x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun A vedea cu... limba

A vedea cu... limba

de Radu Popa    |    29 Sep 2006   •   00:00
A vedea cu... limba
MISTERE
Desi orb din nastere, Mike Ciarciello poate "vedea" in jurul sau

El sustine ca uneori, in vis, poate depasi orice obstacol, avand senzatia ca… zboara. Mike redescopera o libertate deplina de miscare, obiectele parand mai reale ca niciodata. Ciarciello participa la un experiment in cadrul caruia poate "vedea" cu ajutorul… limbii.

VEDERE CEREBRALA. Daniel Chabat, cercetator de la Universitatea din Montreal, l-a pregatit pe Ciarciello pentru a ocoli un obstacol fara ajutorul bastonului. Pe fruntea lui Mike a fost montata o camera de luat vederi miniaturala, ce trimite impulsuri electrice despre imaginile inconjuratoare spre un gratar minuscul montat pe limba bolnavului. Potrivit lui Maurice Ptito, neuropsiholog participant la experiment, cercetatorii apeleaza la o teorie potrivit careia o persoana poate inlocui un simt pierdut cu un altul ce functioneaza. Oamenii cu tulburari de vedere vor putea "simti" lumea inconjuratoare cu ajutorul limbii, avand senzatia ca pot vedea.

TEORIE. Ptito sustine ca savantii au folosit limba ca sursa a impulsurilor trimise spre creier, deoarece aceasta reprezinta primul organ folosit de om, inca de la nastere. Mediu umed, limba este un bun conducator, fiind considerata un dispozitiv perfect reglat. Dupa ce lui Ciarciello i-a fost montata camera, care a fost conectata la gratarul de pe limba, el s-a indreptat spre un loc altadata inaccesibil, efectuand o adevarata cursa cu obstacole. Initial, el a lovit obiectele, avand nevoie de timp pentru a invata sa interpreteze semnalele receptionate cu ajutorul limbii, pentru a analiza distanta la care se aflau obiectele si pozitia lor. Lui Ciarciello i-a fost necesara o perioada de timp pana a invatat sa "priveasca" spre stanga sau spre dreapta, inainte sau inapoi. Dupa doar doua ore de antenament, el putea sa se indrepte spre "obiective" atingand tot mai putine obstacole. Pentru prima data, el putea "simti" obiecte aflate la distanta prea mare pentru a fi atinse: limba luase locul ochilor. Potrivit lui Ptito, nevazatorii au senzatia ca vad. Putand aprecia lumea inconjuratoare, ei "vad" lucrurile deplasandu-se in jurul lor sau apropiindu-se de ei. Rezultatele experimentelor in care au fost scanate ariile vizuala si cerebrala ale creierului, au demonstrat ca, in cazul lipsei sau disparitiei unuia dintre simturi, acesta poate fi inlocuit de un altul.

News

LIFTUL SPATIAL. O metoda originala de a cuceri spatiul cosmic, "liftul spatial", este aproape de a fi pusa in practica. Proiectat pentru a se deplasa zeci de mii de kilometri in cosmos de-a lungul unui cablu, acesta poate revolutiona exploatarea spatiului. "Liftul spatial" poate deveni un mijloc de transport uzual ce va putea duce sateliti, componente ale statiilor spatiale sau chiar turisti dornici de calatorii inedite. Ideea lansata de inginerul rus Iuri Artsutanov, in anii ’60, a fost preluata ulterior de autorii de literatura SF in operele lor. Teoria initiala, ce presupunea "ancorarea" unuia dintre capetele cablului de un asteroid aflat pe o orbita geo-stationara, nu conferea credibilitate proiectului. Paradoxal, cu trecerea timpului, proiectul parea a deveni fezabil. Potrivit specialistilor NASA, constructia liftului spatial ar putea deveni realitate peste 20 de ani. Ideea principala este ca o platforma ar putea urca de la o baza terestra pe un cablu agatat la celalat capat de o contragreutate aflata pe o orbita geostationara. Satelitii, proviziile sau astronautii vor putea urca in lift de pe o platforma ancorata in zona ecuatoriala a Terrei, unde riscurile producerii unor furtuni, fulgere sau uragane sunt minime. Principala problema o constituie gasirea unui material suficient de usor si de rezistent, care sa permita "urcarea liftului" 100.000 km in spatiu. Dr Bradley Edwards, specialist in lifturi spatiale, este de parere ca cercetarile in domeniul tehnologiei nanotuburilor reprezinta solutia realizarii proiectului. El sustine ca, desi aparent un cablu realizat din nanotuburi pare semitransparent si subtire cat un creion, acesta va fi incredibil de rezistent si de usor. Fibrele din nanotuburi de carbon sunt de peste 20 de ori mai rezistente decat cele de otel. (R.P.)

×
Subiecte în articol: limba