Un Studiu publicat pe 26 Septembrie 2007 in prestigiosul Jurnal al Asociaţiei Medicale Americane a urmărit 1770 de copii ce aveau risc mărit pentru diabet de tip-1. Cercetătorii au observat o scădere cu 55% a riscului de apariţie a bolii la copii ce au consumat acizi graşi omega-3 de tip animali (peşte, ulei de peşte, untură de peşte).
Un Studiu publicat pe 26 Septembrie 2007 in prestigiosul Jurnal al Asociaţiei Medicale Americane a urmărit 1770 de copii ce aveau risc mărit pentru diabet de tip-1. Cercetătorii au observat o scădere cu 55% a riscului de apariţie a bolii la copii ce au consumat acizi graşi omega-3 de tip animali (peşte, ulei de peşte, untură de peşte).
Studiul, numit şi DAISY (Diabetes Autoimmunity Study in the Young) - Studiul Autoimunităţii in Diabet la Tineri, este unul de tip observaţional, longitudinal. A fost realizat in Denver, Colorado, pe o perioadă lungă de timp : Ianuarie 1994- Noiembrie 2006 şi experţii au urmărit 1770 de copii cu risc de apariţie a diabetului de tip 1 (copiii cu anumite gene ce predispun la apariţia bolii, sau cei care au un frate sau un părinte cu boala sunt cei la risc de a face diabet de tip-1).
Cercetătorii au verificat ulterior apariţia Insulitei Autoimune (IA) la toţi subiecţii.
Ce inseamnă aceasta IA ?
In pancreas există nişte structuri denumite âinsulele lui Langhersâ după numele medicului ce le-a descoperit in 1869. Insulele au celule de diferite tipuri. 65-80% din celulele insulei sunt de tip beta şi secretă insulină.
Insulita este de fapt o inflamaţie a celulelor insulei. Diabetul de tip-1 este considerat a fi o boală autoimună. In organism apar autoanticorpi âantiinsulăâ ce distrug celulele producătoare de insulină. Există şi şi alte tipuri de autoanticorpi , printre care autoanticorpi antiinsulină, dar cauza apariţiei acestor autoanticorpi nu este cunoscută. Odată ce aceşti autoanticorpi apar, bolnavii fac diabet de tip-1 şi depind de administrarea de insulină pentru a supravieţui.
Cercetătorii au urmărit subiecţii an de an şi au determinat că apariţia insulitei (practic apariţia diabetul de tip-1) poate fi prevenită printr-un consum sporit de acizi graşi omega-3 proveniţi din peşte.
Experţii au evaluat alimentaţia copiilor folosind un chestionar cu 111 itemi completat de mamele acestora. De-a lungul anilor de urmărire, 58 de copii au dezvoltat IA. Copiii la risc de a dezvolta boala cu o dietă bogată in acizi graşi omega-3 animali au avut in final o reducere a riscului de diabet de tip-1 cu 55%. Atunci cănd cercetătorii au luat in considerare persoanele pozitive la 2 sau mai mulţi autoanticorpi, consumul de omega-3 scade riscul cu 77% de IA.
Acizii graşi omega 3 importanţi pentru sănătatea umană sunt acidul α-linolenic (ALA) - găsit in lumea vegetală : nuci, alune, fistic, seminte de in dar şi acidul eicosapentaenoic (EPA) şi acidul docosahexaenoic (DHA), ultimii doi găsindu-se mai ales in uleiul de peşte.
Acizii graşi omega-3 sunt extrem de bine cercetaţi, in baza de date Medline fiind publicate doar peste 10000 de studii, 160 dintre acestea fiind publicate in 2007.
Pe 8 Septembrie 2004 FDA (Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA) a permis ca pe produsele ce conţin acizii EPA şi DHA să apară următoarea sintagmă : "dovezi consistente dar neconclusive arată că un consum de acizi graşi omega-3 EPA şi DHA pot reduce riscul bolii de inimă".
