x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Andrei Lugovoi: Duşmanii Rusiei trebuie lichidaţi

Andrei Lugovoi: Duşmanii Rusiei trebuie lichidaţi

de Ovidiu Ciutescu    |    16 Dec 2008   •   00:00
Andrei Lugovoi: Duşmanii Rusiei trebuie lichidaţi

Andrei Lugovoi - principalul suspect în otrăvirea cu poloniu radioactiv în 2006, la Londra, a ex-colonelului FSB Aleksandr Litvinenko - a declarat că “lichidarea trădătorilor şi a tuturor celor care prezintă un pericol pentru Rusia este poziţia oricărui rus”. Astfel, Lugovoi a confirmat indirect implicarea în scandalosul asasinat care a înveninat relaţiile dintre Moscova şi Londra, arată El Pais.



“În locul preşedintelui rus (Dmitri Medvedev), eu aş fi dat ordin să fie lichidat Saakaşvili” (Mihail, preşedintele Georgiei)” - a spus Lugovoi, în prezent deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) din partea formaţiunii ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski - Partidul Liberal-Democrat. “Anihilarea tuturor celor care prezintă un pericol pentru Rusia este nu doar poziţia mea, ci a oricărui cetăţean rus”, a afirmat Lugovoi, în interviul pentru El Pais, adăugând că “ar fi trebuit lichidat şi un alt transfug rus în Marea Britanie, fostul colonel KGB Oleg Gordievski”. Acesta însă, spre deosebire de Litvinenko, se bucură de protecţia serviciilor secrete britanice, comentează The Times, citat de Agerpres.

Lugovoi insistă ca aceasta este doar poziţia sa principială şi neagă orice implicare în otrăvirea lui Litvinenko. “A trimite un agent FSB pentru a lichida un transfug aduce mai degrabă a roman de spionaj decât a realitate”, a remarcat el, indicând că a autorităţile britanice au trimis Moscovei doar o simplă cerere de extrădare pe numele său, fără nicio probă. Lugovoi a amintit că asociatul său Dmitri Kovtun (care provine din serviciile secrete ale armatei), împreună cu care ar fi băut “ultimul ceai” cu Litvinenko, potrivit anchetatorilor britanici, este dispus să meargă la Londra pentru depoziţii, deplângând faptul că Scotland Yard nu a luat în serios propunerea sa. La 16 octombrie noul ambasador britanic la Moscova Anne Pringle a reiterat cererea guvernului său cu privire la extrădarea deputatului Andrei Lugovoi, principalul suspect în asasinarea fostului agent rus Aleksandr Litvinenko. Anchetatorii britanici susţin că au adunat suficiente probe pentru inculparea acestuia.

×
Subiecte în articol: lumea lugovoi