x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Australia / A murit arhitectul Operei din Sydney

Australia / A murit arhitectul Operei din Sydney

de Ovidiu Ciutescu    |    30 Noi 2008   •   00:00
Australia / A murit arhitectul Operei din Sydney

Joern Utzon,care a conceput celebra Operă din Sydney (Australia), considerată una dintre minunile arhitecturii contemporane - a încetat din viaţă sâmbătă, în urma unei crize cardiace, la vârsta de 90 de ani, a anunţat fiul său, Kim Utzon, citat Agerpres.



Joern Utzon a desenat Opera din Sydney în 1957. Conform propriei declaraţii, designul care a devenit cel actual i-a fost inspirat de simpla înlăturare a coajei unei portocale. De fapt, cele 14 forme curbate după modelul unor cochilii, dacă sunt combinate, formează o sferă completă.  El a abandonat proiectul cu şapte ani înainte de terminarea construcţiei din cauza scandalurilor legate de explozia costurilor şi a bătăliilor pentru planurile clădirii.

Arhitecţi desemnaţi de guvern au reluat proiectul, dar interiorul Operei nu a mai fost finalizat conform desenelor originale ale lui Utzon. The Sydney Opera House a fost terminată în 1973 şi inaugurată de regina Elizabeth a II-a, în calitatea sa de suverană a Australiei, dar Joern Utzon nu a fost invitat la inaugurare, iar numele său nu a fost nici măcar amintit la ceremonie. În anul 2003, arhitectul danez a fost recompensat cu prestigiosul Premiu Pritzker, cel mai important din lume în domeniul arhitecturii, pentru acest imobil sculptural, pe care juriul l-a considerat a fi una dintre clădirile cele mai reprezentative ale secolului al XX-lea.

×
Subiecte în articol: lumea