ian 2005   •   00:00

Parte din zvonurile zilei, ce-si fac loc si-n paginile ziarelor, ca stiri din "surse ce doresc sa-si pastreze anonimatul", trebuie crezute, deoarece au un sambure de adevar. Iar cand afirm ca au un sambure de adevar, o fac intrucat chiar eu am pus cateva din ele in circulatie. Nu ca zvonuri, ci ca presupuneri bazate pe informatii certe. Singurul lucru in neregula e ca informatiile au fost la randul lor tot zvonuri. Mai bine zis, niste prezumtii, intr-un climat tensionat de asteptare.

Faptul care ar trebui sa ma sperie e ca cele mai multe din presupunerile, raspandite de mine ca informatii demne de luat in seama, in timp se verifica. Ca de pilda zvonul ca americanii i-ar fi pus pe guvernantii nostri, spre finele anului trecut, in fata listelor cu toti politicienii puterii care au luat spaga.

Am auzit si eu, de ici, de colo, ca americanii au fost de doua ori nervosi: intai ca au trebuit sa dea spaga si in al doilea rand ca nici un politician roman n-a fost macar atat de prudent, de istet sau de informat incat sa tina cont de regula ca mita la nivel inalt nu se plateste din buzunarul personal, ca se deconteaza la firma la capitolul "cheltuieli conjuncturale". Ar mai fi fost si un al treilea motiv ca ambasada sa-si manifeste iritarea si sa insiste asupra maharilor de pe lista, cu care marile companii straine nu mai voiau sa aiba de-a face: acestia au luat banii si nu si-au facut treaba.

Ulterior, zvonul s-a intors de mai multe ori acolo de unde a plecat, adica la mine, insa astfel imbunatatit, ca am inceput sa ma intreb daca nu cumva vazusem si eu listele pe care spuneam ca le-am vazut si nu-mi mai aduceam aminte. Era, cum s-ar zice, un zvon ce merita sa misune, pentru ca venea pe un fond de mare surescitare sociala. Ca o solutie imaginata de foarte multa lume. Iar, dupa ce zvonul a fost preluat si mestecat de tot electoratul urban, el a contat ca o explicatie a esecului PSD-ului: nu a mai fost dorit de americani ca pertener de afaceri.

Ma intreb daca implozia din PSD nu a fost favorizata, ca sa nu spun de-a dreptul decisa, de avalansa zvonurilor - altfel cu sustinere logica - privitoare la iminenta implozie. Cand starui sa inteleg ratiunea unor intamplari, in care puterea mea de a anticipa pare sa fi jucat un rol semnificativ, ma intorc la una din observatiile lui Cehov. Acesta spunea ca in orasul unde se vorbeste ca intre domnul X si doamna Y exista o legatura, legatura lor e inevitabila. Dorinta multimilor genereaza faptul. E tot functia cauza - efect, dar intr-o alta manifestare, in care efectul cheama cauza.
×
Subiecte în articol: editorial