x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Alexander Cannon, un fel de Rasputin pentru Eduard al III-lea

Alexander Cannon, un fel de Rasputin pentru Eduard al III-lea

de Ovidiu Ciutescu    |    11 Dec 2008   •   00:00
Alexander Cannon, un fel de Rasputin pentru Eduard al III-lea

În spatele abdicării monarhului britanic Eduard al III-lea nu se ascunde numai scandaloasa relaţie a acestuia cu agitata Wallis Simpson. Realitatea este mai complexă. Eduard a devenit ''ostaticul'' unui ''vraci'' britanic, doctorul Alexander Cannon. Acesta, prin şedinţe de hipnoză şi trucuri comerciale a câştigat încrederea regelui care a apelat la el pentru a se vindeca de alcoolism.



Aceasta a fost picătura care a umplut paharul. Imediat ce informaţia a trecut pragul din Downing Street, establishment-ul britanic s-a pus rapid în mişcare: după 11 zile, Eduard al VIII-lea îi trecea sceptrul fratelui său, iar Cannon era expediat în exil pe Insula Man. Întreaga afacere a fost îngropată în arhivele Imperiului şi pecetluită ca secret de stat, arată Agerpres. Aceste arhive au fost însă redeschise şi minuţios studiate de BBC şi de Roger Sims, cercetător la Manx Museum, Muzeul naţional al Insulei Man, scrie La Stampa. Cel care a denunţat relaţia stânjenitoare dintre rege şi dr Cannon - supranumit ''Guru din Yorkshire'', a fost arhiepiscopul de Canterbury în persoană, Cosmo Lang. La rândul său, acesta a fost pus în gardă de un vicar de ţară. Într-o scrisoare datată 9 decembrie 1936, conducătorul spiritual al Bisericii Anglicane i-a cerut lui William Brown - medic care îşi avea cabinetul în Harley Street, în apropierea cabinetului lui Cannon, informaţii despre activităţile ''vraciului''. ''O sursă demnă de încredere mi-a relatat că un anumit dr Cannon l-a luat recent sub îngrijirea sa pe rege. Sunteţi amabil să-mi spuneţi dacă este vorba de o persoană în care poţi avea încredere? Potrivit informaţiilor mele pare să fie unul care încurajează metode într-un fel periculoase'', a scris Lang.

Simultan, arhiepiscopul i-a relatat suspiciunile sale premierului. A fost demarată o investigaţie supersecretă a MI-5, serviciul secret intern al Marii Britanii. ''Se credea că Cannon ar avea o influenţă asupra regelui, care în acea vreme era supus unor presiuni considerabile şi urma tratament pentru diferite probleme'', a declarat Sims pentru BBC. ''Cannon era un medic care practica metode neortodoxe şi era pe cale să devină foarte intim cu monarhul, un confident al acestuia'', a mai spus Sims.

Terapeut fără scrupule, hipnotizator, mag, Cannon şi-a învăţat tehnicile mistice în timp ce se afla în China ca medic pe lângă închisoarea din Beijing. Şi-a făcut un nume printre nobili şi notabilităţi, care în acei ani aveau o slăbiciune pentru cunoaşterea iniţiatică a misterelor de orice fel, prescriind remedii eclectice - meditaţie tibetană, electroşocuri - pentru a trata probleme sexuale, stresul şi alcoolismul. Datorită acestor lucruri a reuşit să acumuleze o mică avere. Ce publicitate mai bună decât aceea de a te afla în graţiile monarhului Marii Britanii? După cât se pare însă, Cannon a mers prea departe în a deveni prea intim cu Eduard al III-lea.

''Monarhul a căzut pe mâna şefului magiei negre engleze'', a afirmat Piers Compton, fostul responsabil pentru cultură de la ''The Universe Catholic''. John Gastor, o altă persoană bine informată din epocă, le-a spus agenţilor secreţi că Eduard a fost ''prins în cursă şi învăluit'' de Cannon. Astfel, guvernul, care a fost nevoit simultan să înfrunte şi izbucnirea scandalului Wallis Simpson, a decis să treacă la acţiune. L-a expediat pe ''guru'' în exil pe Insula Man, apoi s-a ocupat de înmormântarea întregii afaceri. Cannon, însă, şi-a continuat activităţile în noua sa locuinţă, goticul Bangalore Castel, şi s-a făcut curând cunoscut comunităţii locale drept ''excentric'', o catalogare deloc fără temei. Iubitor al negrului, se îmbrăca cu o mantie largă şi avea un stil de viaţă foarte intens. Unele înregistrări găsite în casa magului diletant - acum păstrate la Manx Museum, arată cum Cannon organiza în castelul său spectacole de magie şi experimente psihice, spre deliciul amatorilor de mistere

×
Subiecte în articol: lumea cannon