Rusii adora teoria (sau teoriile, daca doriti...) conspiratiei, motiv pentru care o noua carte si un nou film, bazate pe aceeasi ipoteza, urmeaza sa apara in patria lui Vladimir Putin. Subiectul? Grigori Rasputin a fost ucis la ordinul guvernului britanic, condus la vremea respectiva de liberalul David Lloyd George.
Rusii adora teoria (sau teoriile, daca doriti...) conspiratiei, motiv pentru care o noua carte si un nou film, bazate pe aceeasi ipoteza, urmeaza sa apara in patria lui Vladimir Putin. Subiectul? Grigori Rasputin a fost ucis la ordinul guvernului britanic, condus la vremea respectiva de liberalul David Lloyd George. âPlanul", daca ar fi sa il credem pe autor - scriitorul si istoricul Alexandr Lebedev, urmarea âdebarcarea" tarului Nicolae al II-lea si inlocuirea lui cu printul Dimitri, caracterizat ca fiind âun bisexual supus Londrei".
Â
UN MIC PLAGIAT? Ipoteza conform careia britanicii ar fi fost implicati in asasinarea âmisticului" Rasputin (1916) nu este insa tocmai noua. In 2004, Richard Cullen, un fost angajat al Scotland Yard, si istoricul Andrew Cook au concluzionat ca Rasputin a fost impuscat de Oswald Rayner, un spion britanic care mai tarziu a devenit corespondent al ziarului âDaily Telegraph" la Helsinki. Potrivit teoriei lor, membrii guvernului majestatii sale erau ingrijorati de faptul ca Rasputin si-ar putea folosi influenta asupra familiei regale pentru a impinge lucrurile spre un armistitiu intre Rusia si Germania.
Â
ESECUL PLANULUI âA". Coincidenta sau nu, varianta lui Lebedev apare pe fondul acuzelor la adresa Regatului Unit, care ar intentiona din nou sa slabeasca si sa discrediteze Rusia (âscandalul" Litvinenko), acuze venite dinspre fosta âPiata Rosie". Scenariile anterioare povesteau cum Rasputin ar fi supravietuit otravirii cu cianura si impuscarii, inainte de a fi ucis in bataie si aruncat in raul Neva. Potrivit lui Lebedev lucrurile au stat cu totul si cu totul altfel. Carevasazica, Lloyd George a decis sa-l inlature pe tar de la putere, dupa ce fortele Antantei (Franta, Imperiul Britanic si Imperiul Rus) au fost invinse la Gallipoli, in decembrie 1915 - o campanie, sustine scriitorul, âal carei scop nu a fost acela de a ataca Turcia, ci de a slabi Rusia".
Â
PLANUL âB". Dupa ce turcii i-au ârusinat" pe aliati in Dardanele, Lloyd George s-a temut ca pozitia Rusiei in zona se va consolida dupa razboi. In acest context, fiind constient de popularitatea din ce in ce mai scazuta a tarului, premierul britanic a pus la cale un plan âdiabolic" care prevedea preluarea puterii de catre varul lui Nicolae al II-lea, anglofilul print Dimitri. Iubitul homosexual al acestuia, printul Felix Iusupov, a primit misiunea de a-l invita pe Rasputin in casa lui, si de a-l âconvinge" sa isi foloseasca influenta asupra tarinei Alexandra, pentru ca aceasta din urma sa isi determine ilustrul sot... sa abdice. Rasputin a refuzat, moment in care âplanul B" a fost pus in aplicare. Prin uciderea âevlaviosului", britanicii ar fi fost convinsi ca vor impusca doi urecheati dintr-o data: familia regala ar fi fost atat de indurerata incat membrii ei ar fi devenit mai usor de manipulat, iar mostenitorul tronului, tareviciul, ar fi murit, lipsit de protectia âdivina" oferita de acelasi Rasputin.
Â
EPILOG. Nu e pentru cine se pregateste... Se stie ce a urmat. Cu largul concurs al Germaniei, bolsevicii lui Lenin au profitat de slabirea autoritatii seculare a tarului, iar epidemia de âciuma rosie" ce a urmat isi mai face simtite efectele si astazi, la aproape un secol de la asasinarea lui Grigori Rasputin. Spre vesnica pomenire a raposatului, Biserica Ortodoxa Rusa a decis sa sprijine cele doua proiecte ale lui Lebedev, cartea si filmul, patriarhul Alexei al II-lea dandu-si acordul ca unul dintre preotii din subordine (un oarecare Ivan Oklobistin) sa joace rolul lui Rasputin. Amin!