Cercetări publicate in ultimii ani au stabilit că acizii graşi omega-3 sunt esenţiali pentu sănătate, fiind folositori in numeroase afecţiuni.
Omega-3 reduc colesterolul
Astfel, un studiu publicat in ediţia din August 2007 a Jurnalului American de Nutriţie Clinică (AJCN) a arătat că suplimentarea cu 3 grame de DHA zilnic, vreme de 45 de zile a redus cu 24% nivelul trigliceridelor (grăsimi in sănge) şi cu 21% nivelul particulelor LDL mici şi dense (colesterolul rău din sănge).(3)
In ediţia din mai 2007 a AJCN fusese publicat un alt studiu ce a arătat că acizii graşi omega 3 apără impotriva aritmiilor cardiace, beneficiile fiind vizibile chiar şi la un consum de 300 grame de peşte pe săptămănă. (4)
Acizii graşi omega-3 luptă impotriva cancerulului .
Ei reduc riscul de apariţie al cancerului colorectal cu 40%, după cum arată un studiu publicat pe 15 Iulie 2007 in Jurnalul American de Epidemiologie.(5) Un alt studiu publicat in Jurnalul Nutritiţia şi Cancerul a arătat că DHA blochează in proporţie de 93% creşterea celulelor tumorale in vivo (adică la şoareci inoculaţi cu celule tumorale). (6) Acizii graşi omega-3 previn apariţia metastazelor in cazul cancerului, după cum arată un studiu publicat in ediţia din August 2007 a Jurnalului European de Nutriţie. (7)
Alte beneficii sunt incetinirea declinului cognitiv in cazul bolnavilor de Alzheimer (AJNC aprilie 2007) (8), activitate antidepresivă eficientă la bolnavii cu depresie, anxietate sau alte tulburări de comportament psihiatrice (Jurnalul de Psihiatrie Clinică, Iulie 2007) (9) şi chiar diminuarea durerilor articulare in cazul unor boli inflamatorii precum artrita reumatoidă, bolile inflamatorii intestinale şi dismenoreea, după o perioadă de suplimentare de 3-4 luni. (Jurnalul Durerea, Mai 2007).
In cazul pacienţilor care au suferit deja un infarct, 1 gram de omega-3 pe zi reduce cu 20% mortalitatea şi cu 45% riscul de moarte subită. (Jurnalul Inima, 2006 decembrie).(11)
ATENŢIE - posibile riscuri
Sursele naturale de acizi omega-3 sunt utile, dar nu oricui. 100 grame de somon conţin echivalentul a 1 gram de acizi omega-3 purificaţi. Principalul risc este pentru gravide, intrucăt peştele oceanic, in special peştii răpitori (rechin, macrou, peşte âcap de sabieâ) pot fi contaminaţi cu mercur, lucru ce poate duce la malformaţii ale fătului. FDA recomandă limitarea peştelui la aproximativ 300 - 400 de grame pe săptămănă, iar acesta să fie ales dintre somn, somon, ton alb, deoarece aceştia acumulează puţin mercur.(12)
Beneficiile acizilor graşi omega-3 ii recomandă tuturor categoriilor de consumatori.
Sunt utili in tratamentul şi profilaxia bolii de inimă, cancerului, bolilor psihice şi bolilor inflamatorii.
Ca regulă generală, consumaţi peşte de 2 ori pe saptămănă şi suplimentaţi dieta cu acizi graşi omega-3 (ulei de peşte), in limita a 3 grame de acizi DHA şi EPA zilnic. Uleiul de peşte standardizat este testat de producători şi nu conţine mercur sau alţi poluanţi. Cum orice regulă are şi o excepţie, gravidele, femeile care alaptează şi copiii tineri nu trebuie să depăşească 300grame de peşte pe săptămănă.
BIBLIOGRAFIE:
2) FDA Announces Qualified Health Claims for Omega-3 Fatty Acids
5) Am J Epidemiol. 2007 Jul 15;166(2):181-95. Epub 2007 May 9.Dietary fatty acids and colorectal cancer: a case-control study.