x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun ALEGERI îN SUA - La vot cu permisul de pescuit

ALEGERI îN SUA - La vot cu permisul de pescuit

de Mihaela Biliovschi    |    22 Oct 2008   •   00:00

Americanii din 26 de state se prezintă la vot fără act de identitate. Legal. În 17 state se votează cu factura sau permisul de pescuit. Doar în 7 state legea cere prezentarea unui act de identitate cu fotografie.



La un oficiu poştal un american insistă să-şi expedieze buletinul de vot cu confirmare de primire. "Vreau să fiu sigur că ajunge unde trebuie", insistă bărbatul. Pleacă gânditor şi cu multe suspiciuni după ce i se explică: "Nu are cine să semneze de primire (...) Dar fiţi fără grijă, votul dumneavoastră va ajunge la destinaţie".

OBSERVATORI  INTERNAŢIONALI  
Americanii şi-au pierdut încrederea în propriul sistem electoral. Fie că este electronic sau manual, sistemul electoral din Statele Unite a lăsat loc de fraudă ­ sau suspiciuni de fraudă ­ la fiecare alegere prezidenţială. O femeie intră în direct la o televiziune şi cere "observatori internaţionali". "Nu am încredere în votul electronic. Şi computerele greşesc. Şi apoi, toată nebunia asta de fraudă în înregistrarea alegătorilor mă nelinişteşte", argumentează ea.
Candidaţii la preşedinţie trag din greu pe ultima sută de metri. Alegătorii le-au învăţat discursurile pe de rost. Nimic nou de-aici încolo. Altă problemă îi nelinişteşte acum. Integritatea alegerilor.

LEGEA SPUNE
Doar aceia care voteaza pentru prima data trebuie să prezinte actul de identitate, spune singura lege cu aplicabilitate naţională. De-aici încolo, statele îşi fac propria lege. Aşa se face că 24 de state cer act de identitate tuturor alegătorilor, dar dintre acestea, doar 7 cer explicit identificarea prin act cu fotografie. Restul de 17 state acceptă ca act orice fel de factură, card de asigurat, permis de pescuit sau de vănătoare, certificat de naştere, declaraţie bancară etc.  

EXCEPŢII  
Nici un stat nu are voie să refuze dreptul la vot al unei persoane sub nici o formă. De obicei, celor care nu prezintă un document li se cere să facă jurământ. Statele Indiana şi Georgia sunt cu un pas înainte. Voturile celor care nu prezintă un act de identitate sunt puse separat şi acceptate numai după ce alegătorul se întoarce cu actul. California nu solicită nici un fel de document. Alegătorii se identifică verbal prin nume şi data naşterii.

INTIMIDARE  
Un studiu condus la Universitatea Rutgers în cadrul Institutului Politic arată că în 2004 prezenţa la vot a fost cu 4% mai mică în statele care au cerut alegătorilor să semneze şi să prezinte un act de identitate. Hispanicii s-au prezentat la vot cu 10% mai puţini din cauza acestei cerinţe, iar afro-americanii au înregistrat o prezenţă cu 6% mai mică. Unii experţi spun că cerinţa actului de identitate este un mecanism de intimidare a electoratului şi de aceea prezenţa la vot s-a diminuat. Democraţii susţin că cerinţa actului de identitate este o încălcare a dreptului constituţional.

EXTREME  
Guvernatorul statului New York, Eliot Spitzer, a încercat extrema extremei. Acesta a emis un ordin administrativ în septembrie 2007 prin care cerea oficialilor statului său să elibereze permise de conducere imigranţilor ilegali. De trei ori a încercat guvernatorul să introducă legea şi de fiecare dată a fost combătută virulent. În cealaltă tabără, republicanii au eşuat în urmă cu câteva luni să treacă o lege care cerea dovada cetăţeniei înainte de vot.

SUSPICIUNI  
Firma "ACORN" a intrat în atenţia publicului când mass-media a dezvăluit o posibilă fraudă în înregistrarea de noi alegători pe liste. Nume gen Mickey Mouse ori de persoane decedate cu adrese fictive au fost trecute de voluntarii firmei drept indivizi cu drept de vot. Colac peste pupăză, la o zi după ce FBI anunţa că va "arunca" o privire în cazul Acorn, firma a raportat la Poliţie că birourile sale din Boston au fost jefuite, iar computerele care stocau informaţii au dispărut. ACORN (asociaţie de organizaţii comunitare) s-a înregistrat drept firmă non-partizană ce reprezintă familii cu venit mediu şi scăzut. Are 850 de birouri în peste 100 de oraşe, iar din 2004 a înregistrat peste 1,7 milioane americani pe listele alectorale. Contrar statutului, reprezentanţii firmei au exprimat public susţinerea pentru Partidul Democrat şi candidatul său.

800.000 $  
Barack Obama a acordat 800.000 de dolari unei firme afiliate Acorn pentru un proiect numit "get-out-the-vote" menit să determine o prezenţă la vot cât mai mare. Obama a fost avocatul firmei într-un proces împotriva statului Illinois, în 1995.

×
Subiecte în articol: lumea