x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Atentat sinucigaş în Bagdad

Atentat sinucigaş în Bagdad

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Noi 2008   •   00:00

Cel puţin 12 persoane şi-au pierdut viaţa şi încă 17 au fost rănite într-un atac sinucigaş, comis cu ocazia rugăciunii musulmane tradiţionale de vineri, într-o moschee şiită din Bagdad, au anunţat surse ale poliţiei locale, citate de Agerpres.



Atentatul survine la o zi după ce parlamentul a adoptat un controversat acord irakiano-american privind securitatea, care stipulează în esenţă prelungirea prezenţei americane pe teritoriul irakian până la sfârşitul anului 2011. Pe de altă parte, liderul radical şiit Moqtada Sadr a decretat vineri trei zile de doliu, în semn de protest faţă de semnarea respectivului document, conform unui comunicat oficial publicat în oraşul sfânt al şiiţilor din Irak, Najaf. Documentul le cere credincioşilor să “arboreze drapele de doliu, să organizeze ceremonii de condoleanţe şi să protesteze paşnic în toată ţara”.

Într-o conferinţă de presă, un apropiat colaborator al lui Moqtada Sadr, Aws al-Khafaji, a afirmat că mişcarea sadristă îşi menţine refuzul faţă de respectivul “acord umilitor, împotriva căruia va acţiona prin toate mijloacele”. Din februarie anul acesta, Bagdadul şi Washingtonul au negociat documentul, care stabileşte baza juridică a prezenţei militare americane după expirarea, la 31 decembrie, a mandatului ONU privind desfăşurarea forţelor internaţionale în Irak. Pentru a intra în vigoare, SOFA /Status of forces agreement/, care stipulează retragerea forţelor americane până în decembrie 2011 şi a fost adoptat de către guvernul condus de Nouri al-Maliki, trebuie aprobat de parlament şi de consiliul prezidenţial irakian.

×
Subiecte în articol: lumea