x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 6 grade fatale

6 grade fatale

de Raluca Grintescu    |    15 Feb 2008   •   00:00

Soluţii extreme pentru  rezolvarea încălzirii globale

Soluţii extreme pentru  rezolvarea încălzirii globale

 

Cum ar fi Oceanul Arctic fără ghea­ţă, planeta fără Amazon, zgu­du­i­tă de uragane de categoria şase? Deşi toate acestea pot părea foarte îndepărtate, realitatea este că plane­ta noastră se află la o distanţă de doar şase grade Celsius de modifi­cări cataclismice de proporţii nemai­în­tâlnite până acum pe Pământ.

 

SEMNALE. Documentarul “Şase grade fatale” a fost filmat pe cinci con­­tinente şi beneficiază de contri­bu­ţiile celor mai renumiţi experţi me­teorologi, ecologişti, fotografi şi oa­meni obişnuiţi pentru a descifra sem­nalele de avertisment şi cu­ren­tele climatice spre care se îndreaptă planeta.

Grafica computerizată de înal­tă definiţie înfăţişează schim­bările pro­duse de fiecare grad în plus, pre­zentând oraşe, ecosisteme şi regiuni întregi transformate. Do­cumen­tarul este inspirat în parte de cartea jurnalistului şi ecologistului britanic Mark Lynas, “Şase gra­de”, care cercetează zeci de mii de articole ştiinţifice pentru a construi grad cu grad o hartă a evo­luţiei încălzirii globale în următorii 100 de ani.

 

DISPARIŢIE. Dacă vom ­continua să producem gaze cu efect de seră, gheţarii din Himalaya – o sursă de apă pentru milioane de oameni – ar pu­tea dispărea; în decurs de 50 de ani, calota glaciară a Groenlandei ar putea intra într-un proces de topi­re fără oprire; iar, la sfârşitul seco­lu­lui, Amazonul – căminul a jumătate din biodiversitatea lumii – ar putea deveni o savană aridă. Cercetătorii analizează noi modalităţi mai efici­ente de creare de energie. O echipă internaţională de fizicieni lucrează la construirea unui reactor pe bază de fuziune nucleară în Anglia, inspirat de cea mai bună centrală electrică din sistemul solar – Soarele. Cu ace­eaşi capacitate ca a Soarelui, reac­to­rul ar deveni o sursă de energie neli­mi­tată şi independentă.

×
Subiecte în articol: documentar