11:40 • O companie californiană a anunţat joi că a folosit tehnologia clonării pentru a crea cinci embrioni umani, cu scopul de a produce celule stem identice din punct de vedere genetic cu ale pacienţilor, informează lenta.ru.
O companie californiană a anunţat joi că a folosit tehnologia clonării pentru a crea cinci embrioni umani, cu scopul de a produce celule stem identice din punct de vedere genetic cu ale pacienţilor, informează lenta.ru.
ŞOC. Compania Stemagen Corp. din La Jolla, California afirmă că a obţinut cinci embrioni umani folosind celule cutanate de la doi bărbaţi adulţi care lucrează la centrul de fertilizare in vitro al companiei. Compania a efectuat nenumărate teste pentru a verifica dacă embrionii sunt clonele perfecte ale donatorilor, embrionii fiind distruşi în acest proces. Cercetătorii au folosit o tehnică numită de transfer nuclear de la celule somatice (SCNT), care presupune implantarea nucleului unei celule de la donator într-un ovul. Este aceeaşi tehnică folosită pentru clonarea oii Dolly, primul mamifer clonat după un adult. Dacă afirmaţiile lor se confirmă, echipa californiană este prima care dovedeşte că a clonat fiiţe umane pentru a le folosi ca sursă de celule stem, cele mai preţioase celule din corpul uman, pentru că au capacitatea de a se transforma în aproape orice tip de ţesut. Pe de altă parte, cercetărorii speră să folosească această tehnică pentru a crea surse de celule, ţesuturi sau organe pentru transplant, identice din punct de vedere genetic cu cele ale pacienţilor.
SCEPTICI. Unii specialişti cu primit cu scepticism anunţul, apărut în publicaţia Stem Cells, iar alţii au estimat că experimentul companiei californiei pare să fie autentic. "Este cea mai de succes descriere de până acum a folosirii tehnicilor de clonare cu material integral uman. Totuşi, mai este un drum lung de făcut până la îndeplinirea obiectivului de a obţine celule stem embrionice", a spus Robin Lovell-Badge de la departamentul de cercetări pe celule stem al Consiliului britanic de cercetări medicale."Sper că autorii vor avea şansa de a-şi continua cercetările şi de a obţine celule stem", a comentat Ian Wilmut, şeful echipei care a clonat-o pe Dolly, aflat în prezent la Universitatea Edinburgh. Domeniul clonării şi al cercetărilor pe celule stem este controversat din mai multe motive. În Statele Unite, preşedintele republican George W. Bush se opune folosirii embrionilor umani pentru producerea de celule stem şi şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca alocarea de fonduri federale acestor cercetări.Pe de altă parte, cercetătorul sud-coreean Hwang Woo-suk a anunţat în 2004 că a obţinut embrioni umani folosind tehnologia clonării, pentru ca apoi să se demonstreze că şi-a falsificat o parte din documentaţie. "Trebuie să fim extrem de precauţi după scandalul Hwang şi să nu facem din nou aceeaşi greşeală", a subliniat dr. Robert Lanza de la Advanced Cell Technology, companie din Massachusetts care încearcă de asemenea să obţină celule stem embrionice. "Mi-ar plăcea tare mult să cred, dar nu sunt convins încă", a adăugat el. Alte echipe de cercetători au reuşit să obţină celule stem despre care cred că sunt similare cu cele embrionare, folosind o varietate de tehnice, printre care reprogramarea genetică a unui ovul sau a unor celule cutanate obişnuite sau prelevarea unei singure celule de la un embrion, fără a-l distruge. Majoritatea specialiştilor sunt de acord însă că trebuie continuate şi cercetările pe celule stem prelevate de la embrioni.