x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Andreea si Andrei, pentru a doua oara parinti

Andreea si Andrei, pentru a doua oara parinti

07 Apr 2005   •   00:00

VEDETE
Andreea este din nou insarcinata. Pana la proba contrarie, oferita de ecografie, nu ne ramane decat sa-l credem pe cuvant pe Andrei, care ne asigura ca peste cinci luni va fi fericitul tata al unei fetite.

  • de MIHAELA SUCIU

  • Am inteles ca aveti o veste mare sa ne dati. Cine face oficiile?
    Andreea: Sunt insarcinata. Este extraordinar ca dupa 11 ani sa-mi ofer libertatea de a ramane insarcinata atunci cand vreau. Cu exceptia momentului in care am adus-o pe lume pe Eva, nu mi-am permis acest lux. Mi-am inceput cariera in televiziune cand aveam 19 ani si eram eu un copil, asa ca nu se punea problema atunci sa devin mama. Cand am ramas insarcinata cu Eva, la 26 de ani, a fost perfect. Era varsta potrivita, eram pregatita sa raman insarcinata, eram impreuna cu Andrei de doi ani, locuiam impreuna...

    In cate luni esti?
    Andreea: Sunt insarcinata in patru luni, deci copilul se va naste la sfarsitul lui august sau inceputul lui septembrie. Pe Eva am nascut-o acum trei ani si jumatate, tot in septembrie, mai precis pe 20 ale lunii.

    Au fost vedete care au stabilit cu aproximatie data nasterii, dorind astfel ca viitorul copil sa fie intr-o zodie sau alta. E cazul si la tine?
    Andreea: Ce sa-ti spun? S-ar putea sa fie tot Fecioara, ca Eva, dar nici o secunda nu mi-am pus problema de a ramane insarcinata dupa un calcul - sa iasa in zodia cutare sau cutare. Nu am ales zodia Fecioarei cu premeditare. Stiu doar ca bebele va veni pe lume la sfarsitul lui august sau inceputul lui septembrie, timp in care voi fi chiar in vacanta, asa incat pot sa ma intorc plina de energie in grila de toamna. Este o coincidenta fericita.

    Cum ai dus pana acum sarcina?
    Andreea: Primele trei luni au fost diferite de prima sarcina si ma asteptam la asta. Nu m-am bazat ca o sa-mi fie foarte bine. Cat am fost insarcinata cu Eva, n-am avut greturi, acum le am. De asemenea, fata de sarcina precedenta, mi-e somn destul de des.

    Ce este - fetita sau baiat?
    Andreea: Nu stiu inca, dar in scurt timp o sa aflu. Intr-un fel, mi-ar placea sa stiu cum e sa cresti un baiat, pentru ca e evident o experienta diferita de educatia unei fete. Trebuie sa fii mana forte, pentru ca baietii sunt mai nazdravani. Nu tin insa neaparat sa fie baiat sau fata.

    Andrei, ai vreo optiune?
    Andrei: Baiat, sa-l fac sef la Federatia Romana de Fotbal, ca sa-l schimb pe Mircea Sandu. Probabil, peste 25-30 de ani, Mircea Sandu va fi in continuare acolo, si fiul meu o sa creasca si o sa-i ia locul. La multi ani, Mircea Sandu! (rade) Nu, serios, istoricul co-piilor mei dovedeste ca eu fac fete. Eu mai am o fata, Catinca, din prima casatorie, Eva e a doua si, probabil, potrivit acestui trecut, al treilea copil va fi tot fata. Cam peste o luna o sa fim siguri daca e fata sau baiat. Sincer, eu nu mor de curiozitate sa aflu ce e. Oricum, acum e prea tarziu, nu? (rade) Cred insa ca fetele sunt mai intelepte, in sensul ca inteleg mai repede viata. Si, pana la urma, daca o sa fie doua fete, ce? Cert este ca e bine sa fie doi - eu mai am un frate si stiu cum e, in schimb, Andreea, e singura la parinti. De-aia am si luat-o. (rasete)

    E bine - averea si biblioteca raman in familie! Andreea, tu spuneai ca din cauza ca ai fost singura la parinti te-a motivat sa ai doi copii…
    Andreea: Sa stii ca, desi am fost singura la parinti, am avut bucuria de a creste alaturi de verisorii mei, asa ca nu am simtit intr-un mod acut lipsa unui frate, dar mi-am dorit sa-l am. Tin minte ca eram adolescenta si o mai rugam inca pe mama sa-mi faca o sora sau un frate.

    Cum asimilezi psihic aceasta a doua experienta?
    Andreea: Clar, e aceeasi bucurie, aceeasi dorinta sa se nasca sanatos, aceeasi curiozitate. Pe de alta parte, este si o liniste, pentru ca stii cum a fost prima data. Iei lucrurile mult mai á la leg...re, desi sarcina e la fel de serioasa. E aceeasi bucurie, poate aceeasi dorinta de a scrie in jurnalul bebelusului fiecare consult medical, de a atasa fiecare ecografie in parte. Am deja primele ecografii - niste poze foarte dragalase, cu ceva foarte mic, de cativa centimetri.

