x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Arheologii au stabilit care era dieta în Imperiul Roman: Pârşi, arici de mare şi smochine proaspete.

Arheologii au stabilit care era dieta în Imperiul Roman: Pârşi, arici de mare şi smochine proaspete.

de Agerpres    |    15 Iun 2011   •   10:25
Arheologii au stabilit care era dieta în Imperiul Roman: Pârşi, arici de mare şi smochine proaspete.

Parsi, arici de mare si smochine proaspete se numara printre delicatesele de care se bucurau cetatenii romani de rand, conform arheologior britanici care au descoperit o gigantica fosa septica intr-unul dintre orasele antice distruse de eruptia vulcanului Vezuviu, conform publicatiei The Telegraph.

Analiza coprolitilor umani din aceasta fosa a indicat faptul ca cei aproximativ 150 de cetatenii romani din clasa de mijloc si de jos care locuiau intr-o casa din Herculaneum aveau o dieta mult mai variata decat se credea. De asemenea, in aceasi locatie, sub ramasitele cladirii au fost descoperite si numeroase artefacte, printre care monede din bronz, pietre pretioase si semipretioase, agrafe de par din os si un inel din aur extraordinar de frumos, decorat cu chipul zeului Mercur.

Orasul Herculaneum a fost distrus in anul 79 de o eruptie a vulcanului Vezuviu care l-a ingropat sub cenusa fierbinte.

Meniul obisnuit al romanilor de rand era bazat pe peste, arici de mare, smochine, oua si masline. De asemenea, ei foloseau ulei de masline drept combustibil pentru opaite, in case.
Fiecare apartament din aceasta casa romana era dotat cu bucatarie si latrina, ambele legate la o fosa septica in care locuitorii aruncau si obiecte de uz comun care se stricau. Fosa septica descoperita are adancimea de 3 metri si se extinde ca un tunel pe aproape 92 de metri sub casa.
Descoperirea acestei fose a fost intamplatoare, arheologii incercand sa protejeze casa romana de pericolul inundatiilor in cazul unor ploi puternice.

"Am descoperit o mare parte dintre obiectele casnice folosite de romani in bucatarie, de la vase si tigai, la sticlarie si cupe". a precizat Andrew Wallace-Hadrill, directorul Herculaneum Conservation Project.

"Ceea ce este surprinzator dupa analiza coprolitilor din fosa este ca romanii de rand mancau bine si foarte variat. Am descoperit numeroase seminte de smochine si cioburi ale vaselor speciale in care tineau parsii la ingrasat", a mai adaugat Prof. Wallace-Hadrill.


×
Subiecte în articol: dieta romani smochine herculaneum vezuviu