x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 2011, anul peliculei "Discursul regelui". Vezi ce evenimente au marcat lumea filmului anul acesta (VIDEO)

2011, anul peliculei "Discursul regelui". Vezi ce evenimente au marcat lumea filmului anul acesta (VIDEO)

de Mediafax    |    27 Dec 2011   •   14:25
2011, anul peliculei "Discursul regelui". Vezi ce evenimente au marcat lumea filmului anul acesta (VIDEO)

2011 a fost anul in care Academia de film americana a acordat Oscarul pentru cel mai bun film lungmetrajului britanic "Discursul regelui/ The King's Speech", in defavoarea peliculei americane "Reteaua de socializare/The Social Network", informeaza MEDIAFAX.

Desi castigase la inceputul sezonului premiilor de la Hollywood aproape toate trofeele decernate de asociatiile importante de critici din America de Nord - Boston Critics, Washington DC Area Film Critics, New York Film Critics Online, Toronto Film Critics, Los Angeles Film Critics, San Francisco Film Critics Circle si National Board of Reviw -, filmul "Reteaua de socializare", o pelicula care se adreseaza publicului majoritar tanar, despre infiintarea platformei Facebook, s-a recunoscut invins la gala premiilor Oscar 2011 de lungmetrajul britanic "Discursul regelui", o pelicula tipic britanica, ce respecta intocmai "reteta" preferata de membrii cu drept de vot ai Academiei de film americane: o poveste clasica, decoruri spectaculoase, un joc actoricesc impecabil si, desigur, clasicul happy-end.

Victoria peliculei britanice in fata celei americane la gala premiilor Oscar a fost cu atat mai consistenta, cu cat filmul "Discursul regelui" s-a impus la patru dintre cele mai importante categorii de premii: cel mai bun film, cel mai bun actor (Colin Firth), cel mai bun regizor (Tom Hooper) si cel mai bun scenariu original (David Seidler).

Colin Firth interpreteaza in pelicula regizata de Tom Hooper rolul regelui George al VI-lea, care era balbait si a apelat la serviciile unui logoped (Geoffrey Rush) inainte de a sustine, in direct la BBC, discursul in care anunta intrarea Marii Britanii in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Alti doi actori din distributia peliculei britanice - Geoffrey Rush si Helena Bonham Carter - au fost nominalizati la premiile pentru rol secundar.

Victoria de la Oscarurile din 2011 nu a fost totusi chiar o surpriza completa, intrucat "Discursul regelui" castigase anterior premiile decernate de Sindicatul actorilor, de cel al producatorilor si de cel al regizorilor americani.

In ceea ce priveste predictiile pentru Oscarurile din 2012, competitia este departe de a fi dominata de un favorit cert ca in debutul anului trecut ("Reteaua de socializare") sau polarizata, spre finalul sezonului premiilor din 2011, intre doi protagonisti ("Reteaua de socializare" si "Discursul regelui"). Astfel, criticii din San Francisco si cei din Toronto au decis ca "The Tree Of Life" este cel mai bun film al acestui an. Criticii din Los Angeles au optat pentru pelicula "The Descendants", iar cei din New York au ales "The Artist" - la fel ca cei din Boston si cei din Washington. In schimb, prestigiosul National Board of Review Award a revenit peliculei "Hugo", primul film regizat in 3D de Martin Scorsese.

In acest an nu exista un favorit cert la Oscaruri, asa cum au fost in sezonul trecut "Reteaua de socializare" si "Discursul regelui". Desi ambele filme au fost excelent excutate, montate si interpretate, ele si-au tinut spectatorii intr-o zona psihologica totusi destul de confortabila, mizand pe admiratie, empatie si uneori nostalgie. Insa disconfortul este si el benefic. Apartine artei. Apartine criticii. Motiv suficient de puternic pentru a astepta cu o si mai mare nerabdare urmatoarea gala a premiilor Oscar, mai ales ca filmele din acest sezon ies oarecum din "reteta clasica" a Academiei americane, patrunzand in zone considerate mai riscante, precum fascinatia pentru experiment ("The Artist"), cinematografia independenta ("The Tree of Life") si drama cu accente de cataclism la nivel planetar ("Melancholia").

Controversele nu au lipsit in 2011 nici in cinematografia europeana. Desi la Cannes, cele mai multe dintre reprosurile criticilor au vizat filmul care a castigat trofeul Palme d'Or, "The Tree of Life" de Terrence Malick, din cauza unor scene mult prea lungi, a incursiunilor cu accente aproape halucinante in universul familial si a prezentarii acestui lungmetraj sub forma unei parabole cinematografice despre aparitia vietii pe Pamant - considerata de unii mult prea evidenta sau chiar banala -, totusi, editia din acest an a celebrului festival de pe Croazeta va ramane in memoria cinefililor din cauza "derapajului" regizorului Lars von Trier, in timpul conferintei de presa in cadrul careia cineastul danez si-a prezentat cel mai recent film al sau, "Melancholia", in care rolurile principale sunt interpretate de Kirsten Dunst si Charlotte Gainsbourg.

