x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ancheta - Iesi din rand!

Ancheta - Iesi din rand!

de George Arion    |    02 Iul 2006   •   00:00

SUSPANS
Din pacate, pe autorii romani de literatura politista de valoare ii numeri pe degetele unei singure maini. Doar cativa ar putea intra in competitie cu scriitorii care ilustreaza cu har acest gen pe alte meridiane. Iar neincrederea criticii literare in posibilitatile sale de exprimare ii indeparteaza pe tinerii condeieri.
SUSPANS
Din pacate, pe autorii romani de literatura politista de valoare ii numeri pe degetele unei singure maini. Doar cativa ar putea intra in competitie cu scriitorii care ilustreaza cu har acest gen pe alte meridiane. Iar neincrederea criticii literare in posibilitatile sale de exprimare ii indeparteaza pe tinerii condeieri. Desi acestia ar avea toate sansele sa-i confere un plus de stralucire, ei sunt incurajati sa compuna texte alambicate, fara nici o priza la public. De aceea, salut din toata inima aparitia lui Stelian Turlea - prozator si publicist remarcabil - printre autorii de suspans, chiar daca n-o face la anii junetii. Romanul sau, "Iesi din rand!", este scris cu febrilitate, are o intriga bine condusa, antrenanta, constituindu-se totodata si intr-un document de viata rascolitor, devenind un jalon in literatura noastra politista.

Naratiunea este deosebit de ingenioasa. Un tanar imobilizat la domiciliu in urma unui accident de masina cauta cu disperare sa-si alunge singuratatea si poarta, cu un alt tanar, o corespondenta prin posta electronica. Mesajele acestuia din urma sunt rascolitoare si compun o istorie fascinanta si halucinanta. Relatarea sa se urmareste cu sufletul la gura. Locuitor intr-un oras de provincie, el este implicat, fara voia lui, in conflictul dintre doua clanuri: este amenintat, batut, anchetat si acuzat pe nedrept de politisti si procurori corupti, arestat si tinut la inchisoare fara nici o vina. Din povestea vietii lui transpare o imagine terifianta a Romaniei in tranzitie, cu mafioti proprietari de benzinarii si de localuri unde se practica jocuri de noroc, cu trafic de droguri si de carne vie, cu incendieri de masini ale rivalilor si crime pentru care nu raspunde nimeni. Dezvaluirea acestor fapte atroce ii revine tanarului tintuit in scaunul cu rotile. Numai datorita inventivitatii si curajului acestui detectiv neobisnuit, ticalosii isi primesc pedeapsa cuvenita, iar corespondentul sau, pe care nu l-a vazut niciodata, este salvat din vartejul evenimentelor in care a fost prins. Cu aceasta realizare a sa, Stelian Turlea "a iesit din rand", fiindca putini prozatori romani de azi au oferit cititorilor o carte scrisa cu mai multa furie, vehementa si disperare si, evident, cu talent despre o realitate contemporana noua.

×
Subiecte în articol: magazin