    Ce inseamna pentru tine, Andrei, a treia experienta ca tata?
    Andrei: Ma simt mai sigur pe situatie, pentru ca exista precedente. Sigur, poate Andreei nu i-a fost la fel de rau la prima sarcina ca acum sau poate nu i-a fost la fel de somn sau la fel de greata sau... nu stiu, dar ai siguranta ca stii ce faci. Nu te panichezi foarte repede. O sa adaug ceva, ce nu e nou, e chiar banal: cel mai frumos lucru in lumea asta e sa lasi copii dupa tine. Stau si eu si ma gandesc cateodata: cum imparti, daca se poate imparti, dragostea la doi, la trei? Unde dai, cui dai pulpa de pui?

    Potrivit psihologilor, atunci cand apare un al doilea copil, se naste o frustrare in primul nascut de tipul: iubirea parintilor nu-mi mai apartine, ma simt inlaturat. Cum o sa gestionati o asemenea situatie?
    Andreea: Psihologii spun ca in clipa in care vii de la maternitate cu bebelusul si acasa exista un frate sau o sora mai mare, ceea ce simte primul nascut e similar cu ceea ce simti in momentul in care deschizi usa casei tale si o gasesti praduita - spaima ca ceva ti-a fost furat, ca ti-a fost incalcata proprietatea. Nu cred ca Eva se va simti asa, pentru ca noi o sa o pregatim. Desi, zic eu, e deja pregatita, pentru ca ea ma anunta pe mine ca voi avea un copil in burta inainte sa o fi spus noi. Nu stiu de unde stie. Probabil simte.

    Andrei: Am avut parte intr-o seara de o replica senzationala. Acum o jumatate de an, eram in masina si stateam de vorba. Vorbeam de una, de alta, si Andreea a intrebat-o pe Eva: "Vrei sa ai un fratior?", si Eva a spus: "Nu, ca am". Era vorba de un prieten bun de-al ei de la gradinita, Luca. "Bine, zice Andreea, dar atunci o surioara?" "Nu, pentru ca am", ii da replica Eva. Bineinteles, tot de la gradinita, o alta prietena de-a ei, Ilinca. Aici s-a inchis discutia. Am mai facut, stiu eu, cinci sute de metri cu masina si spune: "Mami, sa nu cumperi un copil". Am ramas cu gura cascata. Sigur, la 3 ani par nonsensuri, dar cumva exista o logica potrivit careia pe-atunci nu era tocmai pregatita sa ne imparta.

    Crezi ca acum este?
    Andreea: Stii de ce cred ca da? Ea are o papusa - e bebele ei, pe care o chema Maria si pe care o iubeste si o ingrijeste in fiecare seara. Ii face baita, o schimba, o duce la pipi, o plimba in cosulet si ii spune: "Te rog frumos, puiutule, sa nu plangi".

    Acestea au fost niste semnale pentru noi ca simte nevoia unui frate. O vom implica, asa cum am facut si cu fetita mai mare a lui Andrei, Catinca. In momentul nasterii Evei, Catinca avea 8 ani - acum are 12. Vrem sa o implicam in tot ce inseamna faptul de a sta pe langa bebe. Bineinteles, nu o sa o pun sa ma ajute la spalat sau imbracat, dar o sa-i zic sa-mi aduca un scutec sau laptele sau sa stea langa noi sa asiste la baita. Isi va da seama ca in primul rand ea are un rol si ca ea este tot acolo, alaturi de noi si de fratiorul sau de surioara ei.

    NUME SI SEMNIFICATIE
    Andreea si Andrei se gandesc deja la numele pe care-l vor pune bebelusului. Pana la momentul de fata, singura varianta pare a fi, in cazul in care se va naste o fata, numele Suzana, asa cum o cheama pe bunica lui Andrei. Alegerea nu este intamplatoare, cei doi incercand sa echilibreze oarecum lucrurile, pentru ca prima nascuta a fost numita dupa bunica Andreei, Eva. Cert este ca daca optiunea parintilor in ceea ce priveste numele bebelusului se va schimba, sunt hotarati sa-l numeasca dupa un sfant sau dupa unul dintre personajele biblice.

    In clipa in care vii de la maternitate cu bebelusul si acasa exista un frate sau o sora mai mare, ceea ce simte primul nascut e similar cu ceea ce simti in momentul in care deschizi usa casei tale si o gasesti praduita - spaima ca ceva ti-a fost furat, ca ti-a fost incalcata proprietatea. - Andreea Berecleanu

    Eu mai am o fata, Catinca, din prima casatorie, Eva e a doua si, probabil, potrivit acestui trecut, al treilea copil va fi tot fata. Sincer, eu nu mor de curiozitate sa aflu ce e. Oricum, acum e prea tarziu, nu? - Andrei Zaharescu

    Sunt insarcinata. Este extraordinar ca, dupa 11 ani, sa-mi ofer libertatea de a ramane insarcinata atunci cand vreau. Cu exceptia momentului in care am adus-o pe lume pe Eva, nu mi-am permis acest lux. - Andreea Berecleanu
    ×
    Subiecte în articol: copil andreea ştiu andrei insarcinata