13:44 • Comandantul Aerodromului Mihail Kogălniceanu, Adrian Vasile, a dezminţit, duminică, informaţiile privind schimbul de "pachete" suspecte de la baza Mihail Kogălniceanu, susţinând că în ultimii 18 ani, de când lucrează aici, nu au existat zboruri ale CIA şi niciun avion nu a stat sub pază.
Comandantul Aerodromului Mihail Kogălniceanu, Adrian Vasile, a dezminţit, duminică, informaţiile privind schimbul de "pachete" suspecte de la baza Mihail Kogălniceanu, susţinând că în ultimii 18 ani, de când lucrează aici, nu au existat zboruri ale CIA şi niciun avion nu a stat sub pază.
Comandantul aerodromului, locotenent comandor Adrian Vasile, a declarat că în ultimii 18 ani a îndeplinit diferite atribuţii la Mihail Kogălniceanu şi niciodată pe acest aerodrom nu au existat zboruri ale CIA.
El a precizat că în 2005 era însărcinat al bazei pentru relaţiile cu presa, iar atunci când a început "pelerinajul de turişti de media de la Kogălniceanu”, în urma unui alt articol apărut tot în Washington Post, el le-a fost reporterilor gazdă şi ghid.
"Cred că acel moment, când Ministerul Apărării a decis ca, la mai puţin de opt ore după apariţia acelui articol, tot în Washington Post, să deschidă pentru presă porţile aerodromului Mihail Kogălniceanu, este cea mai bună dovadă că pe Kogălniceanu nu au fost făcute zboruri ale CIA”, a declarat locotenent comandorul Adrian Vasile.
De asemenea, referitor la faptul că aeronave americane ar veni în mod periodic din Irak, într-o zonă restricţionată din apropierea pistei şi rămân sub pază timp de mai multe zile, Comandantul Aerodromului Mihail Kogălniceanu a susţinut că în ultimii 18 ani niciun avion, militar ori civil, nu a stat sub pază.
"Nici măcar atunci când fostul secretarul american al Apărării, Donald Rumsfeld, a vizitat baza Mihail Kogalniceanu, aeronava acestuia nu a fost păzită”, a mai declarat locotenent comandorul Adrian Vasile, care a precizat că pe Aerodromul Mihail Kogălniceanu nu există şi nu au existat clădiri în care personalul Ministerului Apărării să nu aibă acces.
"Mai ales în ultimii şapte ani (2000 - 2007) pe aerodromul Mihail Kogălniceanu au fost organizate sau găzduite foarte multe activităţi bilaterale sau multinaţionale, de la antrenamente comune, exerciţii până la demonstraţii aeriene şi la fiecare din acestea mass-media a fost invitată şi prezentă. Un exemplu poate fi anul 2005, când pe aerodrom s-au desfăşurat nu mai puţin de şapte exerciţii bilaterale şi multinaţionale”, a mai declarat comandantul aerodromului Mihail Kogălniceanu.
Un oficial român de rang înalt a declarat sub acoperirea anonimatului că a asistat la un schimb de "pachete" suspecte la baza americană de la Mihail Kogălniceanu, despre care crede că erau suspecţi de terorism, relatează Washington Post, în ediţia electronică.
De trei ori în 2004 şi de două ori în 2005, un avion a aterizat şi s-a întâlnit cu un autobuz, moment în care au fost schimbate pachete misterioase de mari dimensiuni, potrivit oficialului român care pretinde că a fost martor la această scenă. Oficialul, familiar cu operaţiunile de la bază, a declarat că avioanele au plecat apoi către Africa de Nord, împreună cu încărcătura şi doi agenţi CIA.
Descrierea pe care acesta a făcut-o pentru Associated Press se adaugă suspiciunilor privind implicarea României în programul american de "extrădări extraordinare" a suspecţilor de terorism.
Potrivit oficialului român, piloţii americani înregistrează în mod constant zboruri false, sau nu le înregistrează deloc, şi se îndreaptă către destinaţii nedeclarate. Un avion de transport Cargo C-130 şi o altă aeronavă americană vin din Irak în mod periodic într-o zonă restricţionată din apropierea pistei, pretinzând că au probleme tehnice şi rămân sub pază timp de mai multe zile, aşteptând reparaţii care nu au loc niciodată.
Trei clădiri din zona militară a bazei sunt interzise accesului românilor, dar sunt frecventate şi controlate de americani. "Totul este aranjat şi simulat să arate ca o activitate normală. Dar credeţi-mă că este foarte neobişnuit", a declarat oficialul, care susţine că are nevoie să i se respecte anonimatul pentru a se proteja.
"Dacă eşti la circa 50 de metri distanţă, ai impresia că sunt «pachete»", afirmă el. "Dar cred că erau oameni (în avion) şi cred că erau bine înfăşuraţi", a precizat el, adăugând că întreaga scenă era total ieşită din normalul procedurilor.
Parlamentul European trebuie să redeschidă ancheta referitoare la activităţile CIA în Europa după recunoaşterea de către Marea Britanie că teritoriul său a fost folosit de către avioane americane care transportau suspecţi de terorism, a propus eurodeputatul Claudio Fava, citat de Reuters.
Londra a recunoscut, joi, că teritoriul britanic a fost folosit de două avioane americane care transportau persoane suspectate de terorism.
Ministerul Justiţiei a început demersurile pentru ca Parlamentul să răspundă unei scrisori adresate de Comisia Europeană, în care se cer informaţii legate de eventuala folosire a teritoriului României de către CIA pentru detenţia sau transferarea suspecţilor de terorism, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ministrului interimar al Justiţiei, Gelaledin Nezir.
Acesta a precizat că o scrisoare transmisă de comisarul european Franco Frattini pe această temă a fost primită la Ministerul Justiţiei la începutul lunii februarie. Potrivit purtătorului de cuvânt, Ministerul a început deja demersurile pentru informarea Comisiei speciale din Parlament, însărcinată cu ancheta în acest caz.
AFP a relatat, vineri, că România şi Polonia au fost somate din nou să comunice dacă teritoriile lor au fost utilizate de Agenţia Centrală de Informaţii din SUA în programul de detenţie şi transferare a suspecţilor de terorism.
"Aşteptăm răspunsurile", a declarat Johannes Laitenberger, purtătorul de cuvânt al CE. Oficialul UE nu a precizat care vor fi urmările dacă cele două ţări nu vor formula răspunsuri.
Presiunile asupra celor două ţări - menţionate în raportul Consiliului Europei privind activităţile CIA - s-au intensificat după ce Marea Britanie a recunoscut utilizarea teritoriului său de către CIA pentru transferul unor persoane suspectate de terorism. Administraţia SUA a fost obligată joi să recunoască acest fapt.
"Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut celor două state membre UE să dea dovadă de transparenţă, pentru aflarea adevărului, a întregului adevăr, oricare ar fi", a precizat purtătorul de cuvânt.
Talpeş - Nu cunosc nimic
Fostul consilier prezidenţial pentru securitate Ioan Talpeş a declaratreferindu-se la dezvăluirile privind schimbul de "pachete" suspecte de la baza Mihail Kogălniceanu, că nu are cunoştinţă despre nimic legat de aşa ceva.
"Eu nu cunosc nimic din ce îmi relataţi, nu am cunoştinţă despre nimic legat de aşa ceva", a declarat Talpeş.
- Mediafax