x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Euro 2016 Euro 2016. Cupa „Henri Delaunay”, un trofeu pentru istorie

Euro 2016. Cupa „Henri Delaunay”, un trofeu pentru istorie

10 Iun 2016   •   20:30
Euro 2016. Cupa „Henri Delaunay”, un trofeu pentru istorie

24 de selecţionate se vor lupta în această vară, în Franţa, pentru a pune mâna pe cel mai râvnit trofeu continental la nivel de echipe naţionale.

Povestea cupei pe care o primeşte câştigătoarea Campionatului European de Fotbal este una fascinantă.

Trofeul este denumit Cupa “Henri Delaunay”, după numele celui care a avut ideea organizării competiţiei.

Delaunay, născut în 1883, şi-a petrecut întreaga viaţă aproape de fotbal. Acesta a evoluat pentru echipa pariziană Étoile des Deux Lacs, iar după retragere a devenit arbitru. Cariera de cavaler al fluierului şi-a încheiat-o în urma unui accident stupid.

În timpul unui meci, Delaunay a fost lovit cu mingea în plină figură, înghiţindu-şi fluierul. Mai mult, acesta s-a ales cu dinţii din faţă sparţi.

În anul 1906, bărbatul a devenit administratorul clubului Étoile des Deux Lacs. Mai târziu, a primit funcţia de secretar general al Comitetului Francez Interfederal, pe care a păstrat-o şi după transformarea acestuia, în 1919, în Federaţia Franceză de Fotbal.

Ca membru al FIFA, alături de Jules Rimet, a promovat oportunitatea organizării Campionatului Mondial de Fotbal.

Vizionar convins, francezul a propus, în anii ’20, înfiinţarea unui turneu final pe naţiuni rezervat ţărilor europene şi a unei competiţii pentru campioanele naţionale.

La 15 iunie 1954, ziua în care a fost fondată UEFA, Delaunay a fost numit secretar general al forului. A păstrat această funcţie până la 9 noiembrie 1955, atunci când a încetat din viaţă, fiind înlocuit cu fiul său, Pierre Delaunay.

De numele acestuia se leagă designul şi apariţia primului trofeu continental.

 

Theodoros Zagorakis, ultimul căpitan care a câştigat trofeul original

 Cupa “Henri Delaunay” a fost confecţionată în 1958 de aurarul Chobillon, după care a fost cumpărată de bijutierul Arthus Bertrand.

Trofeul a rămas neschimbat timp de 50 de ani. Ultimul căpitan care a ridicat deasupra capului trofeul original a fost Theodoros Zagorakis, după ce Grecia a produs surpriza la EURO 2004.

UEFA a hotărât să aducă modificări substanţiale cupei înaintea Campionatului European de Fotbal 2008, găzduit de Elveţia şi Austria. Forul Continental a considerat că trofeul este prea mic. Conceperea noii cupe i-a aparţinut bijutierului londonez Asprey.

Fabricat din argint, noul trofeu păstrează nota clasică, dar este mai înalt cu 18 centimetri şi mai greu cu două kilograme. Cu o înălţime de 60 de centimetri şi o greutate de 8 kilograme, cupa a avut nevoie şi de o bază mai largă, după ce s-a renunţat la suportul pe care erau trecute câştigătoarele. Numele acestora se regăsesc acum pe spatele trofeului.

În prezent la FC Porto, Iker Casillas este singurul căpitan care a avut onoarea să le prezinte fanilor noul trofeu, după ce Spania a câştigat titlul continental la ediţiile din 2008 şi din 2012.

 

Cupa, atacată de o femeie goală

Înaintea disputării ediţiei din 2012, găzduită de Polonia şi de Ucraina, o tânără a atacat preţiosul trofeu la Dnepropetrovsk.

Femeia, pe nume Julia Kovpachik, o reprezentantă a grupului „FEMEN” - care luptă împotriva turismului sexual -, i-a păcălit pe oamenii de ordine, şi-a scos tricoul şi s-a repezit la cupă. Tânăra a strigat obscenităţi la adresa turneului final. În cele din urmă, aceasta a fost imobilizată şi arestată.

×
Subiecte în articol: euro 2016 cupa Henri Delaunay