x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Arestat în Thailanda, Viktor Bout trafica armament în România

Arestat în Thailanda, Viktor Bout trafica armament în România

de Ovidiu Ciutescu    |    07 Mar 2008   •   00:00
Arestat în Thailanda, Viktor Bout trafica armament în România

10:35 • Complicele traficantului de arme Viktor Bout s-a întâlnit în România cu colaboratori ai Agenţiei americane pentru combaterea traficului de droguri (DEA), care s-au prezentat drept reprezentanţi ai mişcării de gherilă columbiene FARC, interesaţi să cumpere armament.

Complicele traficantului de arme Viktor Bout s-a întâlnit în România cu colaboratori ai Agenţiei americane pentru combaterea traficului de droguri (DEA), care s-au prezentat drept reprezentanţi ai mişcării de gherilă columbiene FARC, interesaţi să cumpere armament.


OPERAŢIUNE. Viktor Bout şi complicele său, Andrew Smulian, au fost arestaţi joi în Thailanda, fiind acuzaţi de conspiraţie în vederea vânzării de armament în valoare de mai multe milioane de dolari către Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), conform unui comunicat al DEA. Operaţiunea anunţată joi a fost rezultatul cooperării dintre DEA, poliţia regală thailandeză, poliţia română de frontieră, poliţia din Antilele olandeze şi serviciile de securitate al poliţiei naţionale daneze, precizează agenţia americană. Conform documentelor legale, în perioada noiembrie 2007 - februarie 2008, Bout şi Smulian au fost de acord să vândă FARC sisteme de rachete sol-aer şi lansatoare de rachete în valoare de mai multe milioane de dolari. În cursul unor convorbiri telefonice înregistrate şi al unor schimburi de mesaje electronice, cei doi au acceptat să vândă armele unor agenţi care s-au prezentat drept reprezentanţi FARC. În timpul unor întâlniri în România, Smulian le-a spus celor doi agenţi că Bout poate livra imediat 100 de rachete şi poate oferi şi elicoptere şi lansatoare de rachete. În cursul uneia dintre întâlnirile cu agenţii, Smulian i-a oferit unuia dintre aceştia un memory-stick care conţinea un articol despre Bout şi documente care includeau fotografii şi specificaţii tehnice ale rachetelor şi lansatoarelor. Între întâlniri, Smulian a discutat cu Bout, folosind un telefon oferit de unul dintre agenţii DEA, şi a stabilit suma de 5 milioane de dolari pentru tranzacţie. Conform Departamentului american al Justiţiei, conversaţiile au fost interceptate legal de autorităţi străine, iar în urma discuţiilor dintre Smulian şi Bout, acesta din urmă a vorbit la telefon şi cu unul dintre agenţii sub acoperire, stabilind întâlnirea din 6 martie de la Bangkok. "Viktor Bout şi Andrew Smulian au acceptat să înarmeze terorişti cu arme puternice, care au alimentat unele dintre cele mai violente conflicte din istoria recentă", a declarat procurorul Michael J. Garcia, care a mulţumit pentru cooperare atât Poliţiei române de frontieră, cât şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

×
Subiecte în articol: magazin bout smulian viktor bout