Un obisnuit al provocarilor, mai ales atunci cand se afla in fata jurnalistilor, cineastul danez a rostit in timpul acelei conferinte de presa cateva fraze care au socat opinia publica. Dupa cateva afirmatii - obisnuite pentru cineastul danez - despre pornografie si prezentarea orgasmului in cinematografie, Lars von Trier a spus: "Il inteleg pe Hitler" - iar apoi: "Ok, bine. Sunt un nazist". Aceste afirmatii au fost facute in contextul unei argumentari destul de dubioase (facuta la randul ei pentru a soca) despre iudaism.

Reactia organizatorilor festivalului nu a intarziat: la mai putin de 24 de ore dupa acele declaratii ale cineastului danez, acesta a fost declarat persona non grata pe Croazeta si i s-a cerut sa paraseasca imediat Cannes-ul.

Filmul "Melancholia" a ramas insa in competitie, iar Kirsten Dunst a primit premiul pentru cea mai buna actrita, in conditiile in care lungmetrajul s-a bucurat de un succes urias in randul criticilor dar si al spectatorilor. Ulterior, in luna decembrie, "Melancholia" de Lars Von Trier a primit premiul pentru cel mai bun film european in 2011, la cea de-a 24-a gala a trofeelor Academiei Europene de Film.

BOX OFFICE

Anul care se incheie a fost unul profitabil pentru cinematografia mondiala, in pofida crizei economice, incasarile la nivel global pentru primele 10 filme din box office apropiindu-se vertiginos de pragul de 10 miliarde de dolari, recesiunea determinandu-i pe oameni sa redescopere "magia" salilor de cinematograf.

Potrivit boxofficemojo.com, pana la data de 27 decembrie, incasarile din 2011 provenind din vanzarile de bilete pe plan mondial pentru primele 10 filme au totalizat 9,82 miliarde de dolari. Aceasta cifra este destul de apropiata de recordul absolut in domeniu, stabilit in 2009 - cand incasarile mondiale pentru primele zece filme au totalizat 10,59 miliarde de dolari. In 2010, incasarile mondiale pentru primele zece filme au totalizat 10,56 miliarde de dolari.

2011 a fost supranumit "anul continuarilor", intrucat este anul in care au fost lansate cele mai multe continuari din istorie - 28 -, dar a reprezentat si anul in care s-au impus, prin prisma incasarilor, filmele SF sau ale caror subiecte sau mijloace de realizare intra in sfera SF (efecte speciale, animatii, creaturi supranaturale). Astfel, in Top 10 al incasarilor sunt prezente nu mai putin de opt pelicule apartinand acestui gen, singurele exceptii fiind comedia "The Hangover Part II" si filmul de actiune "Fast Five".

In 2010, potrivit boxofficemojo.com, pe primul loc in box office-ul mondial s-a situat filmul "Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2", care a avut incasari de 1,32 miliarde de dolari. Un alt SF, lungmetrajul "Transformers: Dark of the Moon", ocupa pozitia a doua, cu incasari de 1,12 miliarde de incasari.

Podiumul a fost completat de filmul un alt film cu accente SF, lungmetrajul "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides", care a generat incasari de 1,04 miliarde de dolari.
Pozitiile urmatoare au fost ocupate, in ordine, de animatia " Kung Fu Panda 2" (665 milioane de dolari), filmul cu vampiri "The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1" (652 milioane de dolari), filmul de actiune "Fast Five" (626 milioane de dolari), comedia "The Hangover Part II" (581 milioane de dolari), animatia "The Smurfs" (562 milioane de dolari), animatia "Cars 2" (552 milioane de dolari) si animatia "Rio" (484 milioane de dolari).

TENDINTE

Pentru 2012, specialistii prevad o continuare a tendintelor exprimate in 2011, marile studiouri urmand sa se concentreze pe continuarile unor francize de succes ("The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2"), pe lansarea unor noi comedii si a animatiilor in 3D ("Ice Age: Continental Drift"), pentru impulsionarea acestei industrii de divertisment, devenita atat de profitabila intr-o perioada in care criza mondiala i-a determinat pe oameni sa opteze pentru petrecerea timpului liber, la un pret rezonabil, la cinema.

×
Subiecte în articol: film cinema industrie divertisment