x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 2010, cel mai călduros an din istorie

2010, cel mai călduros an din istorie

de Sînziana Stancu    |    24 Mai 2010   •   00:00

Cercetătorii centrului independent Met Office şi cei ai NASA pregătesc publicarea unor date privind evoluţia vremii în acest an, din care rezultă că ne-am putea confrunta cu cea mai călduroasă perioadă din istorie.

Încă de la începutul anului, oamenii de ştiinţă avertizaseră că 2010 ar putea să ia această turnură meteorologică, datele înregistrate până acum arătând că s-au atins niveluri-record de temperatură în diferite zone de pe glob, în perioada ianuarie-aprilie, scrie Sunday Times în ediţia electronică. "Temperatura medie globală din ultimele 12 luni a fost cea mai ridicată din ultimii 130 de ani", a remarcat James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale (GISS) din cadrul NASA, care a precizat că decembrie şi februarie au fost printre cele mai călduroase luni comparativ cu cele din alţi ani.

La rândul său, Vicky Pope, specialist în cadrul Met Office, a precizat că deşi în întreaga Europă a fost o iarnă rece, la nivel global, "perioada ianuarie-martie a fost între primle şapte cele mai călduroase începuturi de an din istorie", ceea ce ar putea însemna, în opinia lui, că "2010 are peste 50% şanse să fie şi cel mai călduros an din istorie".

Cercetătorii afirmă însă că încălzirea este mai degrabă legată de schimbarea temporară a curenţilor din Pacific (fenomenul "El Nino", ce a provocat eliberarea unei cantităţi mari de căldură din ocean în atmosferă), decât de încălzirea globală.

×
Subiecte în articol: magazin