x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Atentatele din India: o nouă lovitură dată unei economii fragilizate

Atentatele din India: o nouă lovitură dată unei economii fragilizate

27 Noi 2008   •   00:00

Atentatele care au lovit Bombay-ul, capitala economică a vestului Indiei, vor fragiliza şi mai mult această ţară deja afectată de criza economică mondială, care s-a tradus prin retrageri masive de fonduri străine de la Bursă, potrivit experţilor în domeniu, citat de AFP.



ŢINTA: OCCIDENTALII. Persoane înarmate au atacat miercuri mai multe hoteluri de lux, în special prestigiosul Taj Mahal, restaurante şi gara centrală din Bombay, ucigând cel puţin 100 de persoane şi rănind circa 300. Aceste atentate, care vizau în primul rând cetăţeni occidentali, au fost revendicate de o grupare islamistă care s-a prezentat drept Mujahedinii Deccanului. "Teroriştii au atacat cele mai importante simboluri ale centrului financiar al Indiei, vizând zonele frecventate de străini, pentru a destabiliza pieţele şi a-i înspăimânta pe turişti”, a declarat Nikhilesh Bhattacharyya, économiste la  Moody's Economy.com. citat de France Presse.

SABOTAREA ECONOMIEI. Autorităţile indiene au închis Bursa şi au suspendat schimburile în momentul în care forţele de securitate indiene au început să încercuiască hotelurile de lux Taj Mahal şi Oberoi. Acestea, ambele de cinci stele, au fost luate cu asalt de persoane dotate cu arme automate şi grenade. "Ceea ce este cel mai semnificativ este amploarea atacului şi natura ţintelor – hoteluri de lux de cinci stele şi restaurante”, a subliniat Ajai Sahni, care conduce, la New Delhi, institutul de gestionare a conflictelor (Institute for Conflict Management). "De patru sau cinci ani există o tentativă constantă de a sabota economia indiană, iar aceste atacuri fac parte din ea”, a declarat acesta pentru AFP. "Dacă vom mai asista la atacuri de această anvergură, perceperea climatului de securitate din India se va schimba şi va avea consecinţe directe asupra deciziilor de investiţii în această ţară”, potrivit lui Sahni.

MESAJ PENTRU INVESTITORI ŞI TURIŞTI. Revendicarea atentatelor de la Bombay de către Mujahedinii Deccanului dă sentimentul că India se confruntă cu o mişcare islamistă din ce în ce mai serioasă, sunt de părere specialiştii. Acest atac de miercuri a avut ca scop, potrivit lor, să sperie şi să-i pună pe fugă pe investitorii străini şi pe turişti, într-una dintre economiile Asiei care cunoaşte o creştere puternică. Potrivit martorilor, atacatorii au încercat să ia ostatici cetăţeni americani şi britanici. Consecinţă imediată a atentatelor, echipa de cricket a Angliei a decis joi să abandoneze turneul său în India.

Bombay, oraş cu 18 milioane de locuitori, şi-a revenit deja de pe urma mai multor atacuri importante, atentate cu bombă vizând căile ferate, care au ucis în 2006 un număr de 186 de persoane, rănind peste 800, de exemplu.

Momentul asaltului riscă să fie cu atât mai problematic cu cât băncile trebuie să facă faţă unei retrageri masive de fonduri din cauza crizei mondiale. Banca Centrală indiană încearcă să apere moneda naţională (rupia), slabită de criză, căzută la cel mai jos nivel, pe fondul unei economii în încetinire. "Aceasta va avea consecinţe destul de dramatice. Chiar dacă India este destul de obişnuită cu atentatele, acestea de azi sunt de natură excepţională, hotelul Taj Mahal fiind un fel de Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, în contextul indian”, este de părere un banchier care lucrează pentru un fond de investiţii din Singapore, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

×
Subiecte în articol: lumea