x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ambasadorul palestianian la Bucureşti recomandă evacuarea cetăţenilor români din Gaza

Ambasadorul palestianian la Bucureşti recomandă evacuarea cetăţenilor români din Gaza

29 Dec 2008   •   00:00

Cei peste 500 de români din Fâşia Gaza trebuie evacuaţi de către guvernul român pentru că suportă aceeaşi soartă ca şi palestinienii din regiune şi, în plus, România, care are bune relaţii cu Israelul, trebuie să intervină pentru a opri atacurile, a declarat ambasadorul palestianian.



Ahmed Abdul-Salam Hassan Majdalani, ambasadorul Palestinei la Bucureşti, a recomandat autorităţilor române se evacueze cei peste 500 de cetăţeni români din Gaza, sugerând că Egiptul ar putea oferi ajutor în acest sens. "Sfatul nostru este ca nu numai să se efectueze evacuarea românilor, dar şi să se intervină pentru a opri aceste atacuri asupra poporului palestinian. România are relaţii bune cu Israelul şi, de asemenea, are o comunitate importantă acolo, care ar putea juca un rol important în această situaţie", a declarat Majdalani.

Potrivit informaţiilor oferite de MAE, în Fâşia Gaza ar exista 300 de cetăţeni români, inclusiv copii, şi nu 500, aşa cum a spus ambasadorul Majdalani. Ambasada României de la Tel Aviv se află în alertă şi este pregătită să intervină în cazul în care cetăţenii români vor cere aceasta, dar până acum nu a fost semnalat un astfel de caz.

Oficialul palestinian a mai anunţat că în cursul zilei de luni va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului român de Externe pentru a transmite cerinţele Palestinei în legătură cu situaţia din Gaza. Aceste cerinţe vizează "intervenţia comunităţii internaţionale pentru oprirea imediată a atacurilor asupra poporului palestianian şi asigurarea protecţiei poporului printr-o forţă internaţională, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, în Kosovo", a spus Majdalani. De asemenea, ambasadorul a arătat că va mai cere spijin şi ajutor umanitar din partea comunităţii internaţionale pentru asigurarea necesităţilor de bază ale poporului palestinian.

Majdalani consideră că va fi necesară judecarea Israelului la tribunalele internaţionale, pentru că ceea ce se întâmplă în Gaza reprezintă "crime de război şi terorism de stat organizat".

"Israleul susţine că aceste raiduri aerienei vizează apărarea poporului, dar în realitate aceste atacuri au în vedere sporirea popularităţii coaliţiei guvernamentale israeliene în condiţiile în care la 10 februarie vor avea loc alegeri", a acuzat ambasadorul. "Au trecut la masacrarea poporului palestianian pentru a-şi creşte cota de popularitate aflată în declin", a mai insistat el.

"Actualul guvern israelian doreşte să schimbe regulile jocului şi să creeze o nouă realitate în zonă, înainte ca noua administraţie SUA să preia conducerea", a explicat oficialul palestinian, sugerând că Israelul vrea să evite continuarea negocierilor pentru pace în baza Convenţiei de la Annapolis.

Potrivit celui mai recent bilanţ al pierderilor oferit de ambasadorul Majdalani, au existat de sâmbătă până în prezent 210 raiduri aeriene, în timpul cărora au fost afectate 230 de sedii ale instituţiilor publice, dintre care şi Facultatea Musulmană din Gaza, 13 moschei şi Biserica Ortodoxă din Gaza. De asemenea, până la ora 13.30, numărul morţilor se ridica la 312, dintre care 43 de copii cu vârste între 1-12 ani. Numărul răniţilor ajunge la 1.400, dintre care 380 sunt copii.

Majdalani a precizat că preşedintele Mahmoud Abbas a avut deja consultări cu liderii arabi şi a stabilit ca miercurea viitoare să fie organizată o reuniune a miniştrilor de externe arabi, urmând ca, cel mai probabil, vineri să aibă loc o reuniune a preşedinţilor arabi pentru a discuta situaţia din Gaza.

Luni a avut loc şi la Bucureşti consiliul ambasadorilor arabi pentru a condamna "atacurile grosolane" la care este supus poporul palestinian şi "distrugerea sistematică a populaţiei, economiei şi infrastructurii".
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea gaza ambasadorul majdalani